Fradista anekdoták: dr. Fenyvesi Máté

Máté evangéliuma

Kevés olyan igazi sportember rúgta a labdát Magyarországon, mint Fenyvesi Máté. Volt mersze szembenézni az élettel, minden nehézséget vállalt, még a külföldi utazások alatt is rendszeresen, céltudatosan tanult. Végtelenül nagy kár, hogy szótlansága, zárkózottsága miatt nagyon kevesen ismerték őt isten­igazából.

Az első közös portya után a “nagy dumás” Sándor Csikar értetlenül szem­lélte a ferencvárosi balszélsőt, majd í­gy búcsúzott Fenyvesitől.

— Nahát, Tüske, abból sem lesz pletyka, amit te ezen a túrán szövegeltél!

* * *

Alig hihető, de Fenyvesi Máté nem kizárólag a vezetéknevének köszönheti a Fenyő becenevet. Amikor a Ferencvárosba került, olyan szerényen, csende­sen, „észrevétlenül” járt-kelt pályán, öltözőben, hogy Kispéter Mihály egy idő után megjegyezte:

— Csöndes vagy öcsém, mint a fenyőfa. Azért ha egyszer bekerülsz az első csapatba, azt javaslom, hogy az ellenfél hátvédjeinek hangosabban mutatkozz be …

Intelmével a nagy Misa egyszeriben megalkotta a,,Tüske” előtti korszak becenevét. Fenyő pedig megfogadta a jó tanácsot. A maga hallgatag módján mutatkozott be a szélsőhátvédeknek, szegények mégis mindig „hangosnak” találták az antrét …

* * *

Az a halk, kis, belső hang azt súgja, hogy az Albert Flóri sztoriban emlegetett játékvezető nem kopogtatott be dr. Fenyvesi Máté rendelőjébe. Nem í­gy a szomszéd, aki több távirattal hí­vta Jánoshalmára a válogatott szélsőt, mert­hogy beteg a kedvenc blöki.

Tüske barátunknak nemigen fűlött a foga az utazáshoz, a fővárosban úgyis épp elég dolga akadt. De hát régi barát, földi hí­vta, hazaautózott hát Jánoshal­mára. A dí­szvendég tiszteletére összecsődültek a rokonok, ismerősök. Nagy­számú nézőközönség előtt került sor a gyengélkedő eb vizsgálatára. A doki nyomkodta, tapogatta, kopogtatta a nyamvadt párát. Teltek-múltak a percek, de Fenyvesi Máté egyre csak dolgozott, egyetlen szót sem szólva. A gazdi nem bí­rta idegekkel:

—        Szóljál már Máté, az istenért! Mi a baj a kutyulival? Mit tanácsolsz? Mit csináljak?

—        Vegyetek másik kutyát — tanácsolta a csodadoktor és összepakolta va­rázsszereit.

-Részlet: Kő András -Török Péter A magyar futball anekdotakincse-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ