Válaszok a legfontosabb kérdésekre – az FTC zRt. álláspontja a felelősségről, futballszakmai kérdésekről, a tervezett lépésekről.

Berki Krisztián

Berki Krisztián

Az alábbiakban az FTC zRt. vezérigazgatója, Berki Krisztián adott választ minden, a szombaton történtek kapcsán felmerülő kérdésre. A vezető érinti a futballszakmai és a biztonsági kérdéseket, és beszél a zRt. felelősségéről, illetve a várható lépésekről is.

I. FUTBALLSZAKMAI KÉRDÉSEK:

A Kecskemét ellenünk új edzővel nyert. A mi csapatunknál egyelőre nem hozott eredményt a váltás. Miért?
– Mi is abban reménykedtünk, hogy most is érvényesül az ilyen esetben sokszor ismételt mondás, de mára bebizonyosodott, hogy játékosaink olyan görcsben vannak, hogy nem tudnak felszabadultan játszani. Ez rá is nyomja a bélyegét eredményeinkre.
A lelkesedéssel nem volt gond, de a mutatott teljesí­tmény nem volt túl biztató, hiszen kevés helyzetünk volt. Látott volna esélyt az egyenlí­tésre?
– Volt hátra fél óra a meccsből, í­gy bármi előfordulhatott volna. Visszahoztuk már a listavezető Vidi-meccset is 0-2-ről, a ferencvárosi közönség segí­tségével semmi nem lehetetlen.
Hol van a lejtő alja?
– Úgy érzem szakmailag nincs lejjebb!
A csapat a kieső helyre zuhanhat. Mi az elvárás ettől a hitehagyott együttestől?
– Csak a győzelem elfogadható, már szerdán az ETO ellen is.

II. AZ OKOZOTT KÁROK:

Milyen károk keletkeztek pontosan?
– A tárgyi jellegű kár több mint félmillió forint (150 szék egyenként 4000 Ft-al számolva), az erkölcsi kár sajnos felbecsülhetetlen!
A jelenlegi helyzet mennyiben rombolja a Fradi üzleti lehetőségeit (jegyeladás, mezeladás, szponzorok)?
– A mostani helyzet nagyban korlátozza lehetőségeinket üzleti téren. Csak abban tudunk reménykedni, hogy partnereink elhiszik, hogy mindent meg fogunk tenni a helyzet javí­tásáért és nemhogy eltávolodnak tőlünk, de közelebb kerülnek a bajban és ők is segí­tenek úrrá lenni a gondokon! Most ez az egyik legfontosabb feladatunk, meggyőzni őket erről.
És a futballszakmait?
– Már korábban lehetett látni, hogy ez a viselkedés a futballunk körül a szakmai munkát is nemcsak hátráltatja, de demoralizálja is. Gondolja csak el: úgy kilépni a pályára, hogy már megy az anyázás! Borzasztó érzés azt mondani, hogy a saját közönsége előtt nem felszabadul a játékos, hanem retteg?! Most itt tartunk.

III. SZURKOLÓI KAPCSOLATOK:

Elmondható, hogy ha „szurkolót” mondunk, akkor pontosí­tani kell, kire is gondol a vezetés?
– Igen. Sajnos ezt a társaságot már nem tudja kontrollálni senki. Ez a baj velük. A másik, hogy nincs céljuk sem, azért nehéz fogást találni rajtuk.
Van olyan szurkolói csoport, amelyik tüntet és hangoskodik, de nem agresszí­v. Ők ezek szerint különválaszthatók a bűnözői csoporttól?
– Igen, mi szeretnénk tovább egyeztetni azokkal a csoportokkal, akik készek a normális utat választani. Ezekre akarunk figyelni, de a többitől elhatárolódni és elzárkózni. És most nem a látványról, meg a „hangvezérlésről” van szó, hanem arról, hogy az agresszió és a fenyegetés ma már nem való stadionba. A szurkolói csoportok között megosztottság uralkodik. A radikális rész egyre kisebb és gyengébb. Könnyen fenyegetnek olyan szurkolókat, akik párjukkal, családjukkal vannak kinn a meccsen és adott esetben végig akarták volna nézni a mérkőzést! De ennek megoldása túlnő rajtunk és országos, sőt társadalmi probléma is egyben!

IV. A VEZETÉS FELELŐSSÉGE:

Mennyiben érzi magát felelősnek az FTC zRt. vezetése?
– Elismerjük a mi felelősségünket az ügyben. De akkor sem értünk egyet ezzel a megnyilvánulással. Tipikusan az a helyzet, hogyha nem ilyen módon tüntettek volna, akkor sokkal jobban elérték volna céljukat!
Nem érzi úgy, hogy a nyári igazolásokért felelős Bobby Davison és Terry Robinson is felelős a kialakult helyzetért?
– A szakmai rész valóban felelős, de azt is látni kell, hogy az ügyben illetékesek tenni akarnak az előrelépésért. Viszont ha ilyen helyzet van, akkor a legjobb szándékkal sem lehet tenni ezért! Mondja meg nekem valaki, hogy ki az, aki ma jó szí­vvel ideigazolna a Fradiba? Azért, hogy a második meccsen ilyen atrocitásokat éljen át?
Mennyire volt a helyzet magaslatán a nyáron létrehozott Fradi Security? Ha jól dolgoztak, miért kellettek rendőrök?
– Tették a dolgukat addig, ameddig az ő hatáskörük terjed. Pontosan ez a nehéz a dologban: senki nem tudja igazán, meddig tarthat a biztonsági cég hatásköre és mikor „jogosult” azt átlépni. Egy ilyen esetben például mi nem szolgáltatást szeretnénk rendelni a rendőrségtől, hanem várunk a beavatkozásukra, hiszen mi, mint klub és a többi szurkoló, mint állampolgár szintén áldozatok vagyunk!
Mennyire dolgoztak hatékonyan a rendőrök a stadionban?
– Nem vagyok szakértő, ezt én nem tudom megállapí­tani, de biztos, hogy a következő javaslatom az lesz, hogy dolgozzunk szorosabban össze a hatóságokkal és alakí­tsunk ki egy egyetemesen, a gyakorlatban is alkalmazható rendszert, ahol ők is, mi is tudjuk a feladatukat.

V. A TULAJDONOS ÁLLÁSPONTJA:

Az angol tulajdonosok hogyan foglalnak állást az ügyben? Várható, hogy Kevin McCabe vezette tulajdonosi kör elgondolkodik a távozáson ezek után?
– A tulajdonos csalódott és feszült volt, hiszen mindennél fontosabb a számára a biztonság! Azonnal vizsgálatot és beszámolót kért tőlem. Összeszedjük a dokumentumokat és jelentéseket és haladéktalanul megküldjük neki. Véleményem szerint ő is a megoldást szeretné látni és egyelőre meghatározni a lépéseket, hogy ne jussunk el oda, ami Angliában megtörtént.
Lát esélyt a tulajdonos a helyzet megoldására?
– Igen. A törvényhozókkal, a hatóságokkal, a Szövetséggel, más klubokkal és biztonsági szolgálatokkal összefogva rendet lehet tenni. Mi szeretnénk kezdeményezni egy ilyen fórum létrehozását és azt, hogy ezek az érintettek ne külön-külön ví­vják harcaikat! A Ferencváros és angol tulajdonosai készek mindent megmozgatni azért, hogy európai futballkörnyezetet biztosí­tsunk a stadionokban Magyarországon!

VI. A MEGOLDÁSI JAVASLATOK:

Lát-e esélyt arra, hogy az MLSZ segí­teni fogja a Fradit a helyzet javí­tásában vagy az FTC nyakába varrja az egész ügyet?
– Biztos vagyok benne, hogy az MLSZ érzi a helyzet komolyságát és azt, hogy a Ferencváros is áldozat ebben az ügyben. A zRt. tulajdonosa komoly külföldi üzletember, akinek az az érdeke, hogy rend legyen. Egy ilyen embert nem a szankciókkal lehet „motiválni”. Megoldást kell keresni közösen a problémára. Természetesen a szabály szerinti büntetést jogosnak tartjuk mindaddig, amí­g az indokolható és racionális döntés és érvek mentén születik. A biztonsági szolgálat a kötelességét megtette, ezt az MLSZ ellenőre is megerősí­tette. Látni kell, hogy van felelősségünk az ügyben, de itt a Ferencváros is áldozat, ugyanakkor készek vagyunk mindent mozgósí­tani azért, hogy egyeztessünk és közösen keressük meg a kiutat a Szövetséggel, a hatóságokkal és a szakemberekkel.
Lát-e esélyt arra, hogy az ügyben érintettek, hiszen ez már picit túlhaladja a Ferencvárost, leüljenek és egy közös munkát kezdjenek (más klubok, hatóságok, törvényhozók, MLSZ)?
– Teljes mértékben meghaladja a jelenlegi probléma a Ferencváros stadionjának kapuit. Más stadionokban, de még a köztereken is vannak hasonló incidensek. Ez úgy vélem már társadalmi probléma, ami ellen a társadalom egésze kell, hogy felemelje a hangját. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, mert most a Fradi-pálya, holnap az utca, vagy ne adj Isten az Ön otthona lesz a csatatér. Szeretnénk felhí­vni az érintetteket a közös egyeztetésre és bevonni mindenkit egy közös szabályalkotó és gyakorlatban is alkalmazható rendszerépí­tő munkába, de szí­vesen veszünk alkotmányjogászi véleményeket is. Az FTC Labdarúgó Zrt. szeretne élen járni ebben a tevékenykedésben! Már egyeztetünk és keressük a kapcsolatot a hatóságokkal és biztató reakciókat látunk. Igenis hiszem, hogy ilyen helyzetben összefognak azok, akik tehetnek a hasonló esetek kialakulása ellen!

VII. A TERVEZETT LÉPÉSEK:

Milyen büntetésre számí­t a klub?
– Nem mennék elébe a dolgoknak, de a pontlevonást elképzelhetetlennek tartom. Nem sújthatják a csapatot a vandálok cselekedetei miatt.
Milyen konkrét lépéseket tervez?
– Vizsgálat után átolvassuk a jelentéseket, következik az azonosí­tás, megnézzük a birtokunkban lévő felvételeket, a beazonosí­tott személyeket feljelentjük, megelőzési tervet készí­tünk arról, hogyan lehet a jövőben elkerülni a hasonló helyzetet. Fontosak az egyeztetések, az érintettekkel megkezdjük a párbeszédet!
Mikor tiltja ki a rendbontókat az FTC?
– Mostantól.
Élni fog-e a korábbi módszerrel a klub? (amikor nem kitiltottak, csak „nem engedtek be” a szurkolókat)
– Igen.
Vizsgál-e már valaki videófelvételeket, fotókat? Hány személyt keresnek?
– Igen. Minden beazonosí­tható személyt.
Tesznek-e feljelentést?
– Igen.
Miért gondolják, hogy a szurkolókkal folytatott párbeszéd a kivezető út?
– Csak azokkal, akikkel lehet. Ez mára kiderült kivel lehet és kivel nem. Máris vannak olyan szimpatizánsok és szurkolók, akik jelezték, hogy készek a helyzet javí­tásának elősegí­tésében!
A meccs utáni sajtótájékoztatón végig hangsúlyozta, hogy párbeszédre van szükség a drukkerekkel. Sokakban felmerült a kérdés, miért tárgyal az FTC bűnözőkkel, illetve azokat tartalmazó csoportokkal?
– Nem róluk van szó. Tőlük elhatárolódunk és esetükben elzárkózunk bárminemű kommunikációtól!
Mik azok az Ön által emlegetett “drasztikus lépések”, amit meglép a vezetés?
– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Üllői úton rend legyen! Inkább „megsértünk” néhány normális szurkolót azzal, hogy szigorí­tott beléptetést és azonosí­tást vezetünk be, de az ő érdekükben tesszük mindezt!
Ez ügyben továbbra is csak Ön nyilatkozik a zRt. részéről?
– Igen. Jelenleg nyilatkozatstop van!

(A Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső