FTC NAPLÓ 1945-1949

ftc_naplo_1928-1945_1949

Nagy Béla: „KEDVES OLVASÓK!

Tizedik alkalommal jelenik meg “FTC NAPLÓ” cí­mmel sporttörténeti könyv­sorozatunk, amelyben megpróbáltam feldolgozni egyesületünk első fél év­századának történetét. Nehezen összegyűjtött dokumentumok, visszaemléke­zések, újságok poros lapjai voltak segí­tségemre és az a tudat, hogy Önök kedves sportbarátaim igényelték az újabb és újabb időkről szóló köteteket. Nagy erőt és kedvet adott a szűnni nem akaró kutatómunkához egy-egy is­meretlen szurkoló telefonhí­vása, akik – elolvasva az FTC NAPLÓT – más­nap már érdeklődtek, mikor jelenik meg a következő kötet.

Egyik pártolótagunkat, dr. Nagy Domokos Imrét, még arra is ösztökélte Fradi-szí­ve, hogy más irányú kutatómunkája mellett figyelje különféle la­pokban azokat a csapatösszeállí­tásokat, amelyek az FTC NAPLÓBÓL hiá­nyoztak! Elhozta az értékes adatokat. Mint ahogy mások évtizedeken át féltve őrzött irataikat, emlékeiket bocsátották rendelkezésemre. Köszönöm valamennyi kedves sportbarátunk segí­tségét és remélem, hogy a fradisták nagy családjának sikerült kellemes perceket szerezni, továbbá ismereteiket bőví­teni.

A tizedik FTC NAPLÓ hazánk felszabadulásának 35. évfordulójára jele­nik meg. Ez a kötet az 1945-ös időszakkal a felszabadulást követő nehéz, de szép évekkel foglalkozik.

Bizony nehéz volt a kezdet. Egyáltalán még az sem volt biztos, hogy kezdhetünk-e? 1945. március-áprilisában elhangzottak olyan kijelentések, hogy a hí­rhedt Jaross-ügy miatt szüntessék meg, oszlassák fel az FTC-t! A klub működését a felszabadulást követő hetekben felfüggesztették. Nehéz napok voltak. Szerencsére nem tartott sokáig. Az FTC hamarosan vissza­kapta működési jogát. A többség – mindenekelőtt a Vasas – úgy véleke­dett, hogy egyes vezetők túlkapásaiért nem lehet felelőssé tenni az egye­sületet. Kijelentették: nem szabad feloszlatni a Ferencvárosi Torna Clubot!

Azért is nagyra kell értékelnünk a Vasas vezetőségének nemes gesztu­sát, mert saját egyesületük pályagondokkal küzdött, és a Sportbizottság fel­ajánlotta az Üllői úti pályát a Vasasnak. Felvetődött az a terv is, hogy tartsa együtt mérkőzéseit a Vasas és a Ferencváros, de aztán mégis elálltak ettől, hiszen a Vasas nem szakadhatott el Angyalföldtől. Ezért inkább az Elektro­mossal társultak. Nagyon sportszerű volt a Vasas. De az MTK-nak és azok­nak a sportvezetőknek a gesztusa is, akik az FTC felszabadulás utáni létéért kiálltak. Talán nem felejtették el, hogy a Ferencváros is kilincselt érdekük­ben a negyvenes évek elején, persze az akkori elvakult légkörben kevesebb sikerrel.”

ɱ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.27.20:00 TV:M4Sport
09.30.17:00 TV:M4Sport
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport