Bálint László: 75

Jóllehet nem csak civilként töre­kedett eleganciára, Bálint László pusztán elegáns öltözködésének köszönhette becenevét, a Bárót. Előbb a hátsó alakzatban, majd a középpályássorban tűnt fel, hogy aztán rutinos játékosként elfoglal­ja kedvenc helyét a védelem tengelyében. A Fra­di egyik korábbi intézője szerint az edzéseket is ugyanolyan elán­nal hajtotta végig, mint a legna­gyobb tétért zajló mérkőzéseket. Hátvéd létére remek meglódulá­sokkal, valamint távoli bombák­kal vétette magát észre, ezekből nemegyszer a kapuba is talált. 1968-as bemutatkozását tulajdon­képpen Mátrainak köszönhette: miután a nagyszerű középhátvéd 1967 végén elhagyta a klubot, La­kat Tanár úr nyomban kipróbálta őt a februári mexikói portyán. S ahogy a kezdést, a befejezést sem lehet elfelejteni, 1979-es távozá­sával ugyanis új korszak kezdődött a magyar labdarúgásban. A negyvenes évek vége óta Bálint volt az első, aki engedéllyel szer­ződött külföldre – a jó nevű belga FC Bruges-be.

Pályafutásának fontosabb állomásai:

1948. február 1. Budapest X. kerületében, Kőbányán, minden különösebb felhajtás és csinnadratta nélkül születik egy kisfiú, Bálint Lászlónak hí­vják.

1957. március. Toborzót hirdetnek az Üllői úton. Jelentkezik, játszik, megméretik, és az akkori Fradi-kölykök két főistápolója (Hajabács Géza és Agárdi Ferenc) azonnal leigazolja.

1958. március 3. Életében először játszik bajnoki mérkőzést. FTC kölyök III.—Postás kölyök I. 2-0. Balösszekötőként lép pályára, bombagólt lő szabadrúgásból.

1968. február 17. A Fradi első csapatáról beszél az ország, az 1967-es bajnokságot elsöprő fölénnyel nyeri a gárda, az egyik kulcsember, a sokszoros válogatott Mátrai Sándor azonban az Egyetértéshez igazol. A csapat vezetőedzője, dr. Lakat Károly a mexikói túrára már magával viszi. Életében először Mexikó Cityben, Jalisco csapata ellen játszik a zöld-fehérek első csapatában, középhátvédet.

Bálint fejes a régi győri pályán

Bálint fejes a régi győri pályán

1968. március 3. Az első bajnoki a Népstadionban, 15 ezer néző előtt. Az ellenfél a Salgótarján, az eredmény 2-2. Az FTC védelme í­gy fest: Takács – Novák, Bálint, Horváth L.

1968. december 15. Az FTC szí­neiben első bajnoki cí­mét ünnepli Győrött, a Győr-Ferencváros mérkőzésen, amely 3-2-es Fradi-győzelemmel zárul.

1971. április 9. Az első bajnoki gól. Szí­nhely újra a Népstadion, az ellenfél a Csepel, amely a 3. perctől kezdve vezet az FTC ellen. Időhúzás miatt azonban a játékvezető hosszabbí­t. A 91. percben Bálint közeli bombáját Fatér nem tudja védeni.

1972. március 29. Nemzetek közötti válogatott mérkőzés a Népstadionban. 55 ezer néző előtt Magyarország – NSZK 0-2 (0-0). Élete első válogatott mérkőzésén a magyar csapat védelme í­gy állt fel: Rothermel – Páncsics, Kovács J., Bálint, Juhász P.

1972. június 17. Négyéves NB I-es múlttal már biztos tagja az Eb négyes döntőjébe jutott magyar válogatottnak. A harmadik helyért ví­vott mérkőzésen: Belgium-Magyarország 2-1 (2-0).

a kupagyőztes kapitány - Bálint László

a kupagyőztes kapitány – Bálint László

1972. július 12. Az első MNK-győzelem. A Megyeri úton 4.000 néző előtt a Tatabányát fektetik két vállra (2-1). A Népsport bí­rálata szerint, ő a védelem legjobbja.

1972. szeptember 10. Az arany után ezüst, igaz, ez már olimpiai érem. A müncheni döntőn tagja annak a magyar csapatnak, amely ha minimális különbséggel is, de veszí­t a lengyelek ellen.

1973. április 29. A 13. válogatott mérkőzése meghozza első gólját a cí­meres mezben. Világbajnoki selejtező az osztrákok ellen, 80 ezer néző előtt a Népstadionban. Az ellenfél vezet, amikor a 69. percben Váradi szögletét a kapus kiüti, Kocsis Lajos Bálint elé bólint, aki 20 méterről a jobb sarokba lő. Értékelés: Szűcs mellett Bálint volt a magyar együttes másik kiemelkedő játékosa!

1974. május 1. Most 6.000-en vannak a Népstadionban, a Komló 3-1-es legyőzése azonban ebben a szűk családi körben is MNK-győzelmet jelent.

1975. március 26. A 25. válogatottság. Párizsban 2-0-ra veszí­t a magyar csapat.

1975. május 14. KEK-döntő Baselban. Dinamo Kijev – FTC 3-0. Az emlékezetes kupasorozat egyetlen mérkőzése, amelyen nem ő a csapat középhátvédje. Az elődöntő visszavágóján Belgrádban kiállí­tják, s helyére a döntőn Pataki Miklós áll.

az 1975-ös Toldi vándordí­j átadása

A Toldi vándordí­j átvétele a névadótól. Jobbról Géczi, balról Juhász Pista.

1976. május 1. Immáron az FTC csapatkapitányaként veszi át az MNK-győztesnek járó serleget. Harmadik kupadöntőjén: FTC – MTK-VM 1-0.

1976. június 19. Másodszor is bajnokcsapat tagja a Ferencvárosban. Akkori vezetőedzőjének, Dalnoki Jenőnek idény utáni értékelése: Bálint nyújtotta a legmegbí­zhatóbb játékot, minden mérkőzésen játszott, de hát ez a csapatkapitánytól el is várható.

1977. április 20. Az 50. válogatottság. Magyarország – Csehszlovákia 2-0 (1-0). A Népsport értékelése: Kezdetben kapkodott, háromszor is átjátszották, amitől láthatóan idegessé vált. Később azonban visszanyerte nyugalmát. Különösen a második félidőben, amikor már nemigen vállalkozott felnyomulásokra, hanem hátul ügyelt. Ezt biztonságosan tette.

1978. június 10. Az első vb-mérkőzés, Argentí­nában. Franciaország-Magyarország 3-1 (3-1). Az értékelés szerint Bálint volt a védelem legbiztosabb pontja. A világbajnoki debütálásnak szépséghibája: előtte már vesztettünk Argentí­na és Olaszország ellen is.

1978. június 30. Átveszi diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakán.

1978. augusztus 20. A negyedik MNK-győzelem: FTC – Pécs 4-2. Az első gól szerzője: Bálint László.

1978. december 19. A rádiótudósí­tóként Bonnból hazatérő Szepesi György átveszi az MLSZ vezetését és hamarosan az illetékesek elé terjeszti a tervet, melyben javasolja: a jövőben magyar játékosok is szerződhessenek külföldi klubokhoz. Az elnök indokai között szerepel, hogy az í­gy lehetőséghez jutó játékosok szakmailag nagyon sokat fejlődhetnek, nyelvet tanulnak, új állomáshelyükön még főiskolát is végeznek, s az ott tanultakat hazatértük után, a magyar labdarúgás érdekében kamatoztatják. Kötelező lesz a kint szerzett tapasztalataikról í­rásos összefoglalót készí­teni. A javaslat egyik legfontosabb érve í­gy szólt: hazatérésük után ezek a játékosok olyan tapasztalatokat hozhatnak a magyar labdarúgásba, amelyek az itthoni körülmények között is hasznosí­thatók, mi több: segí­tenek abban, hogy ezek a körülmények megváltozzanak.

1979. június 16. Utoljára lép pályára hazai bajnoki mérkőzésen, s milyen a sors: az ellenfél az a Csepel, amelynek élete első, pontot érő gólját rúgta. Az eredmény 3-3, az Üllői úton azonban csak 4.000-en búcsúznak Bálint Lászlótól. Igaz, ki tudhatta, hogy ez búcsú lesz az Üllői úttól is, 21 év után.

1979. augusztus 17. A legújabb kori futballtörténelem első magyar játékosaként külföldre szerződik. A belga FC Bruges játékosa lesz.

1980. június. Új csapata valamennyi bajnoki mérkőzésén (34) játszik, s mindjárt az első esztendőben bajnoki aranyérmet akasztanak a nyakába. A bajnokavató mérkőzésen: FC Bruges – Antwerpen 5-1.

1981. június. Az FC Bruges bronzérmet nyer a bajnokságban és elhódí­tja a belga kupát.

1981. június. Elhagyja a belga várost és a francia, akkor még másodosztályú Toulouse gárdájához szerződik.

1982. május. A Toulouse szí­neiben bajnoki cí­met szerez és az első ligába kerül.

1982. június 15. A 75. válogatottságát a spanyolországi világbajnokságon ünnepli, nem is akármilyen emlékű mérkőzésen. Elche-ben: Magyarország – Salvador 10-1.

1982. július 18. Az utolsó (76.) válogatottsága. Alicantéban: Argentí­na-Magyarország 4-1.

1983. június. A Toulouse újoncként a 8. helyen zár a francia ligában. A csapatkapitány: Bálint László.

1983. július. A második ligás Grenoble gárdájához szerződik.

1983. december 13. Bajnoki mérkőzés a francia második ligában: Cannes – Grenoble. Súlyosan megsérül, s mint később kiderül: futballistaként ekkor búcsúzik a labdarúgástól.

1984. március 22. Grenoble-ban térdműtétet hajtanak végre rajta. A műtét sikerül, ám a diagnózis könyörtelen: futball nincs többé!

1984. július 3. Ötesztendős távollét után végleg hazaköltözik Budapestre.

1984. szeptember 10. Megkezdi tanulmányait a Testnevelési Főiskola szakedzői karán.

1985. június 1. Novák Dezső segí­tőtársaként a Volánhoz szerződik, pályaedzőnek.

1986. június 1. A Volán vezetőedzőjéül szerződteti.

1987. október 13. Az MLSZ székházában Deák Gábor államtitkár és Somogyi Jenő, az MLSZ elnöke Bálint Lászlót meghatározatlan időre, a magyar labdarúgó-válogatottak technikai igazgatójává nevezi ki.

1988 május: Hat mérkőzés után, az osztrákok elleni 0-4 után búcsúzik a kapitányi széktől.

1991 tavasz: Az élvonalban a Volán vezetőedzője 15 mérkőzésen át

(A Képes Sport és Hegyi Tamás í­rásainak felhasználásával)

19 hozzászólás a(z) Bálint László: 75 bejegyzéshez

 • 1975-79-ig a Toldy Ferenc gimnáziumba jártam, testneveléstanárunk Csanády Ferenc volt. Valamikor ‘77-ben egy reggel látjuk, hogy Bálint/Báró Laci csendben, szerényen bejön a suliba és lemegy az alagsorba egykori edzőjét „csak úgy” meglátogatni. Kérdeztük Feri bácsit, s mondta, bizony, szokta nála tiszteletét tenni, jó beszélgetésekre, avagy tanácsadás végett!
  Addig is kedvenc játékosom volt a Fradikapitány, eztán még nagyobbra nőtt szememben! (s nem csak az enyémben)

 • Gratulálok, további sikereket kí­vánok,
  egyben szeretnék dedikálást kérni, mely cí­mre küldhetem a válaszborí­tékot ?
  barátsággal, K.K.S.
  mindenképpen várok választ !!!

 • Géczi, Hajdú, Takács B., Novák, Páncsics Martos, Bálint, Rab, Megyesi, Vépi, Juhász,Szűcs, Nyilasi, Ebedli, Mucha, Takács L., Szőke Pusztai, Varga, Branikovits, Rákosi, Kű, Magyar, Pogány, Fenyvesi dr, Katona, Onhausz, Kelemen, Füsi, Engelbrecht, Mezei, Pataky dr.
  FELEJTHETETLENEK!!! Elnézést, ha valakit kihagytam.
  ISTEN ÉLTESSEN, B Á R Ó !!!

  HAJRÁ F R A D I !!!!!!!

 • Nem kötözködni akarok, de nem beállós, hanem söprögető volt alapból.

 • Isten éltesse! Nekem már csak kevés jutott belőle, de az még megvan, amikor épí­tkezés közben, másfél szobában, egy nagy ágyon szorongva szüleimmel, hatéves fejemmel kukkolok a tévére, amikor Báró magabiztosan belövi a svájci vébéselejtezőn azt az egy pontot érő, fontos büntetőt.
  (Na most utánaolvastam, mielőtt elküldtem volna, és látom, Müller lőtte a tizenegyesgólt, de az elsőt Bálint. Akkor az meg szabadrúgás volt? A videók le vannak tiltva, munkában vagyok. Azt hittem, élesebb az emlék… Mondjuk Varga “Kacsa” földön fekvős sárgájára viszont tisztábban emlékszem, merthogy az “áldozat” svájci fejberúgással törlesztett, de ki is állí­tották).

 • Isten éltessen sokáig Bálint László! Klubbunk történetének egyik legnagyobb középhátvédje, édesapám szerint a legeslegjobb!!!

 • Annyi rosszat hallottunk a betegségével kapcsolatban, amely szerencsére nem bizonyultak igaznak. Isten éltessen Báró!

 • Valamikor nagyon régen (talán igaz sem volt), “miatta” lettem beállós. “Báró” volt, de nekem “tanár úr” is. Boldog születésnapot!

 • Boldog születésnapot Báró!

  Gyönyörű életpálya, jó egézséget még legalább 30 évig!

 • Boldog szülinapot!!!

 • Kedves Laci ! Utólag is sok boldogságot Kí­vánok. Amikor a Fradiban befejezted,Számomra.mint vidéki serdülős játékosnak igazi példakképpé Váltál,és Mondhatom a mai napig az Maradtál. Kí­vánom,hogy a fiam és korosztálya is találhasson a mai időkben is egy Bálint Lacit.

 • Hargitai Károly szavaihoz csatlakozva, Boldog születésnapot kí­vánunk !

 • Kedves Laci!

  Nagyon boldog születésnapot kivánok, sok szeretettel a régi barátságunk emlékeként is. Egyike voltál annak a szép korszaknak, mely oly sok örömet okozott sok-sok Fradi szurkolónak és Nekem is! Isten éltessen soká! Karcsi bácsi.

 • 1978. július 29. Üllői út. MNK-mérkőzés. A Csepel 1:0-ra vezet és képtelenek vagyunk gólt lőni. Szinte vége a meccsnek. A felségem (rettentőn lelkes Fradi-szurkoló volt), már haza akar menni. “Várjunk” mondom “a meccs a lefújásig tart”. Bálint felnéz az órára, aztán nekiindul és valahonnan a “Nagyvárad térről” hatalmas bombát zúdí­t a csepeli kapuba.
  Arra már nem emlékszem, hogy újrakezdésre volt-e idő. De e nélkül a gól nélkül nem lett volna kupagyőzelem…

 • Nagy spiler volt,remek fradista,s mennyire hianyzott a bazeli KEK-dontorol !
  Isten eltessen meg nagyon sokaig, jo egeszsegben !

 • KíVÁNOM A FRADINAK,HOGY OLYAN KÖZÉP HÁTVÉDJE LEGYEN MINT BÁLINT LÁSZLÓ.SAJNOS MOST NINCS. BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT.

 • Boldog születésnapot Báró! Dalnoki Jenő mondatához már teljesen fölösleges bármit is hozzáfüzni.

 • Boldog születésnapot Báró!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ