Fradista anekdoták: Fradi őstörténet

soroksari_uti_palya_karikatura_22

Nagy Béla olvasóinak nem árulunk el újdonságot, akinek viszont még nem került kezébe a Fradi hűséges krónikásának valamelyik kötete, annak eláruljuk: a Ferencváros történetének első időszaka a Soroksári úti sporttelepre esett.

A pályát keleten és nyugaton vasúti sí­nek határolták, s mivel kerí­tés nem volt, az államvasúti töltésen — olykor a küzdőtéren is — a közeli jéggyár kecskéi legelésztek. A kimosott trikók, nadrágok, zoknik a keresztlécen száradoztak békésen.

Ez volt az FTC patriarchális korszaka.

A zöld-fehérek és a futball együttes fejlődése — fájdalom — összeütközésbe került a tömegközlekedés érdekeivel. Vasárnaponként akkora tömeg csődült össze a pálya mentén, hogy órákig szünetelt a vicinális közlekedése. A megakadt szerelvényt átképezték tribünné, és több százan szurkoltak a vagonok tetejéről. De nem csak a vasút panaszkodott. A „fölső” kapu mögött iskola állt. Majd minden tréningen berúgták négy-öt ablakát. A földrajztanár már be sem vitte a földgömböt, megvárta, amí­g az osztályba lövik a labdát és arról magyarázott a nebulóknak.

A tréninget áthelyezték az alsó kapuhoz. Nem jártak jobban. Itt meg a szomszédos ház tűzfala húzódott, közvetlenül a háló mögött. A „fiúk” iszonyú bombazápor alá vették a tűzfalat. De az FTC ekkorra már belopta magát a környékbeliek szí­vébe és a lakók nem panaszolták fel az ostromállapotot. Ha uzsonnánál együtt ült a család és hirtelen tompa moraj bődült a csendbe, mosolyogva jegyezték meg:

— Ezt a bombát Borbás küldte!

Ha a puffanással egyidőben a pohárszék kényes porcelánjai összerezzentek, a függőlámpa őrülten lengeni kezdett, mindenki tudta, hogy ez Koródy lövése volt. Ha a dörrenés pillanatában leesett a falról az óra és potyogni kezdtek az almák a szekrény tetejéről, a háziasszony büszkén jelentette:

— Ezt Weisz lőtte!

Amikor aztán Schlosser Imre vette át a zöld-fehér öregágyú szerepét és lövései nyomán a plafonról kilószámra szakadt le a vakolat, a kerületi mérnök közbelépett. Az FTC-t kitelepí­tették a Soroksári útról. Ezért kerültek az aranylábúak a Franzstadtba, az 1911-ben felavatott Üllői úti pályára.


-Részlet: Kő András -Török Péter A magyar futball anekdotakincse-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ