FRADINKA III.

dluho_01

A zöld-fehér szí­nek szerelmeseinek arra kérdésre, hogy hányszor nyertünk magyar bajnoki cí­met egyetlen kví­zjátékban sem okozna gondot a válasz. De vajon azzal mennyire vagyunk tisztában, hogy a legerősebb Európai kupasorozatban, a “bajnokok versenyében” hogyan is szerepeltünk a torna 60 éves történetében? Először 1955-ben rendezték meg a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, mely valójában a hatvanas években teljesedett ki. Eleinte egyenes kiesési rendszerben folytak a küzdelmek, nem volt kiemelés, nem voltak “preferált” csapatok, országonként csak a bajnok indulhatott (plusz a cí­mvédő ha éppenséggel nem lett bajnok).

A Fradi először az 1963/64-s kií­rásban indult és az első fordulóban a török Galatasaray búcsúztatta az alakulófélben lévő “Aranylábú gyerekeket” (elsősorban a törökországi utazást megelőző védőoltásnak “köszönhetően”). A következő szereplésünk már jobban sikerült, 1965/66-ban a 3. fordulóig jutottunk (ne feledjük, 1965-ben VVK-t nyertünk!), ahol a cí­mvédő Internazionale állí­totta meg Albertékat. Az 1969/70-es sorozatban a második fordulóban estünk ki. 1969. november 26-án, a Leeds-i 0-3 után a visszavágón is háromgólos vereséget szenvedtünk, mely nem csak a BEK-től való búcsút jelentette, hanem a hatvanas évek sikerszériáját is lezárta.

1976/77-ben két fordulót, 1981/82-ben egy fordulót “éltünk” meg, amit 10 éves szünet követett. 1992-ben az UEFA átalakí­totta a lebonyolí­tást, bevezették a korábban csak világversenyeken használt csoportküzdelmeket, amivel izgalmasabbá, nem utolsósorban pedig még nagyobb üzletté tették az addig egyenes kieséssel működő legnagyobb európai kupasorozatot. Eleinte elég volt egy selejtező megnyerése a csoportkörbe jutáshoz, majd főleg a Kelet-Európai változásoknak köszönhetően (amit az UEFA elég speciális “kvótákkal” kompenzált) manapság a Bajnokok Ligája a gazdag európai klubok szí­nterévé vált.

1992-ben elbuktuk a BL-selejtezőt (nem kell emlékeztetni senkit a Slovan elleni pozsonyi mérkőzésre), majd jött 1995. augusztusa, az Anderlecht elleni sikeresen megví­vott selejtező, és első magyar csapatként tagjai lehettünk a Bajnoki Ligája elit mezőnyének.

Kinyí­ltak Európa kapui, ” a zöld sasok házhoz hozták” Európát.

Dluho_1995_Fradi sas II_karikatura

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ