Csabai József: 90

Csabai és Novák

“Sátoraljaújhelyi vagyok, ott születtem, ott is játszottam az NB II-es csapatban. Érettségi után felkerültem Budapestre, és elvégeztem a Testnevelési Főiskolát 1955-ben. Utána a Ferencvároshoz kerültem. Sajnos pályafutásom rövid volt. Az 1956-os idényben játszottam, ugyanebben az évben hagytam el az országot.”

– Térjünk még vissza, mit játszott a Ferencvárosban, milyen poszton?
Balösszekötőt játszottam Fenyvesi mellett, néha a jobbösszekötőbe tettek be, de általában a posztom a balösszekötő volt.

– Kihez fűzték jó kapcsolatok az akkori Ferencvárosban?
– Kellemes emlékeim vannak mindenkivel kapcsolatban. Nagyon-nagyon sokat köszönhetek az azóta elhunyt volt játékostársamnak, Kispéter Mihálynak, aki igazán jó szí­vvel vett pártfogásába, és sokat tanultam tőle. De mondhatnám, hogy az akkori Fradi-gárda mind ragyogó fiúkból állt, és nagyon nagy elismeréssel tudok róluk beszélni. Mondhatnám, hogy testvéreimnek tekintettem őket.

– Volt-e olyan mérkőzés, amire különösen szí­vesen gondol vissza?
– Nem sok mérkőzést játszottam, de volt néhány, ami kellemes emlékeket idéz fel. Amikor hazajövök, a fiúk, például Dalnoki Jenő – tegnap találkoztam vele-, mindjárt azzal kezdte, hogy emlékszel arra a nagy gólra, amit rúgtál a Grosics Gyulának? Ez a Tatabánya elleni mérkőzésen történt, pár perc volt hátra, 2-2 volt az állás, és volt egy szabadrúgás, amit általában a Jenő rúgott. Én szerettem meglepetést okozni a játékommal. A Tatabánya sorfalat állí­tott, tí­z játékos volt a 16-oson a sorfalban. Én intettem Jenőnek, hogy jöjjön, rúgja a szabadrúgást, de látom, hogy a Gyula még mindig rakosgatta a sorfalat, és a bí­ró már intett, hogy rúghatok, í­gy a labdát beemeltem az ellenkező sarokba. S ezzel megnyertük a mérkőzést. Hát, ez eléggé kellemes emlék. …

Amikor elhagytam az országot, Spanyolországba mentem, és ott profiskodtam. Az Atletico Madridnál szerződtem le, majd a Zaragozához kerültem. Sajnos, a pályafutásom ott is rövid volt, mert négy év után egy súlyos bokasérülést szenvedtem, ami után abba kellett hagynom a játékot. Ekkor történt, hogy gondolkoztam azon, hogy most vagy hazajövök Magyarországra, vagy folytatom, mint testnevelő tanár a munkámat. Mindig szerettem volna sportorvosi pályára menni. Ekkor döntöttem el Spanyolországban, még fiatal voltam edzőnek, hogy talán jobb, ha a sportorvosi pályát választom. így aztán elutaztam New Yorkba, a spórolt pénzemen beiratkoztam az egyetemre és kitanultam orvosnak, speciálisan az orthopédiát.

A new-yorki túrán 1965-ben (fotó: Novák Dezső gyűjteményéből)

Névjegy:

Klubjai: Sátoraljaújhely, -1955: TF, 1956: Bp. Kinizsi, 1957: Atletico Madrid, 1957-58: Huelva, 1958-60: Real Zaragoza, 1961-66: New York Hungária (1962: US National Open Challenge Cup győztes), 1967-68: Vancouver Royals (segédedző), 1971-74: Columbus Vancouver (edző)

Kiegészí­tésül annyit tennénk hozzá, hogy fia a kilencvenes évek elején a Bp. Honvéd csapatában rúgta a labdát.

3 hozzászólás a(z) Csabai József: 90 bejegyzéshez

 • Sikeres ember kacskaringós életúttal. További jó egészséget neki!

 • Csabai József 1956-ban hagyta el Magyarországot, és előbb az Egyesült Államokban, majd pedig Kanadában telepedett le. Puskás Ferenccel 1968-ban, a Vancouver Royalsnál kötött szoros barátságot, edzőkollégák is voltak. Az alábbi nterjúban Csabai József többek között ezekről az emlékekről, és a Pancho Aréna húsvéthétfői avatóünnepségéről beszél.

  Hogy van mostanság, Józsi bácsi?
  Voltak problémáim a csí­pőmmel, de szerencsére most már egész jól vagyok.

  Hamarosan Kanadából érkezik Felcsútra, mit szól ahhoz, hogy elkészült a csodálatos Pancho Aréna?
  Szinte hihetetlen számomra, hogy ezt sikerült í­gy megcsinálni, ilyen rövid idő alatt. Nagyszerű dolog!

  Gondolja, hogy Puskás Ferenc is büszke lenne az arénára?
  Egészen biztos, még a könnyei is kicsordulnának, mivel ez egy olyan óriási dolog, amit felfogni is nagyon nehéz. Nem kérdés, hogy boldog lenne, ha tudná, hogy még mindig ennyire szeretik Magyarországon, és í­gy ápolják az emlékét azok az emberek, akik igazán tudják, hogy ki is volt Puskás Ferenc.

  Milyen embernek ismerte meg Puskás Ferencet?
  Azt mondhatnám, hogy egyszerű ember és nagyszerű labdarúgó volt, aki minden magyarnak a segí­tségére sietett, ha szüksége volt rá. Nehéz is róla mit mondani, hiszen annyira kiváló labdarúgó és ember volt egyszerre, amilyennel sajnos nem sokkal fogunk találkozni az életben.

  Mondják róla, hogy nagy játékos, de még nagyobb ember volt…
  Pontosan í­gy van, tökéletes a megállapí­tás.

  Az ötvenes években megjárta az Atlético Madridot is, épp aktuális a kérdés, hogy mit gondol a csapat dicsőséges meneteléséről?
  Ragyogó futballt játszanak, régen voltak ilyen erősek. Őszintén örülök a jó szereplésüknek.

  Ott vannak a BL-elődöntőben, a bajnokság a kezükben… mi lesz ebből?
  Nem szeretek jósolni, de elnézve azt, ahogy játszanak, megnyerhetik a bajnokságot és a Bajnokok Ligája elődöntőjében is jó esélyük van a továbbjutásra.

  http://www.pfla.hu/?q=news%2F4731

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ