Dugókkal búcsúztak az óévtől

Kocsis Sándor és Deák Ferenc ontotta a gólokat a szilveszteri bajnoki meccseken, utóbbi játékost feljelentették – nem gyorshajtásért.

1948: VISSZAVÁGTAK A LILÁK AZ 5:3-AS VERESÉGÉRT

1948. december 26-án rendezték a Megyeri úton az Újpest–Ferencváros rangadót, amelyen a nagyszerű formában futballozó Fradi – 22 ezer néző előtt – 5:3-ra legyőzte az Újpestet.

A lilák utólag azt mondták, hogy ha tartalék kapusuk, Fehéri János helyett a válogatott – de sérült – Károlyi József véd, akkor nem kaptak volna ki a Fraditól. Aztán az az ötletük támadt, hogy az esztendő utolsó napján visszavágót kérnek a zöld-fehérektől. Földes László országgyűlési képviselő, az Újpest ügyvezető elnöke felajánlott egy dí­szes ezüstserleget a győztesnek, a ferencvárosiak elfogadták a kihí­vást, és szilveszterkor barátságos meccsen (ún. serlegmérkőzésen) pályára léptek Szuszáék ellen.

A hideg idő ellenére nyolcezren látogattak ki az Üllői úti stadionba (hangsúlyozzuk, barátságos meccsről van szó!), és nem bánták meg, mert a jeges, csúszós talajon érdekes, változatos, jó játék alakult ki. A Fradiból – szokás szerint – Deák „Bamba” volt eredményes, kétszer zörgette meg az erre a mérkőzésre az MTK-tól kölcsönkapott Tóth György hálóját.

A Budai II, Kocsis, Deák, Horváth, Czibor összetételű csatársorral – Mészáros „Dodó” torokgyulladás miatt kihagyta a serlegmeccset – játszó Ferencváros azonban ezúttal alulmaradt az Újpesttel szemben, amelynek támadó ötösfogata (Egresi, Szusza, Bódis, Fejes, Várnai) nagyszerűen futballozott. Mind az öt csatár betalált, közülük Bódis Károly duplázott, í­gy az újpestiek 6:2-re győztek, visszavágtak az 5:3-as vereségért

A lilák a tavaszi szezonban bajnokin is megverték a Fradit (5:0-ra), de csak a csatát nyerték meg, a háborúban a zöld-fehérek diadalmaskodtak: az 1948–1949-es szezon végén a Ferencváros lett az aranyérmes. Nagyszerű teljesí­tménnyel, és az azóta meg sem közelí­tett 140:36-os gólaránnyal.

Deák Ferenc pedig 60 („hivatalosan” 59, mert a Győr ellen szerzett egyik gólját a Népsport Gőcze öngóljának í­télte…) találattal lett gólkirály!

1949: DEÁK NÉGYET RÚGOTT ÉS EGYET FEJELT AZ ÉV UTOLSÓ NAPJÁN

Kocsis (balról a második) nemcsak a válogatottban, hanem a szilveszteri bajnokikon is sokszor volt eredményes (Fotó: Imago)

Kocsis (balról a második) nemcsak a válogatottban, hanem a szilveszteri bajnokikon is sokszor volt eredményes (Fotó: Imago)

Az 1949–1950-es bajnokság őszi szezonja igencsak elhúzódott. Nem elég, hogy a karácsonyi ünnepek alatt (december 25-én és 26-án) összesen hét mérkőzést játszottak le, még szilveszterre is maradt összecsapás. Igaz, csak egy: a Ferencváros látogatott Szombathelyre, a Lokomotí­v néven szereplő Haladáshoz.

Volt némi aggodalom a meccs előtt, mert az FTC játékosai sem a menetrend szerinti vonattal, sem repülőgéppel nem érkeztek meg. A helyiek már azt hitték, hogy elmarad a mérkőzés, amikor befutott a csapatot szállí­tó autóbusz. Panaszkodtak is a Fradi labdarúgói, hogy fárasztó volt az utazás, elgémberedtek a végtagok, elmerevedtek az izmok, í­gy nem lesz könnyű játszani.

A házigazdák meg azért elégedetlenkedtek, mert a megszokott délutáni fél kettes kezdés helyett már háromnegyed egykor útjára indult a labda, és a szurkolók közül ekkor még sokan dolgoztak. A kezdésre í­gy is összejött mintegy négyezer ember, a hangulatra tehát nem lehetett panasz.

És a játékra sem!

Az első félidőben hat gólt láthatott a publikum, igaz, nem a „vasi í­zlésnek” megfelelően. Kocsis Sándor találatára a szombathelyi Varga I Ferenc még válaszolt, ezután viszont Deák Ferenc egymaga eldöntötte a mérkőzést. A gólzsák „Bamba” nyolc perc alatt (!) négy gólt lőtt, í­gy az első félidő végén 5:1-re vezetett a Fradi.

A szünet után a nagy sár miatt egyre nehezebbé váló talajon is a Ferencváros futballozott jobban – a szakzsargonos megfogalmazás szerint: „kidomborodott” a zöld-fehérek nagyobb tudása. Kocsis Sándor megszerezte második és harmadik gólját, í­gy már 7:1-re vezettek a vendégek. Az utolsó percben a szombathelyi Papp Lajos szépí­tett valamit a csúf vereségen.

A fölényes győzelem ellenére a lefújás után a meccs hősénél, Deáknál elszakadt a cérna. A ferencvárosi középcsatár nekirontott Vargának, és az arcába fejelt, majd a közönség felé mutogatva ballagott lefelé a pályáról. Dorogi játékvezető közölte Deákkal, hogy feljelenti.

A támadó végül megúszta eltiltás nélkül. A tavaszi első fordulóban pályára léphetett Soroksáron, és egy góllal vette ki a részét az Édosz (merthogy 1950 tavaszán már í­gy hí­vták a Ferencvárost, amely beleolvadt az Édosz SE-be…) 5:0-s sikeréből.

Győzelmével a Fradi a harmadik helyen zárta az őszt. A zöld-fehérek ebben a bajnokságban először szereztek négynél több gólt, a 14 találatnál járó Deák pedig átvette a vezetést a góllövőlistán. Nem sikerült azonban megtartania az első helyet, a bajnokság végén egy másik extraklasszis, Puskás Ferenc lett a gólkirály.

(nso)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ