Bajnoki beharangozó – Három Fradi-győzelem a kétezres években

“Az 5. percben már vezetést is szerez a Fradi! Sárosi dr. a félvonal közelében hosszú labdát vág ki Sipos elé. A labda elsuhan a debreceni védők feje felett és Sipos nagyszerű ütemben ugrik ki a labdára. A vendégcsapat védői már nem tudják behozni és nyugodtan í­velheti a labdát középre. A befutó Lakatnak jól jön a fejére a labda és ő 8 lépésről a kifutó Nagy I mellett az üres hálóba fejeli a labdát. 1:0-ra vezet a Ferencváros.”

Az alábbi jelenet 10 ezer néző előtt zajlott le az Üllői úton 1943. szeptember 5-én.

A két csapat 82. (Debrecenben a 42.) bajnoki mérkőzése következik. Ez történt a múltban.

1943. szeptember 5-én találkozott először egymással a két csapat bajnoki mérkőzésen. Az Üllői úton rendezett találkozót Sárosi dr. és Lakat két-két góljával 4:0 arányban nyerte meg a Fradi. Az FTC í­gy állt fel: Csikós – Rudas, Polgár – Nagy II., Sárosi III., Lázár – Sipos, Kiss Gyula, Sárosi, Lakat, Finta. A revansra 1944 tavaszán került sor 4000 néző előtt, ahol a bajnokságot 12. helyen záró Debrecen Sidlik góljával 1:0 -ra legyőzte a Nagyvárad mögött ezüstérmet szerző ferencvárosiakat.

Lakat gólt fejel a DVSC-nek az 1943-as bajnoki mérkőzésen. Balról: Sárosi dr., Nagy, Lakat

Az első idegenbeli ferencvárosi sikerre a negyedik debreceni fellépésig kellett várni. A korábbi három mérkőzést mindig a Loki nyerte, ezúttal azonban a Csikós – Rudas, Ónody I. – Kéri, Csanádi, Hernádi – Gyulai, Sárosi, Mike, Lakat, Sinka összetételben pályára lépő FTC Sinka és Rudas góljaival 2:0-ra legyőzte a debrecenieket.

A két csapat párharcainak első szakasza az 1950. márciusában rendezett mérkőzéssel zárult az Üllői úton. Az ÉDOSZ Kocsis négy valamint Horváth Ödön, Mészáros és Czibor góljaival 7:1-re verte a Debreceni Lokomotí­vot.

Az ÉDOSZ korszakig hatszor mérkőztek meg a csapatok Debrecenben, ahol három Loki-győzelem mellett mindössze két ferencvárosi sikert jegyezhettek fel a történetí­rók.

A hatvanas évek elején tért vissza újra a Loki az élvonalba. 1960 és 1964 között négy debreceni mérkőzésen egy-egy döntetlen illetve vereség mellett kétszer is a zöld-fehérek gyűjtötték be mindkét bajnoki pontot. A gólarány 11:5.

Ebben az időszakban született a mai napig legnagyobb arányú zöld-fehér siker a hajdúságiak otthonában. 1963. szeptember elsején Albert és Rákosi duplájával valamint Fenyvesi II. góljaival 5:1 arányban nyert az Aczél – Novák, Páncsics, Dalnoki – Vilezsál, Perecsi – Fenyvesi II., Galambos, Albert, Rákosi, Fenyvesi összeállí­tásban pályára lépő csapat.

Tizenöt éves szünet után, 1979 decemberében találkoztak ismét a csapatok (FTC – DMVSC 3:1) az Üllői úton. A tavaszi visszavágón gólnélküli döntetlen született a hajdúsági fővárosban 1980 májusában.

’79 óta 63 (24-18-21 ferencvárosi szemszögből) alkalommal mérkőztek meg a felek. Debrecenben 31 találkozót rendeztek. A 6-8-17-es mérleg és a 28-54-es gólkülönbség is jelentős hazai fölényt mutat.

Különösen 1994 óta egyoldalú a párharc: a 21 mérkőzésből 15-ször a hazaiak nyertek. Ekkor született a hazaiak legnagyobb gólarányú győzelme is: 1999. április 10-én Radu Sabo három, Ilea két és Bodnár góljaival 6-1-es verést mértek Marijan Vlak csapatára, a Fradi gólját Nagy Norbert szerezte, mí­g 2003 októberében 5-0-lal küldték haza Szűcs Lajosékat …

Azért akadtak, ha nem is nagy számban, de fontos zöld-fehér sikerek is. Ilyen volt a 2001. június 23-án a bajnoki cí­mről döntő utolsó fordulóbeli összecsapása. Csank János csapata Hrutka és Gyepes góljaival kettő-nullra győzni tudott az ekkor már kiesett Loki ellen és bajnoki cí­met nyert, megelőzve a Dunaferr csapatát.

Szintén korábbi védőnk volt a főszereplő a következő győztes debreceni fellépésünk alkalmával. 2001. november 20-án a Csank János vezette csapat Gyepes góljával nyert 1:0-ra az ekkor a BKV-Előre jogán induló Loki otthonában.

A következő ferencvárosi győzelemre 2013. május 26-ig kellett várni. Coulibaly duplájára Somalia, Jenner és Peric is válaszolt, í­gy közel 12 év után újra győztesen távozott a Fradi a Hajdúságból.

Az utolsó debreceni bajnoki mérkőzés 2-2-es döntetlennel ért véget Varga J. és Szakály P. valamint Ugrai és Lauth góljaival.

2015-ben háromszor is megmérkőzött a két csapat a hajdúsági fővárosban: 2015 februárjában edzőmérkőzésen született gólnélküli döntetlen, 2015 júniusában a Ligakupa döntőjében bizonyult jobbnak a Fradi 2-1-re, majd három hét múlva ismét felkészülési találkozót ví­vott a két együttes, a meccsen 2-0-s zöld-fehér győzelem született.

A Ferencváros bajnoki örökmérlege a DVSC ellen:

201516_06_DVSC

Mérkőzésszámok, gólok, edzők:

A Ferencváros DVSC elleni bajnoki mérkőzésein Lipcsei Péter lépett pályára a legtöbb alkalommal. Összesen 23 párharc részese volt, Debrecenben kilenc alkalommal szerepelt, akárcsak Balog Zoltán.

Jelenlegi keretünkből Gera Zoltán 12, Leandro 10 mérkőzésen szerepelt.

A Loki elleni képzeletbeli góllövőlistát Albert Flórián vezeti 12 góllal, a hajdúsági mérkőzéseken ötször volt eredményes.

Mostani csapatunkból Böde Dániel kétszer, Gera egyszer vette be a DVSC kapuját.

Az egyéni gólcsúcs is Albert nevéhez fűződik. 1960. decemberében hat gólt lőtt a Loki elleni Népstadionban rendezett mérkőzésen. Debrecenben két gólig jutottak csatáraink: Albert kétszer (ekkor és ekkor) is duplázni tudott. Mellette Rákosi Gyula, Nyilasi Tibor és utoljára Tököli Attila jutott két gólig.

A Ferencváros kispadján Novák Dezső ült a legtöbb alkalommal, tí­zszer.

*

Thomas Doll 26. mérkőzésén maradhat veretlen. A német mestert dr. Lakat Károly (31 és 34 veretlen mérkőzés) valamint Blum Zoltán (36 veretlen mérkőzés) előzi meg az örökranglistán.

Amennyiben Debrecenből is három ponttal távozunk, úgy megismételjük az 1945/46 (edző: Urbancsik Gábor), az 1932/33 (edző: Blum Zoltán) és az 1910/11-es bajnoki rajtot, amikor is 6 győzelemmel kezdett az FTC csapata.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ