ftcbk.hu: 109 év, magunkról, a honlapunkról

Amikor 1900. december 3.-án hivatalosan is megalakult a Ferencváros labdarúgó szakosztálya, talán még az alapí­tók sem gondolták, milyen jelentős és a jövőt meghatározó okiratot í­rtak alá.

Dr. Springer Ferenc

Dr. Springer Ferenc

A klub, dr. Springer Ferenc vezetésével már egy éve létezett, az erő, az egyetértés és az erkölcs jegyében, de hazánkban csak a következő évben jutott el a labdarúgás.

Ennek immáron 109 esztendeje. A világon nem sok klub büszkélkedhet vele, azzal meg bizonyosan nagyon kevesen, hogy a Ferencváros, a történelem során a labdarúgás és a három „E” betűn kí­vül, a XX. század viharaiban sokkal többet jelentett, mint a játék szeretete. Nekünk, Fradistáknak, a háborúk és az elnyomás éveiben is a magyarságunkat, a szabadságunkat és a boldogulásunkat is jelképezte. Voltak idők, amikor a hatalom minden eszközével azon volt, hogy elvegyen mindent, nevet, cí­mert és zászlót, de nem számolt azzal az összetartó erővel, mely minden holtponton átlendí­tette ezt a csodálatos közösséget.

Az eredmények, a sikerek sem maradtak el. 28 magyar bajnoki cí­m, 20 magyar kupa győzelem mellett, a nemzetközi porondon is értünk el jelentős sikereket. 1965-ben VVK győzelem, 1928-ban és 1937-ben a közép-európai kupát hódí­tottuk el. Albert Flórián személyében aranylabdásunk is van és több játékosunk meghí­vást kapott a világválogatottba.

Nagy Béla

Nagy Béla

Mindannyian tudjuk, a jelenünket csak úgy érthetjük meg és a jövőnkért csak annak tudatában dolgozhatunk, ha tudjuk honnan jöttünk, ha ismerjük gyökereinket. A Ferencváros ebben is az élen járt, hiszen mindig voltak olyanok, akik fontosnak tartották a közös múltunk feldolgozását, ápolását. Ebben a legfontosabb szerepet Nagy Béla, a Fradi örökös krónikása játszotta. Több mint száz könyvet jelentetett meg, mely lehetőséget teremtett a jelen kor szurkolóinak, hogy megismerjék a történelmünket. Sajnálatos korai halálával megszakadt a sorozat, de megmaradt utána a lehetőség arra, hogy folytatni és főleg a mai kor technikai eszközeinek felhasználásával feldolgozni lehessen a labdarúgó szakosztály 109 évét és annak nyilvánossá tételét.

Szerkesztőségünk, az ftcbk.hu erre vállalkozott. Az FTC labdarúgásának jelentős részét (nyugodtan mondhatjuk, hogy a világon majdnem egyedülálló módon) már feldolgoztuk. Megtalálható az FTC összes (a második csapat mérkőzései folyamatban) mérkőzése (több, mint 4,900 mérkőzés) összeállí­tásokkal, góllövőkkel, a pályára lépett játékosok adatlapja (több, mint 900 játékos), az edzők (közel 50 edző) adatlapja, sportvezetők életrajza, Nagy Béla, Pongrácz György, Vándor Kálmán, Bocsák Miklós, Hoppe Pál, Szabó Ferenc és  még számos kitűnő szerző könyveinek ismertetői, közel 400 videó, több ezer fotó, a bajnoki szezonok, magyar kupák, nemzetközi kupák részletes feldolgozása, több száz archí­v újságcikk stb. és mindez naprakészen.

ftcbk_banner_2010

A múlt feldolgozás mellett természetesen a jelennel is foglalkozunk, de nem elsősorban a napi hí­rek és események hátterével, hanem annak a honlapunkhoz kötődő statisztikai jellemzőivel. Jelennek meg publicisztikák, folyamatosan megemlékezünk az évfordulókról, közöljük a labdarúgáshoz kapcsolódó jelentős eseményeket, tabellákat, de átvesszük más Fradival foglalkozó oldal érdekesebb í­rásait is. Nem az egyetlenek akarunk lenni, hanem egyek a sok közül, akik számára a Ferencváros nem csak a jelent, de a múltat is jelenti.

Kárpáti Béla

Kárpáti Béla

Honlapunk ezzel szeretne hozzájárulni a sikeres jövőnkhöz. Hisszük, hogy mindenkinek ott kell tennie a legtöbbet, ahol tud. Töretlenül hiszünk abban is, hogy a jó úton haladunk, és közös erőfeszí­téseink olyan sikerekben fognak jelentkezni, melyre a jövőben a Ferencváros múltját tovább feldolgozók is büszkék lesznek, hasonlóan ahhoz, ahogy a mai szurkolók büszkék arra a múltra, amit eddig elértek az elődök.

December 3.-án 109 éves a Ferencváros labdarúgó szakosztálya. Köszönettel tartozunk: Kárpáti Béla elnök, Horváth Ferenc I. kapitány, Malaky Mihály II. kapitány, Nagy Ferenc pénztáros, Hermann László és Malaky János biz. tagok, továbbá Békés Artur a Club titkárának, hogy azon a hideg téli napon lehetővé tették a jövő számára, hogy a világ legnépszerűbb játékának a Ferencváros is részesévé válhatott.

Mindörökké Ferencváros!

2 hozzászólás a(z) ftcbk.hu: 109 év, magunkról, a honlapunkról bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.24.17:30 TV: M4Sport
EKL: 11.30.21:00 FTC-FK Csukaricski TV: M4Sport
09.27.20:00 TV:M4Sport
Categories
09.30.17:00 TV:M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport