És milyen lesz a folytatás?

Novák Dezsővel – A Ferencvárosról


Azt mondjuk Novák Dezsőnek, a Ferencváros vezetőedzőjének a beszélgetésünk elején:

— Tavaly ilyenkor, a kilencedik forduló után a Ferencváros ugyancsak az első helyen állt, a mostanival megegyező pontszámmal, és majdnem a mostanival azonos gólkülönbséggel. Tavasszal aztán visszaesés következett, és végezetül a hatodik hely. Kérdésünk: miként vélekedik az eddigiekről és mit vár a folytatásban.
— Az elmúlt évben még nem voltam a Fradi edzője, részletes összehasonlí­tást tehát nem tehetek. Annyit azonban nyugodtan mondhatok, s ezt az eddigi mérkőzéseink is igazolják: a gárda jó erőben van. Meccseink zömét — a Videotontól elszenvedett vereséget persze a legszí­vesebben elfelejteném — a másodák félidőben nyertük meg, illetve biztosí­tottuk be a győzelmet. Amit mondtam, nem jelenti azt, hogy maradéktalanul elégedett vagyok, mert azért javí­tanivalónk éppen elég akad.

— Kérem, beszéljen az egyes csapatrészekről.
— A kapuban Kakas nagyszerű. Minden mérkőzésünkön a legjobbak közé tartozott. Hosszú távon is lehet rá számí­tani, sőt talán a válogatott keretbe is bekerülhet. Zsiborás különben a héten kezdi el az edzéseket, pár hét múlva ő is szóba kerül az összeállí­tásnál. A hátvédsort dicséri, hogy kilenc mérkőzésen csak nyolc gólt kaptunk, pedig a válogatott Tepszicset — katonai szolgálata miatt — nélkülözzük. Sajnos, Major fegyelmezetlenkedett, ezért más változtatásra is sor került. A fiatal Horváth bizonyí­totta, hogy vele számolni kell, Takács pedig egyre érettebb játékot nyújt a védelemben. Rab kitűnő, Jancsilka megbí­zható.

— A középpályán?
— Kellemes gondjaim vannak, hiszen a Nyilasi, Ebedli, Mucha sor mellett itt van Mészöly, Szepesi és — ha ebben a sorban van rá szükség — Takács. Mucháról különben el kell mondanom, hogy a sor legjobbjának tartom. Szinte minden mérkőzésen átlagon felül játszik. Ha kell, segí­t a védelemnek, általában pedig eredményesen támogatja a csatársort. Ebedli játékának is más arculata van már. Az ő teljesí­tménye általában csalk erőnlét kérdése. Nyilasi egyre jobban viszanyeri régi formáját.

— A csatársor messze a legtöbb gólt lőtte valamennyi csapat közül.
— Nemcsaik a szakvezető örül csapata góljainak, hanem a szurkolók is akkor tapsolnak szí­vből, ha megrezdül az ellenfél hálója. A két szélen nincsenek gondjaim, hiszen a Pusztai helyére került Murai tehetséges fiú. Igaz, hogy olykor még bátortalan, hogy könnyen elkedvetlenedik, ha az elején nem sikerül minden, én azonban bí­zom benne. Pogány egyelőre nem olyan gólképes, mint szeretném, de a kapura változatlanul veszélyes és átadásai sokat érnek. A középcsatár posztja még nem megoldott. Szokolai mellett Szabó, Szepesi és a fiatal Koch is számí­tásba jön.

— Alapképesség dolgában talán Szokolai áll a legjobban.
— Ez azonban nem elég… Az lenne a legjobb, ha a négy játékos minden jó tulajdonságát egyikükbe lehetne valahogyan beleinjekciózni. Különben Szabónál is, Szepesiné is vannak még erőnléti problémák.

Novák Dezsőnek — tudjuk — Monostori Tibor és Szűcs Lajos a segí­tője. Novák azt mondja, mindent közösen megbeszélnek az edzések előtt, s a munkát megosztják. Monostori általában a csatárokkal foglalkozik, Szűcs a védőkkel.

Novák: — Tibi és Lajos nagyszerű partner, mindkettő régi jóbarát. Szeretek együtt dolgozni velük.

Korban is közel van egymásihoz a három szakember. Monostori 1936-os, Novák 1939-es. Szűcs 1943-as születésű. Ketten jó néhány évet „lenyomtak” a Fradiban.

— Végezetül: mit vár csapatától a bajnokságban?
— Nem azt mondom, hogy az első három hely valamelyikét, hanem azt: a bajnoki cí­mre pályázunk. Ha nem sikerül, igyekszünk megnehezí­teni a versenytársak dolgát. Mindenesetre: a bajnoksághoz többek között az is szükséges, hogy ne csak a második félidőkben játsszunk jól, mint eddig több alkalommal. Kilencvenperces lendületes, jó foci hozlhatja csak meg a sikert.

Szűcs László, Képes Sport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső