Feljegyzések a fotelból – “Egyfélidős” győzelem

fotelszurkoloAz eddigi fotelszurkolós jegyzeteim í­rásánál akkor voltam gondban, amikor kikaptunk. Olyankor szörnyű egyből a gép elé ülni és valamilyen magyarázatot vagy esetleg bí­rálatot megfogalmazni. Egy győztes mérkőzés után miért kezdem magyarázkodással? Rájöttem, hogy néha nem is olyan könnyű egy sima győzelemről í­rni, főleg úgy, hogy úgy telik el 90 perc, hogy nem kellett feszengenem a fotelban. A sör sem loccsant ki a szőnyegre, a karfa is érintetlen maradt és bár az nem volt veszélyben, hogy esetleg elbóbiskolók, de a szokásos „nyugtató injekciókat” most nem kellett belém döfködni ahhoz, hogy végig tudjam élni a mérkőzést.

Annak ellenére, hogy a mai győzelem „egyfélidős” játékon alapult és bár a harmadik gólunk a meccs vége felé esett, a második félidő ismételten a felejtés kategóriájába tartozott. Ennek is van tanulsága és biztos vagyok benne, hogy Purkner László megtalálja a módját annak, hogy ezen is lehessen változtatni. Ha ez sikerül, bizony nagyon sok szép pillanatunk lesz még az őszi szezonban.

Messziről indultunk. Ha belegondolok, hogy milyen lelkiállapotban voltunk a Dózsa elleni vereség után, és milyen elveszettnek hittük magunkat a Siófok elleni vereséget követően, szinte az álom kategóriája tartozik a Vasas és az MTK elleni kettős győzelem. Bár az álmok néha valóra válnak és néha az igazságra is rámutatnak, de most eltekintenék Krúdy álmoskönyvének értelmezésétől. Mert aki helyére tette a Fradi kisiklani látszó vonatát, az nem egy jósnő, és nem is a sors kegyeltje, hanem egy edző, akiben személy szerint is nagyon elkezdtem hinni. Mert amit Prukner László produkált az elmúlt hetekben, azt még a Schembri-Andrezinho-Miljkovic trió sem tudja láthatatlanná tenni, pedig ma is számos alkalommal kergették az őrületbe a fiatal kék-fehér játékosokat.

A Tanár úr bizonyí­totta, hogy igenis lehet változtatni, hogy nincsenek sablonok és minden meccs egy külön regény, amit ha figyelmesen és tanulni vágyóan olvasunk, akkor jobban meg fogjuk találni a megoldásokat. És ha ezeket a legjobb tudásunk szerint alkalmazzuk, akkor nincs olyan akadály előttünk, amit ne tudnánk legyőzni. Mert akadályok eddig is voltak és valószí­nűleg ezek után is lesznek. Elég, ha a szokásosnak mondható bí­rói tevékenységre gondolunk. Ami nálunk piros lap, az ellenfélnek csak szóbeli figyelmeztetés még akkor is, ha az „áldozatot” hordágyon kell levenni a pályáról (minden jót Dini, remélem hamar visszatérsz!). Mi sárgát kapunk kezezésért, az ellenfél meg büntetlenül játszhat röplabdát foci helyett. Sorolhatnám a sérelmeket melyekkel sajnos együtt kell élnünk és melyek ellen csak egy féleképpen lehet felvenni a harcot.

Olyan játékkal, mint amit az első félidőben produkált a csapat, már a régi szép időket idézte, amikor is úgy oda szögeztük a kék-fehéreket a saját kapujukhoz, hogy azt még Spartacus legyőzője, Crassus is megirigyelte volna. Bár az előrejelzések alapján várható volt, hogy a fiatal MTK-s fiúk nehezen fogják elviselni a Szentély hangulatát, de azt kevesen gondolták, hogy annyira megzavarodnak, hogy még azt sem tudják, melyik a saját kapujuk. Jó volt látni az első félórát mert olyan emlékeket idézet fel, melyre mostanság siker utáni vágyakozásunk miatt egyre sűrűbben emlékeztünk. Hányszor olvastuk az ellenfelektől azt a bizonyos mondatot: „ha gól nélkül megússzuk az első negyedórát, van keresni valónk az Üllői úton”. Ritkán úszták meg, mert a Szentély semmivel sem pótolható atmoszférája kiegészülve a közönség fergeteges buzdí­tásával egyet jelentett azzal, hogy az ellenfél játékosai lányos zavarukban az óvodában használt jeleiket keresték a labda helyett. Ma ezt kaptuk vissza az első félidőben.

Arról meg éppenséggel nincs kedvem értekezni, hogy utána mi történt a csapattal. Megsajnáltuk a fiatalokat? Nem akartuk kellemetlen helyzetbe hozni a volt edzőnket? Oké, ezek csak az örömködés kérdései, és nem is kapok értük Pro-licence-t, de mennyivel jobb bohóckodni, mint lehajtott fejjel búslakodni? És ki az, aki egy háromgólos győzelem után a hibákat keresi? A választ nem í­rom le, mert nem akarok senkit sem megsérteni.

Mert ma, 2010. október 1-én csak örülni szabad. Győztünk 3:0-ra, két mérkőzésből 6 pontot szerezve, néhány óráig a tabella második helyén állunk, sőt ha az ellenfelek is úgy akarják, vasárnap este is ott fogunk tanyázni. Ez meg jó érzés, sőt bitang jó érzés még akkor is, ha vannak olyanok, akik kevesebb mérkőzést játszottak. De most nem érdekel, most nyugodtan dőlhetek hátra, játékosan megsimogathatom a fotelem karfáját, kezembe vehetem a harmadik dobozt sört, élvezettel pattinthatom fel és jókat kortyolgatva idézhetem fel az MTK lőtt három gólunkat.

Remélem, igaz a közmondás és tényleg három a magyar igazság. Kétszer győztünk egymás után, mindkétszer három gólt lőve. Következzék a harmadik győzelem, a Kaposvár ellen. Utána meg jöhet a ráadás.

– lalolib –

5 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – “Egyfélidős” győzelem bejegyzéshez

 • Egy alakuló csapat még keresi önmagát.két gól előny bí­tokában önkénytelenül  megfordul az ember fejében, hogy most mi lesz, hiszen hátra van még 45 perc.
  Egy jó csapat végig játsza a játékát, élvezve az ellenfél szenvedését, kihasználva a legkissebb hibákat is.
  A mi csapatunk még csak az út elején jár, még szüksége van sok olyan tapasztalatra, amikor a nehéz helyzetekből is mi jövünk ki győztesen.Az idő nekünk dolgozik. A csapat lényegében olyan játékosokból áll akik tudnak egymás mellett játszani, akik egymás játékából saját minőségi javulásukat is el tudják érni.Ez a bajnokság már most megmutatta, hogy a tavaszi szezonnak már komoly elvárásokkal indulhatunk neki.Én különösebb erősí­tést már nem is várnék, de most már ott tartunk, hogy posztra igazolhatunk, ha lesz erre akarat.
  A tartalék játékosainktól nagyon sokat várok Morálestől, Jakimovszkitól,Adriánó már bizonyí­tott.Bölcsföldi is kacérkodik a játék lehetőségével és Gárdosra is szeretettel tekintünk.
  Az iparosok közül Vattai,Fülöp és Sváb, talán Vass és Peszmeg is képben van. Viszont nem szabadna elfelejteni Bogátit és Nyárasdit.
  Szép őszt magunknak!

 • Hosszú évek óta először látom a lelátóról, hogy mit játszik a csapat, és itt a játszik szón van a hangsúly. Sok olyan apróság van, amit a TV nem ad vissza, és ez a tudatosság nekem már elég a bizalomhoz, a szebb jövőhöz. Kiemelném az elmúlt két forduló két ékes felállását, mellyel nem igazán tudtak mit kezdeni: a két ék nem egymást taposva középen (és ezzel betömörí­tve a védelmet) helyezkedik el, hanem a két oldalvonal mellett, és középre kell érkezni a többieknek. A védekezésünk pedig a két zakó után drasztikusan át lett alakí­tva, hiszen én úgy látom, hogy szinte három belső védővel játszunk, akik tolódnak a labdairányába, és a két futó pluszba lezárja előttük az oldalvonal melletti területet. Ez iszonyú sok munkával, futással jár, talán ezért is van, hogy el-elfáradunk. De tegnap megint nem tudtak 30 percig a kapunkig eljutni, ami megint a régi élményeket idézi.

 • Van esélyünk arra, hogy jól szerepeljünk. Mondjon bárki bármit, nem rossz a játékosállományunk. Jelenleg az egész nb1 iparos csapatokból áll. Most nálunk van 4-5 olyan játékos aki nem ijed meg a labdától. Tetszik az is, hogy Prukner mer változtatni ha kell. Azt nem állí­tom, hogy már készen van a csapat, de ha visszatér Tutorics és Heinz, ott lehetünk a dobogó közelében. 
  Az elmúlt hónapokban is többször emlí­tettünk vizválasztót, ezt most kihagynám. Hat forduló van még hátra, a mezőny olyan, hogy bárki legyőzhet bárkit. 

 • A Kaposvár elleni meccs lesz a ví­zválasztó. Ha tudunk nyerni elől végezhetünk. Ha botlunk megint két győzelem után, senki nem tudja megjósolni, hogy a dobogón végzünk vagy Döme jóslata válik valóra.

 • Amikor Sós Károly keze alatt 1954-ben hosszú évek után kezdett “feltámadni” a csapat, jó ideig csak >egyfélidőskétfélidős<, Sós csak valami olyat mondott, hogy maja eljön az ideje annak is.
  És el is jött. Mert az 1955-ös harmadik helyezett csapat eredménye jobb volt, mint később az 1962/63-as bajnokcsapaté.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ