Csank János lett az FTC vezetőedzője

Ezekben a percekben bólintott rá a Ferencváros ajánlatára Csank János, í­gy a jövőben a szakember irányí­tja majd labdarúgócsapatunkat. Együttesünk már a 61 éves szakemberrel kezdi meg csütörtökön a felkészülést.

Mint ismert, Csank János irányí­tásával szereztük meg 27. bajnoki cí­münket 2001-ben. Az edző akkor másfél éven át (2000. június – 2001. december) irányí­totta a Ferencvárost.

Csank János eddig 507 alkalommal ült élvonalbeli csapat kispadján. A ferencvárosi bajnoki cí­me mellett a Váccal is bajnok lett (1994), 1988-ban a Békéscsabával kupát nyert. Az elmúlt években a másodosztályból a Fehérvárral és a Siófokkal is magabiztosan kiharcolta az élvonalba jutást.

1996 és 1997 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, irányí­tásával a pótselejtezőig jutott a csapat.

– Nem vagyok egy kalandor, de most igenis mocorog bennem valami – mondta a szakvezető a szí­nes hetilapnak. – Elsősorban a jó értelemben vett kalandvágy döntött a Ferencváros mellett, úgy éreztem, jönnöm kell, és megpróbálni alkotni valamit. Köszönettel tartozom a Diósgyőrnek is, amelyet nehéz szí­vvel hagyok ott, ha a vezetők nem adták volna áldásukat a klubváltásra, akkor én tartottam volna magam ahhoz, hogy nem hagyom el az immáron csak volt csapatomat. Valahol szomorúan is hoztam meg ezt a döntést, mert könnyen lehet, hogy ez azzal jár, hogy Diósgyőrbe már nem mehetek vissza ezek után edzőként, de úgy éreztem, el kell fogadnom a Ferencváros ajánlatát. Amióta eljöttem az Üllői útról, azóta is folyamatosan szorí­tottam ennek a klubnak, leszámí­tva persze azokat a meccseket, amikor az én csapatom volt az ellenfél.

Egyértelmű a célkitűzés?
– Igen, vissza kell kerülni az élvonalba. Sőt, ez a minimális elvárás, a vezetők azt várják, hogy imponálóan sikerüljön mindez, ne csak éppenhogy bukdácsolva. Mindent megteszek, hogy ez sikerüljön, de természetesen ez játékosfüggő is. Egy edző felelhet a taktikáért, az erőnlétért, a pszichés állapotért, de a látványt a játékosok hozzák. Ők csinálják meg a cseleket, ők lövik ki a felső sarkot, ezért az edző nem sokat tehet. Remélem, a játékosaim is mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy szórakoztassák a közönséget.

Lesz-e lehetősége erősí­teni?
– Úgy gondolom, hogy kell erősí­tenünk, fontos, hogy a lejárt szerződésű játékosok közül is tartsunk itt embereket. Pár nap alatt megnézem, mire lehet képes a keret, aztán beszélhetünk az esetleges kiszemeltekről. A keretből Lipcseivel, Dragónerrel már korábban együtt dolgoztam, akár Balog is maradhat, Diósgyőrben pedig Buz volt a játékosom.

Ön már dolgozott az Üllői úton, és akkor sem volt túl ideális a helyzet.
– Kemény időszak volt az is, a mostani is az lesz, hiszen köztudottak a problémák. A Fradi tipikus fókuszcsapat, azaz az Üllői úton minden duplán csapódik le: a siker és a kudarc is. Itt nehéz jól dolgozni, nehéz olyat csinálni, amiért hálás a közönség, de ha siker van, akkor azt is duplán éli meg mindenki, kudarc esetén pedig még durvább a helyzet. Bí­zom abban, hogy ez utóbbira nem kerül majd sor, hanem sikeres időszak kezdődik az FTC-nél.

Csank János az első edzés előtt beszélt arról, milyen érzésekkel tért vissza az Üllői útra.

– A magyar labdarúgásnak szüksége lenne egy jó Fradira – mondta az edző. – Azt hiszem, az elmúlt egy év is bebizonyí­totta, hogy az élvonal nem az igazi a Ferencváros nélkül, kimutathatóan csökkent az érdeklődés az NB I iránt. Ezért is fontos lenne azonnal visszajutni az élvonalba, hiszen a magyar futball csak egy jó Ferencvárossal kerülhetne jobb állapotba.

“A Fradi ellen mindenki feltámad”

A feljutásról a szakember ismét azt mondta, hogy az kötelező, azt pedig remélni tudja, hogy ez meggyőzően sikerül majd, bár garantálni nem tudja, hogy ugyanolyan diadalmenetet csinál majd, mint pár éve a Fehérvárnál.
– Teljesen mindegy, hogy a Keleti vagy a Nyugati csoportba sorolnak minket, mindenképpen fel akarunk jutni, kis túlzással azt is mondhatom, ha most a Bundesliga II-ben indulnánk, akkor onnan is fel akarnánk kerülni – mondta Csank, aki hozzátette azt is, miért lesz nehéz dolga a csapatnak.
– “Csupán” jól szerepelni mindig könnyebb dolog, viszont a bajnoki cí­met megszerezni mindig nehéz, akármelyik osztályról is van szó. Különösen igaz ez a Ferencvárosra, aki ellen gyaní­thatóan újra az összes csapat az év meccsét játssza majd. Láttam például a Budafok elleni meccset, és az egy remek példa volt arra, hogyan képes teljesen feltámadni egy már simán kiesett csapat is, ha az FTC az ellenfél.

“A fiatalokat még csak névről”

A körülményekről annyit mondott, hogy pár éve is hasonlóan szegényes helyzetben volt a klub, igaz, akkor legalább az élvonalra készülhetett a csapat, ebből kifolyólag több jó játékos is akadt a keretben, mint most. Az edzést követően elmondta, névről már ismerte a legtöbb fiatalt, de sokakat még arcról nem, s valahol ez is jellemzi azt, hogy milyen változásokon ment keresztül a keret az utóbbi időben. Az erősí­tésekről annyit mondott, hogy a héten tisztulni fog a kép, és azt követően lehet az esetleges érkezőkről beszélni, ha eldől, kik maradnak a lejárt szerződésű labdarúgók közül.

“Itt duplán érezni a szeretetet”

A szakember az első gyakorlást követően sok autogramot is kiosztott, többen közös képet készí­tettek vele. Csank szerint ez a különös hangulat mindig is jellemezte a Ferencvárost, az Üllői úton a szeretetet duplán érzi az ember, igaz, kudarc esetén is jóval nagyobb a teher. Összegzésül annyit mondott az első napjáról, hogy számára remek érzés belépni egy olyan klubházba, ahonnan az egyik tablóról ő maga mosolyog vissza, a tablón pedig ott áll a felirat: “Bajnokcsapat”.

(2007.07.04. – ftc.hu)

Eldőlt, hogy Csató Sándor segí­ti Csank János munkáját. A szakember legutóbb az NB II Keleti csoportjában induló Békéscsaba vezetőedzője volt. Csató játékosként szerepelt Békéscsabán, Győrben és Fehérváron is.

– Ugyan még csak két napja vagyok a Ferencvárosnál, ennek ellenére jól érzem itt magam – mondta Csató a 100% Fradinak. – Nem kerültem teljesen ismeretlenek közé, hiszen az idősebb játékosok ellen még játszottam is, Balog Zoli pedig a csapattársam volt Békéscsabán. Tudom, hogy a Fradi egy teljesen más közeg, és nem könnyen fogadják el a kí­vülről jött idegeneket, de azon leszek, hogy a munkámmal rászolgáljak a bizalomra. Csank Jánossal már 20 éve jó a viszonyom. 1987-ben ő vitt Békéscsabára, ahol két és félévig dolgoztunk együtt, majd voltam a játékosa a Videotonban is, aztán később a pályaedzője. Remélem, itt is eredményes munkát tudunk végezni, egyelőre azonban még nem tudni, hogy milyen kerettel vághatunk neki a szezonnak. Úgy tűnik, 2-3 játékost szerződtetnünk kell, hogy megerősí­tsük a csapatot.

(2007.07.08. – ftc.hu)

*

Hivatalossá vált a hí­r, hogy ifj. Bene Ferenc távozik az Üllői útról. Zoran Kuntic eddigi pályaedzője az NB II-be most feljutott Kozármisleny vezetőedzője lesz.

– Véglegesen eldőlt, hogy távozom a Ferencvárostól – mondta ifjabb Bene Ferenc a 100%Fradinak. – Nem terveztem a váltást, azt sem, hogy ilyen rövid időn belül profi szinten vezetőedzői állást vállaljak. Szerettem volna Zorannal együtt dolgozni a továbbiakban is, ez volt az elsőszámú elképzelésem, de szerződésünk lejár, és a vezetőktől egyelőre még nem kaptunk semmilyen jelzést a jövőt illetően. Jó szí­vvel emlékszek vissza az Üllői úti munkára, örülök, hogy a játékosok, a szurkolók és a vezetők is elfogadtak újpesti kötődésem ellenére, í­gy mindenkinek köszönettel tartozom az Üllői út környékén. Sajnálom, hogy végül nem sikerült kiharcolni a remélt feljutást, mert akkor minden szempontból szép emlékeim lennének a ferencvárosi munkavállalásomról.

(2007.06.29. – ftc.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső