Egy kisfiú üzenete az O-szektorból

Nincs másik klub, ami hasonlí­tana a Ferencvároshoz, és nincs másik szurkolótábor, amelyik hasonló lenne hozzánk. Lassan 114 éve már, hogy ez a csapat megalakult a 9. kerületben, és idén lesz száz éve, hogy csapatunk megnyerte legelső bajnoki cí­mét. Viszont nyolc éve már, hogy az utolsót. Akarjátok tudni, mit tehetünk mi azért, hogy már idén bajnokok legyünk?

Emlékeztek még 1991 novemberére? A Fradi a német kupagyőztes Werder Bremennel játszott hazai pályán. A mérkőzés nem volt túl emlékezetes, ki is kaptunk, de egy fiatal srác akkor látta először belülről a Ferencváros stadionját. Hihetetlen nagynak látott mindent, és emlékszik minden pillanatra. Valaki a kisfiú fejébe nyomott egy zöld-fehér sapkát, egy másik szurkoló adott neki tökmagot. A kisfiú illedelmesen megköszönte az ajándékokat, de aztán a mérkőzés végéig tátott szájjal szorí­totta az O szektor melletti kerí­tést és egy szót sem mert szólni. Nem úgy másnap reggel az iskolában, amikor mindenkinek azt újságolta, merre járt előző nap. Az ő sorsa azon az estén végérvényesen eldőlt. Fradista lett. Én voltam az a kisfiú.

Húsz év telt el, és nem tudok úgy kimenni a pályára, hogy ne nézzek oda az O szektor melletti kerí­téshez, hogy fogja-e egy kisfiú. De még sosem fogta. A baj az, hogy lassan a többit sem, mert egyre kevesebben vagyunk. Jó ez nekünk? Akkor miért hagyjuk?

A csapatnak szüksége van ránk, szurkolókra. Nincs olyan Fradi játékos, akit ne segí­tene az általunk keltett hangorkán, emlékezzetek, hány mérkőzést nyertünk meg az utolsó percben azért, mert zúgott a stadionban a Hajrá, Fradi!

Emlékeztek még a 2004-es bajnoki döntőre? A meccs előtt nem sok sikert jósoltak nekünk, de ez nem érdekelte azt a tí­zezer embert, aki győzelembe hajszolta a csapatot. A Debrecennel játszottunk itthon és győznünk kellett az esélyesebbnek tartott csapat ellen úgy, hogy közben az Újpest nem nyerhetett a Népstadionban – fantasztikus volt a hangulat, jött Gera, Tököli és Lipcsei Peti gólja, három egy ide, és több ezer újpesti zokogott a lefújás után mert mi lettünk a bajnokok.

Emlékezzetek a feljutás utáni első hazai meccsre a Zalaegerszeg ellen. Megjártuk a poklot, és magunkkal is hoztuk – ezt í­rta ki a B-közép a meccs előtt. Tele volt a stadion és megnyertük ezt is.

Megmutattuk, hogy a rosszban is a csapat mellett állunk, emlékezzetek a nagy csapatnak nem nevezhető Jászapáti vagy Bőcs elleni meccsre, egy gombostűt nem lehetett leejteni a lelátón – nem is volt kérdés, ki nyer aznap.

Vajon ezeket a sikereket elértük volna azzal a háromezer nézővel, ahányan az utolsó bajnokin voltak az Üllői úton?

Nyí­regyházától Győrig nincs olyan játékos, akinek ne remegett volna már meg a lába és nincs olyan ellenfél, aki ne hozna rossz döntést, ha a Ferencváros csapatában 12 játékos van – mert igen, mi vagyunk a 12. játékos, szükség van ránk!

Most újra itt a lehetőség, hogy segí­tsük a játékosokat. Jó meccseket játszottunk az ősszel, néha nagyon kevés hiányzott a győzelemhez. Apróságok döntöttek, gyakran ellenünk. Talán éppen az, hogy nem voltunk ott. Nem annyian és nem olyan lelkesedéssel.

Most csak három pontra vagyunk a dobogótól, szerethető csapatunk van, közösen képesek lehetünk csodát tenni, ismerjük a csapatunkat, mindannyian tudjuk, milyen az a Fradi tavasz! Ugye mindannyian ezze vágyunk?

A közönség és a csapat együtt lett bajnok, közösen jutottunk be első magyar csapatként a Bajnokok Ligájába és szintúgy első magyar csapatként az Európa Ligába is. Amikor ott voltunk jöttek az eredmények is.

Azt mondjuk magunkról, mi vagyunk a legjobbak. Eljött az idő, hogy újra bebizonyí­tsuk. Márciustól ne keressünk kifogást, vegyük elő a szekrényből a mezünket, nyomjuk a fejünkbe a sapkánkat, adjunk egy csókot az asszonynak és álljunk a csapatunk mellé! Ha mi együtt vagyunk, senki sem győzhet le minket, mert ez a városunk, az ország és a világ legjobb csapata!

S ha mindannyian ott leszünk, néha vessünk egy pillantást az O szektor kerí­tésére. Talán lesz ott megint egy kisfiú, akinek aznap megváltozik az élete! Hajrá, Fradi!

-Zadir-

4 hozzászólás a(z) Egy kisfiú üzenete az O-szektorból bejegyzéshez

 • Remek í­rás Zadirtól, köszönjük! Ha mostanság bármelyikünket megkérdeznek, hogyan váltak végérvényesen és elszakí­thatatlanul FRADISTÁVÁ, talán mindannyian a csodás hangulattal kezdenénk… Az a borzongás, ami végigfutott rajtam 1980. augusztus 8-án az FTC-Dunaújváros meccsen (8-0..), amikor a szektorok kánonban zengték a Hajrá Fradit, sosem fogom feledni! 11 éves voltam ekkor és eldőlt a sorsom, a Ferencváros örökre elvarázsolt! Idén, március 10-én a teltházas arénában fogunk megint 12.-ként a csapattal száguldani a lilák kapuja felé…

 • Úgy, ahogy lalolib mondja! Annyi, de annyi csodálatos Fradi-tavasz volt már. ’62-63-ban is a 6. helyről indulva lettünk bajnokok! Amire már én is emlékszem, a ’92-es nagy Tavaszi Feltámadás, de ugyanez ismétlődött ’96-ban is! 8 pont előnye volt már a BVSC-nek (előtte évben az UTE vezetett sokáig), mégis, fölényesen lettünk bajnokok. Innentől kezdve nem számolgatni kell, hanem minden meccset MEGNYERNI! Győrben is, Debrecenben is! Bármi lehet, de ha a bajnokság nem is jönne össze,egy FERENCVÁROSNAK mindig, minden körülmények között a dobogón a helye.

 • Kedves emlékezés, remek előkészí­tése a délutáni meccsnek. Hajrá Fradi!

 • Kedves Zadir!
  Ha jól emlékszem, akkor Churchill mondta, hogy ha minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre. Nekünk -- bár jó néhány évvel idősebb vagyok nálad -- még vannak ilyen emlékeink, mely naponta adnak erőt és új impulzusokat. Mert ezek nélkül már lehet, hogy az “91-es” kisfiú sem pillantana fel az O szektorra.
  Sajnos a mai fiatal korosztálynak egyelőre nem nagyon lehetnek ilyen emlékei.
  Ezért is fontos és ezért is válhat mérföldkővé Ricardo Moniz munkája, és esélye, hogy ha már a régi emlékekben kutatunk, egy 1992-s tavasz virradjon ránk.
  A dicsőséges múltunk tett arról, hogy a Ferencváros örök legyen, de ahhoz, hogy ez ne révedjen el a múltban, a jelenben is tennünk kell a dolgunkat.
  A csapatnak visszaszerezni a régi fényét, nekünk szurkolóknak meg újra megtölteni az arénát és belekiáltani ebbe a rohanó és zaklatott világba, hogy “HAJRÁ FRADI!”

  Kedves Zadir!
  Jövő vasárnap találkozunk a Szentélyben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső