Egresi Béla

egresi-belaEgresi (Englert) Béla (1922. április 5., Csepel – 1999. június 10., Budapest) a Csepeli MOVE (1934-40), Kispest FC majd a Kispesti AC (1940-45), az UTE majd a Bp. Dózsa (1946-54: 210 bajnoki / 95 gól; egy bajnokcsapat tagja), valamint az Egyetértés (1954-60) jobbszélsője, 1943 és 1953 között 23 válogatott mérkőzésen szerepelt és 10 gólt ért el. Az Újpesti TE örökös bajnoka.

„Csöpi”, az apró termetű szélső, higanymozgású, kitűnő képességű csatár volt. Tökéletesen kétlábas — néhányszor balszélen is játszott —, technikás és nagyon gyors játékosnak bizonyult. Lendületes elfutásait legtöbbször pontos beadással vagy jó lövéssel fejezte be. Ötletes, ravasz játékát ellenfelei nehezen ismerték ki. Villámgyorsan cikázott a védők között, helyét gyakran változtatta. Bátran vállalkozott egyéni megoldásokra is. Gólképességével szintén kitűnt. A védelemben mutatkozó réseket szemfülesen kihasználta. Válogatottbeli szereplésének érdekessége: 23 mérkőzés közül 18 magyar győzelemmel végződött. Ebből a sikerből jelentős rész jutott a népszerű „Csöpi”-nek is. Legkiválóbb játékát 1948. június 6-án, a Románia elleni találkozón (9:0) nyújtotta, amikor — szélső létére — három góllal járult hozzá a nagy győzelemhez.

1954 áprilisában Szuszával együtt erősí­tették a Kinizsit a Flamengo elleni találkozón.

(Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak valamint az Új Magyar Életrajzi Lexikon felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ