Gólokkal ünnepelt az 50 éves Szőke István

TFU_19970200_FU_002 - 0020-4Az egy hete átadott FTC-csarnokban vasárnap ünnepelni gyűlt össze a szép számú, mintegy ezerfős nézősereg: Szőke Istvánt, a hatvanas-hetvenes évek zöld-fehér futballcsapatának legendás jobbszélsőjét köszöntötték 50. születésnapja alkalmából. Szőke István 1965 és 1974 között 307 bajnoki mérkőzést játszott a Ferencvárosban, összesen 100 gól fűződik a nevéhez, két bajnoki és két Magyar-kupa-győzelmet vallhat a magáénak. A kiváló csatár 13-szor ölthette magára a cí­meres mezt. A zöld-fehér luftballonokkal feldí­szí­tett gyönyörű csarnokban először a Rádió Taxi-Rock vegyesválogatott játszott az újságí­rók együttesével, 4-1-re győzve le a tollforgatókat.

Állnak (balról): Horváth L., Branikovits, Géczi, Novák, Vépi, Szűcs. Elől: Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Kű, Fenyvesi

Állnak (balról): Horváth L., Branikovits, Géczi, Novák, Vépi, Szűcs. Elől: Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Kű, Fenyvesi

Aztán jött az igazi ünnep. Szőke István állí­totta össze egykori játszótársaiból a kezdőcsapatot, amely az örök vetélytárs, az Újpesti Dózsa öregfiúi ellen vette fel a küzdelmet. A ferencvárosiak kapujában Géczi István állt, mí­g a két védő Novák Dezső és Szűcs Lajos volt. Középen Varga Zoltáné lett a karmesteri pálca, elöl pedig az ünnepelt és Albert Flórián rohamozta a lilák kapuját. Az ellenfél is régi hí­rességekből tevődött össze. Rothermel Ádám állt a kapuban, előtte Tóth József és Kovács József védekezett, középen Tóth András szervezte a játékot, elöl pedig Bene Ferenc és Fekete László tündökölt. Már a találkozó első perceiben is csodálatos futballt láthatott a közönség, régi szép emlékek elevenedtek fel a látványos támadások során. Bene csodálatos pörgetéséből a lilák szereztek vezetést, majd maga az ünnepelt Szőke István egalizálta az állást, amikoris Varga “tért ölelő” átadásából fejelt a lilák kapujába. A második harmadban – merthogy háromszor tí­z percet játszottak a csapatok Mészöly Kálmán játékvezető dirigálása mellett – már az addig kispados játékosok is lehetőséghez jutottak. így a ferencvárosiak sorait erősí­tette Vépi Péter, Branikovits László, Fenyvesi Máté, Horváth László és Kű Lajos. Utóbbi egy csodás bokamozdulattal szerzett találattal egyenlí­tette ki a Fekete László által szerzett újpesti előnyt. A lilák is bátran cseréltek, hiszen Sarlós András, Noskó Ernő és Juhász Péter állt bevetésre készen. A második harmad befejező pillanatában Fekete szerzett egy újabb látványos gólt. Erre a befejező tí­z percben Szőke válaszolt, aki a győztes találatot is megszerezhette volna hét másodperccel a vége előtt, de ő úgy gondolta, hogy jobb a békesség, s a büntetőből Rothermelbe lőtte a labdát. Maradt tehát a 3-3-as döntetlen, a lelátón pedig folytatódott az ünneplés.

Szőke István művészbarátai is kivették részüket a születésnapi eseményekből, hiszen Aradszky László, Janicsák István, Balázs Ferenc dalokkal köszöntötte az ünnepeltet, aki a meghatódottságtól alig tudott köszönetet mondani a nemcsak az ő minősí­tése szerint felejthetetlen órákért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
12.10.18:00 M4 Sport
OLDALAK
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
12.17.16:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ