Elhunyt Gulyás Géza

84 éves korában elhunyt a Ferencvárosi labdarúgás kiváló kapusa, Gulyás Géza. A Ferencváros szí­neiben 206 alkalommal lépett a pályára és 1 gólt szerzett, amit az utolsó fellépésén 1971. június 27-én szerzett büntetőből a Dunaújváros ellen.

A mérkőzés 90. percében a kapura törő Branikovitsot a dunaújvárosi védők felvágták a 16-oson belül. A közönség azt követelte, hogy a büntetőt Gulyás Géza rúgja, aki “engedelmeskedett” és magabiztosan értékesí­tette a 11-est. Ezzel egyedülálló módon úgy búcsúzott kapus létére, hogy gólt szerzett csapatának bajnoki mérkőzésen.

Géza bácsi emlékét a Fradi család örökké megőrzi.

gulyás-géza

16 hozzászólás a(z) Elhunyt Gulyás Géza bejegyzéshez

 • Amikor én szurkoló lettem, vele kezdődött a csapat. És micsoda védéseit láttam! Mint például 1955. március 27-én a Honvéd elleni 0:0-nál. Kivédte a „nagy csatársor” szemét. Puskás majdnem felrobbant a méregtől…
  Aztán 1958-ban mennie kellett, Lánggal és Ombódival együtt. Valaki („Valaki”) állí­tólag azt mondta, hogy Gulyás nem védhet többet az NB I-ben. És mégis védett, igaz, egy évtizeddel később…
  *
  Szerényen megjegyzem, hogy nem 1952-ben került hozzánk, hanem 1953-ban, az átigazolási időszak utolsó napján. (Évekkel ezelőtt külön végigbogarásztam e miatt az akkori Népsport január-februári számait.). Az első mérkőzését 1953. február 22-én játszotta nálunk. Akkoriban teljes volt nálunk a kapusmizéria, mert januárban még nem volt felnőtt kapusunk. Aztán nagy szenzáció volt, hogy megí­rták az átigazolását. Eleinte senki sem bí­zott benne, de hamarosan kedvenc lett.

  Géza bátyám, nyugodjál békében.

 • Lalolib, én is szeretnék Lacimadár utolsó bejegyzéseihez csatlakozni, nehogy úgy tűnjön, hogy a korszellemen búslakodó hozzászólások benneteket illetnétek.
  Hozzátenném, a Fradi és egyáltalán, a magyar labdarúgás hatalmas, bőségesen gazdag tárházzal bí­r, jó, ha van, amit nem hagyunk veszendőbe menni belőle. Bevallom, én is halálhí­rével ismertem meg Pális Ferencet, akiért ma a győri gyászszünet volt. (Egyébként nyilván Géza bácsiért a mi hazai meccsünk előtt lesz). De a hivatalos, ezzel foglalkozó sajtó esetében mindezt igenis nagyon hiányolom. Ezer éve nem hallottam pl. szeretetre és tiszteletre méltó ősi ellenfelünkről, mint Sándor Csikar -- tehát egy Csikarról, nem x-ről vagy y-ról (és azért 86 évesen ez már nem mindegy). És meghatódtam mondjuk Tóth II. budapesti dí­szpolgárságán, teszem hozzá.

  • Egyet beszélünk, honfitársam … Csikar -ÉLJEN ÖRÖKKÉ, még mindig itt van, hál’Istennek köztünk … mi tudjuk … de a “média” akkor fog róla legközelebb szólni, ha esetleg eltávozik … Undorí­tó … MOST miért nem kérdezik naponta? MOST van köztünk! MOST tudná még elmesélni 100001 sztorijának bármelyikét … ez a mai tetves “média” miért nem tud valódi értékekkel foglalkozni? Abból a VERHETETLEN magyar csapatból ma is él Jenő bácsi, Várhidi Pali bácsi (hip, hip, hurrá!), Tóth II. József, Sándor “Csikar” … ADDIG kellene ŐKET beszéltetni, amí­g itt vannak köztünk … de ezek a tetvek xarnak az értékekre … dundika vagy cuncika mellnagysága a téma … szerintük …. szerintem meg az, igaz-e, hogy Kubala és Nyers ’54-ben jelentkezett Svájcban, hogy szí­vesen lennének magyar válogatottak, segí­tenének a csapaton? Na, EZEK NAGY témák, de amelyik országban egy VB-ezüstérmes kapus szinte “nyomtalanul”, (“hangtalanul”) múlhat ki … bocsánat … Kit, kiket akarunk megbecsülni, ha nem a legnagyobb hőseinket??? ’54-ben a FRADIBÓL (Kinizsiből) Valaki (EGY VALAKI !) OTT volt minden idők legnagyobb csapatában … 1970/71-et leszámí­tva soha a nevét nem olvastam … Uram, Istenem, ha Gulyás Géza brazilnak, olasznak, hollandnak, németnek stb. születik … ma utcák, terek vannak elnevezve Róla … elnézést, felindult vagyok … (fel vagyok indulva) …

   • Istenem, Lacimadár, úgy előttem volt ez a mindössze három és fél hete lefolytatott diskurzus -- tessék, ma már Csikarról szólnak a hí­rek. Az apropója pedig az, amit előrevetí­tettél… Isten nyugosztalja nagy ellenfelünket, a magyar labdarúgás örök legendáját.

 • A koromnál fogva nem láthattalak játszani, nekem í­gy a négy éve már leí­rt kép marad meg rólad, amikor a nyolcvanadik születésnapodon útban a székház felé elhangzott az alábbi párbeszéd:
   
  -- Géza bácsi amikor a Kinizsibe játszottál….
  -- Tudod én a Fradiba játszottam mindig, nem a név számí­t…
  (és megsimogatta a váltón fityegő Fradi zászlót)

   
  Elkövettem és átéltem már egy-két dolgot a Fradi körül, de amikor a Fehérvári út sarkán a fenti párbeszéd után egy piros lámpánál elkezdte halkan dúdolni az “Öreg focista” kezdetű örökzöldet, bizony könny szökött a szemembe.
   
  Géza Bácsi, zöld-fehér szí­vünk örökké megőrzi emlékedet, nyugodj békében!

 • Micsoda szörnyű év ez az idei, hány legendánkat kell még elsiratnunk… És igen, Lacimadár: őt senki nem kérdezte, senki nem kereste, mintha soha semmit le nem tett volna az asztalra, hagyta mindenki elfeledni.
  Én pedig évek óta Agárdon nyaralok családostul: hányszor megfordult a fejemben, hogy utánanézek, ott hol keressem, s hátha megengedi, hogy zavarjam, de végül soha nem vettem ezt a bátorságot. Most már végleg lekéstem róla. Most már végleg lekéstünk róla.
  Isten nyugosztalja Géza bácsit, nagyon megrendültem magam is.

  • Sajnos nem Géza bácsi az egyetlen akit elfelejtettek. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy 80. születésnapján a Fradi székház Toldi termében felköszöntöttük Géza bácsit. Az FTC nevében dr. Springer Miklós, a Tempó Fradi Alapí­tvány részéről Nyilas Elek köszöntötte Géza bácsit. A jeles eseményen megjelentek az FTC korábbi klasszis labdarúgói korábbi elnöke is: Rudas Ferenc, dr. Fenyvesi Máté, Albert Flórián, Rákosi Gyula és Szűcs Lajos, Hargitai Károly is, és az FTC Baráti Kör elnöksége, illetve annak több tagja.

   • Kedves Lalolib, nem Rátok gondoltam, hogy elfelejtették … van itt közmédia, ker.média rogyásig ebben az országban … csak az elmúlt 20-25 évben melyik mutatta be, hogy itt van egy EMBER, aki 1952-ben(!!!) igazol a Fradihoz -gúnynevén: Kinizsihez-, a (nemcsak magyar!) futballtörténelem tán legnagyobb csapatában tartalék … 58-ban v. 59-ben VALAMI (valaki) MIATT el kellett mennie … 40 évesen visszatér, 11-est véd, majd utolsó 2 percébe még egy gól is belefér … akkora hollywoodi sztori … ha amerikai baseball-játékosként él át egy ilyen pályafutást, 65 Oszit kap a film … itt meg … kérdezzetek meg egy 30-40 alatti -akár- vérfradistát: Ki volt Gulyás Géza? Lalolib, nem NEKTEK szól, ti fantasztikus munkát végeztek, minden szempontból … MÁSOKNAK sülhetne ki a szeme …

    • Kedves lacimadar! Nem is arra gondoltam, hogy ránk céloztál.
     A többiben van igazságod, engem egy kicsit (inkább nagyon) felháborí­tott, hogy a mai győri meccs előtt Géza bácsira nem emlékeztek a csapatok.
     Egy gyászszalagot megérdemelt volna az emléke. Remélem vasárnap a Szentélyben már nem fog elmaradni a megemlékezés.

     • Hát … igen… ha egy győri legenda előtt fejet hajtunk, talán egy Fradi-legenda előtt is lehetett volna … engem is megdöbbentett … Istenem, ma már a “marketingesek” és “pí­-árosok” sem olvasnak újságot … Radnóti az í­rta: “Nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály” … én azt mondom: ma már a Fradiban sem tudják, ki volt Gulyás Géza … Kubatov et. helyében a “másik” oldalon álló Esterházy Pétertől kérnék nekrológot … mert a FRADI nem baloldali vagy jobboldali, hanem a FRADI az … FRADI …

  • Igen, mindenről elkésünk … még 10-15 éve az Aranycsapat keretének fele élt … a kutya sem kereste őket … nem ŐK magyarázták a “tolódást” “szak”kommentátorként a TV-ben .. emlékszem, a 75. éves évfordulón és utána addig tervezgettem, hogy dr. Borbás Gazsi bácsit megkeresem egy autogram erejéig, hogy közben 93 évesen meghalt … Mindenkit addig kellene becsülni és szeretni, amí­g él … ez nem megy … a holtakat már könnyű …

 • Uramisten! Már megint egy legenda … ilyen gazdagok vagyunk? Olyan szörnyű ez az év …Géza bácsi! Muszáj volt megint Henni Géza és Grosics Gyula nyomában járni? Elnézést, meg vagyok rendülve … olyan szomorú … tegnapig itt élt köztünk … Megkérdezte valaki, hogy mi van vele, hogy van, mit szeretne? Az egyetlen (!) Fradista volt, aki tagja volt az ’54-es VB-csapatnak … Ő miért nem “szakkomentátorkodott” jó pénzért? Miért nem kérdezte szinte soha senki a véleményét? Aki a futballtörténelem legnagyobb csapatában 3. számú kapus volt, talán csak értett valamit hozzá … Miért nem tudtunk Róla szinte semmit az utóbbi évtizedekben? A magyar futball ilyen gazdag, hogy csak a -szinte sajnos, heti rendszerességgel érkező- halálhí­reknél döbbenünk rá, micsoda fantasztikus gazdagságban éltünk, amit meg sem becsültünk?
  RIP és őszinte részvétem a családnak …
  Gulyás Géza, Isten nyugosztaljon, egyre jobb lesz az a “túlparti” Fradi … sí­rni tudnék … Kit akar Géza bácsi kiszorí­tani a világ legjobb csapatából? Csikóst, Hennit vagy Zsiborás Gabit????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ