Détári Lajos: 56

Döme a magyar labdarúgás utolsó klasszisa. A szőke irányí­tó a Bp. Honvédban lett élvonalbeli játékos és számos sikert ért el a piros-fehérekkel: bajnoki cí­mek, kupagyőzelem, gólkirályi cí­mek, az év játékosa és a válogatottság.

Ki ne emlékezne zseniális góljára az osztrákok ellen Bécsben!? A brazilok ellen fejjel szerzett találatára a Népstadionban, vagy a lengyeleknek lőtt szabadrúgásgóljára ugyanitt!? Az Eintracht Frankfurt szí­neiben elért, kupagyőzelmet érő találatára a VfL Bochum ellen vagy a Fáy utcában szerzett győztes találatára a BEK-ben, amit Helmut Ducadam-nak, a későbbi győztes Steaua Bukarest kapusának lőtt!?

A Springer-szobor tövében: Keller, Simon, Eperjes Károly, Détári és Lipcsei

A Bp. Honvédból a balul sikerült mexikói világbajnokság után, akkori rekordösszegért igazolt a Frankfurthoz. Egy német kupagyőzelemmel zárult szezon után Görögországba tette át székhelyét. Az Olimpiakosz csapatával görög kupát is nyert. Athénban világsztárként kezelték a görög klub vezetői és szurkolói.

Bár örök vágya a Juventusban való szereplés volt – ahol csak egy amerikai túrán szerepelt- be kellett érnie kisebb csapatokkal Olaszországban: Bologna, majd Ancona.

1993 őszén tért haza először. Sokak meglepetésére nem nevelőegyesületét, hanem a barátja, Nyilasi Tibor által edzett zöld-fehéreket választotta. Kölcsönjátékosként, tizennyolc tétmeccsen szerepelt a Fradiban, ezeken két gólt szerzett.

Az elsőt 0-1-es állásnál a Vasas ellen, a vége 5-1 lett:

Az elcsendesedett Üllői úti publikum már éppen temetni kezdte az addig elképzelés nélkül játszó hazai csapatot, amikor Détári fantasztikus szólóval í­rta fel a nevét a góllövők közé. Geress eladta a labdát, amire Wukovics csapott le, majd Détárihoz továbbí­tott, aki nagy lendülettel sorban szlalomozta ki a Vasas védelmét, majd Sáfár mellett is elhúzva a labdát, a gólvonal mögé gurí­tott (1:1).

A másodikat az Innsbruck elleni KEK visszavágón (1-2):

A 48. percben Albert futtatta Nagyot, akinek éles lövését Oraze lábbal mentette. A labda Détári elé pattant, a középpályás némi igazgatás után laposan a kapu bal alsó sarkába helyezett az ötös vonaláról (1:1).

A Fradiból a Genoába igazolt, majd megfordult Svájcban a Neuchatel Xamax-nál, Ausztriában a Sankt Pöltennél is. Élvonalbeli pályafutását a BVSC-ben fejezte be a hatszoros világválogatott játékos.

A World Soccer 2010. áprilisi számának méltatásából idézünk, amelyben minden idők legjobb támadó középpályásainak rangsorában a 46. helyre tették Détári Lajost:

Az utolsó szupersztár

 

Détári Lajost tekintik a nyolcvanas évtized legjobb magyar labdarúgójának, és az utolsó magyar szupersztárnak, mielőtt beköszöntött volna a máig tartó hanyatlás korszaka. Détárit a Budapesti Honvédtól szerződtette az Eintracht Frankfurt 1987-ban, az 1987-1988-as idényben 33 meccsen 11 gólt rúgott. A VfL Bochum elleni kupadöntőben a meccs egyetlen gólját lőtte, szabadrúgásból – a mai napig ez az Eintracht Frankfurt utolsó kupaelsősége.

 

A következő szezon elején ismét továbbadták, ezúttal a görög Olimpiakosznak, ahol a pireuszi fanatikusok elképesztő fogadtatásban részesí­tették. (…) Görögországból történő távozása után még számos klub játékosa volt, a Bologna, az Ancona, a Neuchatel Xamax és a St. Pölten csapatát erősí­tette.

 

Détári – középpályás létére – gólérzékenységéről volt hí­res, mintegy négyszáz klubmérkőzésén százhetvenszer talált a hálóba.

A válogatottban:

Az Olimpiakoszban:

A Bologna szí­neiben:

Edzői pályafutása során számtalan csapat kispadját koptatta idehaza és külföldön egyaránt. A magyar élvonalban dolgozott Kispesten, a Haladásnál, Nyí­regyházán, Sopronban, Siófokon.

2011 szeptemberétől tizenegy hónapon át a Ferencváros edzőjeként dolgozott.

6 hozzászólás a(z) Détári Lajos: 56 bejegyzéshez

 • Emlékszem rá, mikor lealáztátok a brazilokat, lementem a meccs után a grundra. Hihetlen, milyen sokan voltunk lennt. A Ti hatásotokra. Hatalmas élmény voltatok ránk. Amig láttunk, rugtuk a bőrt, s utána a nagyok kibeszélése volt órákig. Számomra mindig Te maradsz Döme a legeslegnagyobb futballista. Ahogy megcsináltad a lövőcsekeket, s kapura löttél… a legnagyobbak legnagyobbja voltál.

 • Elképesztő rugótechnikája volt Lajosnak … ma sincs 10 olyan játékos a világban, aki ebben felvehetné vele a versenyt … Kedves Döme, Isten éltessen még nagyon sokáig! Rengeteg gyönyörű pillanatot szereztél nekünk, amit nagyon köszönünk …
  évtizedek óta St. Pöltenben élő magyar szurkoló mondta nekem, hogy amikor “a” Lajos játszott, egyszerűen megőrültek a “labancok” … amúgy csak trombitálgattak -- fogalmuk sincs, mi a szurkolás-, de amikor a Döme pályára lépett, egyszerűen megbolondultak …
  mellesleg, a Frankfurt -hajdani nagy csapat-, azóta SEM nyert semmit!!! Utoljára az Eintracht nagy győzelme az a ’88-as Döme-gól volt … ennyi …

 • Isten éltessen Döme! Nagyon jó játékos voltál, de edzőként -- ne haragudj -- kevés tapasztalatod volt a Fradihoz. Ennek ellenére köszönöm, amit a Fradiért tettél játékosként és edzőként! Emlékezz mindig szeretettel a Fradira!

 • Isten éltessen sokáig Döme!
  Az utolsó világklasszis labdarúgónk, akinek játékát élmény volt nézni!
  Sajnos mi csapatunkat is nagyon sokszor megkeserí­tette, de az a fél év amikor nálunk futbalozott mindenért kárpótolt!Zsúfolásig megtelt lelátó, több ezer ember az edzésen!Úgy gondolom ezt mindig vissza fogjuk sí­rni!

 • Boldog születésnapot Döme! Remélem ma aláí­rod a több évre szóló megbizásodat. Mellesleg a Vasasnak lőtt gólja világklasszis teljesí­tmény volt.

 • LEGEND!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső