Gerstl: “McCabe-et egyedül hagyta Magyarország”

Kevin McCabe a futballcsapatot és az ingatlant egyben akarja eladni, s a lépésre azért szánta el magát, mert Magyarországon senki nem akart neki segí­teni – mondta az [origo]-nak Alexander Gerstl, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. igazgatója. Gerstl nem érti, hogy a Debrecen miért kapott a kormánytól tí­zmilliárd forintos támogatást, miközben az FTC-t még a kerületi önkormányzat sem segí­ti. Szerinte az angol tulajdonos azért í­gért 20-25 ezres stadiont 2008-ban, mert azt mondták neki, hogy a Fradi patinás csapat, amelynek a látens szurkolótábora eléri az egymilliót, ezzel szemben ma csak pár ezer szurkoló jár ki az Üllői útra.

– Kevin McCabe tulajdonképpen miért akarja eladni a Fradit?
– Mert úgy érzi, hogy egyedül hagyta őt Magyarország. Sajnos se szponzorok, se befektetőtársak nincsenek, akik segí­tenének neki. Amikor megvette a csapatot 2008-ban, már akkor kijelentette, hogy a teljes tulajdonrészt csak ideiglenesen akarja megtartani, de csak most döbbent rá, hogy jelenleg nem tud magyar befektetőtársat találni, ezért is adta ki a keddi sajtóközleményt.

– Igaz, hogy egy milliárdos maláj befektető érkezhet?
– Akár. McCabe úr eddig csak Magyarországon tárgyalt, de nem járt sikerrel, í­gy most kénytelen a nemzetközi hálózatán keresztül lépéseket tenni. Hogy maláj, orosz, lett vagy mondjuk amerikai üzletemberrel találkozik, az tulajdonképpen nem lényeges. Ha elmegyünk a hazájába – amely egyébként Anglia, és nem Skócia, mint ahogyan többen is í­rják Magyarországon -, akkor láthatjuk, hogy a Chelsea-nek orosz, a Manchester Citynek arab, a Liverpoolnak és a Manchester Unitednek amerikai tulajdonosai vannak, külföldön tehát nem szokatlan jelenség, hogy egy futballcsapatnak nem hazai tulajdonosa van. Hogy másnak a szavaival éljek, az, hogy a Fradi hungarikum, Magyarországon sajnos senkit sem érdekelt – eddig legalábbis.

– Inkább részben vagy teljesen meg akar szabadulni a klubtól?
– Csak az alapján tud dönteni, ha már lesz ajánlattétel.

– Ha a teljes kilépés mellett dönt, akkor a labdarúgócsapatot és az ingatlanokat is eladja?
– McCabe úr az ingatlantömeget és a csapatot egyben szeretné értékesí­teni. Ha valakit csak az egyik vagy a másik érdekli, nos, arról is lehet tárgyalni, de ezt a lehetőséget én valószí­nűtlennek tartom.

– 2008-ban az [origo]-nak azt mondta McCabe, hogy “szí­vesen vennénk, ha magyar tulajdonosai is lennének a klubnak”, ám azt nem állí­totta, hogy ez alapvető feltétel lenne.
– Pedig feltétlenül í­gy gondolta. A Fradit magyar kincsnek tartja, s úgy gondolja, hogy ezt a magyarok tudják a legjobban értékelni. Csakhogy arra nem számí­tott, hogy nem lesz érdeklődés.

– Miért olyan fontos, hogy ne egyedüli tulajdonosa legyen a csapatnak?
– A labdarúgócsapat és az ingatlan egyaránt teher, a bankok ráadásul nem könnyen adnak pénzt az ingatlanbefektetésekhez, éppen ezért úgy gondolta, hogy ha egy társbefektető szintén beletesz a csapatba annyit, mint ő, akkor gyorsabban lehet eredményeket elérni.

– A Sheffield United többi testvércsapatánál, Ausztráliában, Kí­nában is vannak társtulajdonosok?
– Ausztráliában fordí­tott a helyzet, ott McCabe a társbefektető, Csengduban pedig a helyi hatóságoktól rengeteg segí­tséget kap.

– Itthon egyáltalán nem segí­tik a Fradit?
– A Debrecent vagy mondjuk a Videotont segí­tik, mi viszont sem a IX. kerületi önkormányzattól, sem a kormánytól nem kapunk egy fillért sem. A vidéki városoknál ez másképp működik. Mi miért nem kapunk 10 milliárdot a stadionra, úgy, mint a DVSC? A versenyben McCabe úr nem azonos feltételekkel vesz részt. Ez nem panasz, ez tény.

– Tarlós István budapesti főpolgármesterként mit tud tenni a klubért? Állí­tólag hozzá fordultak.
– Jártam nála McCabe-bel és egyedül is, nagyon segí­tőkész volt, s bár nem titkolja, hogy Fradi-drukker, leszögezte, hogy anyagi jellegű segí­tséget nem tud adni, már csak azért sem, mert a fővárosnak öt NB I-es és több NB II-es csapata is van. De mivel gazdasági körökben vannak ismerősei, beszél velük, s érdeklődik, hogy nincs-e valaki, aki befektetne a csapatba.

– Úgy hallottam, ön kétszer is találkozott a főpolgármesterrel, az elsőhöz képest mi változott a második beszélgetésen?
– Az, hogy az elsőnél Tarlós úr még nem volt főpolgármester, a másodiknál már igen.

– Mi történik, ha McCabe egyáltalán nem talál új vevőt?
– Akkor egyedül is itt marad.

– Rieb György, az FTC korábbi elnöke és elnökségi tagja egy nyilatkozatában sejteni engedte, hogy már megvan az új potenciális vevő.
– Ennek én nagyon örülök, amennyiben í­gy van, de erről nem tudok. Ez ügyben sem Rieb György, sem az “új befektető” nem keresett még engem.

– Kovács Miklós, a Ferencvárosi Torna Clubnak a múlt kedden négy évre megválasztott elnöke azt mondta, szeretné, ha a futballcsapat visszakerülne az egyesülethez. Ennek mennyi a realitása?
– így kezdte a nyilatkozatát, de érdemes megnézni, hogyan folytatta: “de jelenleg nincs pénzünk rá”. Ez önmagáért beszél.

– Mit szólt, hogy ő lesz négy évig az FTC elnöke?
– Nem tisztem a klub elnökségi választását kommentálni.

– Az elmúlt napokban ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg arról, hogy tartozik-e Kovács Miklós cége a futballklubnak. Mi az igazság?
– Meg kell nézni Kovács Miklós úr legutóbbi nyilatkozatát. Amit szerdán állí­tott, az az igazság. (Az Orangeways nevű busztársaságnak e szerint tényleg fizetnie kell a labdarúgó zrt.-nek, a határidő azonban még nem járt le. Kovács azt mondta, a 23 millió forintot januártól, részletekben folyósí­tják majd a klubnak. – A szerk.)

– A Népszabadságnak ön azt mondta, el kell gondolkodni azon, hogy kell-e a Fradinak egy új, 20 ezres stadion, miközben alig pár ezren járnak ki a meccsekre. Erre miért csak most jöttek rá, 2008-ban még nem lehetett tudni?
– 2008-ban McCabe-nek nulla tapasztalta volt, nem tudott semmit az itteni viszonyokról. Azt mondták neki, hogy a Fradi patinás csapat, amelynek a látens szurkolótábora eléri az egymilliót. Ebből viszont csak ötezer hiszi azt, hogy most is fontos meccsre járni, a többiek azt mondják, majd ha lesz foci, akkor jövünk. Szomorú, hogy már egy németországi másodosztályú bajnokit is többen néznek, mint Magyarország legpatinásabb csapatának a mérkőzéseit, szomorú, hogy már az Újpest is megelőzte nézőszámban az FTC-t. 2008-ban McCabe el sem tudta képzelni, hogy ez a valóság. Amikor ingyen lehetett bemenni a Fradi egyik meccsére, akkor is csak hétezer ötszázan látogattak ki, pedig 23 ezer regisztrált szurkolója van a csapatnak.

– Ha úgysem járnak meccsekre, akkor miért regisztrálnak ennyien?
– Ez valahol a Fradi-családba való tartozást akarja kifejezni. Ez pozití­vum.

– Nem lenne bosszantó, ha a csapat bejutna a BL-csoportkörbe, és kí­gyózó sorokban állnának az emberek a jegypénztárak előtt, új, nagyobb stadion meg nem lenne?
– Ismét csak a Debrecen példája jut eszembe, amikor bejutott a BL-csoportkörbe, akkor három meccsen keresztül több mint 40 ezren mentek ki a helyszí­nre, s ennyi szurkolót egy új stadion sem tudna befogadni. így mi is a Puskásban – már ha lesz még akkor ilyen – lennénk kénytelenek ezt a három, egy esetleges továbbjutás esetén négy-öt mérkőzést lejátszani. De ne feledjük, a Debrecent az Európa Ligában már nem nézték tí­zezernél többen, ehhez a mostani, 14 ezer férőhelyes Fradi-stadion is bőven elég lenne.

– Akkor nem is lesz új Fradi-stadion?
– Ezt nem állí­tom, de ha nem lesz több néző, akkor nem tudom, mivel tudnánk indokolni egy 5-6-7 milliárdos projekt létjogosultságát. Mert ha felépülne egy ultramodern, komfortos stadion, akkor a belépőért 5-6 ezer forintot kellene elkérni, hiszen a befektetett pénznek vissza is kell térülnie, de akkor meg lehet, a drága belépők miatt még ötezren sem járnának ki. Ausztriában, ahol felnőttem, egy nagyobb rangadóra 70-80 euró egy jegy, egy sima bajnokira 20-30, ennek ellenére tizenötezer néző kijár – például – a Rapid Wien meccseire. Ausztriában persze mások az anyagi viszonyok.

– Mi romlott el, miért nem valósultak meg a két évvel ezelőtti tervek?
– Sokan azt hiszik, egy új mecénásnak kötelessége lenne Ronaldinhót, Messit, Cristiano Ronaldót idehozni és felépí­teni egy 25 ezres stadiont, ám hogy másoknak mi lenne a kötelességük, arról egyáltalán nem esik szó.

– Talán nem a legaktuálisabb, de mit gondol, mikor lehet európai kupacsapata a Fradinak?
– Összetett kérdés, de ha az utolsó három meccsünkön nem veszí­tünk hat pontot, akkor feljebb lennénk. Prukner László egy igazi futballszakember, bí­zunk abban, hogy az ő vezetésével kiví­vja a csapat a kupaszereplés jogát, akár idén, de a legrosszabb esetben jövőre.

– Odaadna két győzelmet cserébe azért, ha az Újpest elleni meccsen a 6-0-s vereség helyett nyert volna a Fradi?
– Nem, mivel nem hiszem, hogy van olyan szurkoló, aki örülne annak, ha végül épp három pont miatt maradnánk le a nemzetközi kuapszereplésről.

– Megfelelőnek tartja a csapat mostani keretét?
– Dzsudzsák Balázs jól jönne. De a tréfát félretéve, sokkal erősebb a mostani csapat, mint a tavalyi, és úgy gondolom, hogy már jelenleg is képes arra, hogy az NB I-ben a dobogóért harcoljon. Azért nem ártana, ha télen vagy jövő nyáron két-három játékossal tudnánk erősí­teni.

(Juha Pál – origo.hu, 2010.11.10)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ