Helyünk a kupanap alatt – I.

Helyünk a kupanap alatt_bo_01New York előtt Amerika Torinóban

1965. június 23., Torino. Ez a nap bár nem rengette meg a világot, de a magyar labdarúgás számára mégis az egyik legjelentősebb dátum. Ha nem a legjelentősebb. Tudom, az Aranycsapat londoni 6:3-s győzelme, vagy az 1938-s és az 1954-s VB döntő sokkal mélyebben belénk ivódott, de talán nem kell ahhoz “elvakult” Fradi szurkolónak lenni, hogy tényként fogadjuk el azt, hogy a magyar labdarúgás egyetlen nemzetközi (európai) kupagyőzelmét a Juventus legyőzésével a Ferencváros szerezte. Tudom azt is, hogy szó szerint ez sem teljesen fedi az igazságot, hiszen a két világháború között a Fradin kí­vül az Újpest is nyert Közép-európai Kupát, de mivel az akkori KK néhány országra korlátozódott, mégis csak 1965-ban ült először és utoljára magyar klubcsapat Európa “kisebbik” trónján. Arról a napról sok mindent tudunk, szerkesztőségünk oldalán is több információt lehet találni a döntőről, mégis mikor elolvastam Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T. Károly Helyünk a kupanap alatt könyvének “New York előtt Amerika Torinóban” fejezetét, rá kellett jönnöm, hogy amit tudok, az főleg statisztikai adathalmaz, néhány visszaemlékezés és egy két perces összefoglaló. Ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk a győzelemhez, hogy mi is megérinthessük a VVK serleget és megértsük azt a kort, melyben Mészáros József csapata a csúcsra ért, el kell olvasni az egyéni hangvételű emlékezést.

Amikor a fejezet olvasása közben megláttam a történelmi “képeslapot” 1965-ről, benne Jancsó Miklós Szegénylegények c. filmjét (abban az évben mutatták be a magyar mozikban), első gondolatom azt volt, hogy talán nem véletlenül került megemlí­tésre. Nem akarok párhuzamot vonni Rózsa Sándor betyárcsapatában harcoló, majd a kiegyezés után az Alföld pusztaságában fogva tartott szegénylegények sorsa és a Fradi VVK győzelme között, de ahogy a film elején a narrátor is évszázad nélkül, “csak” a hatvanas éveket emlí­ti, egy kis történelmi fantáziával találhatunk összefüggést. Gondoljunk csak az ötvenes évekre, a Fradit eltiporni akaró hatalmi gőgre, az 56-s forradalomra, annak leverésére, a kivégzésekre majd az 1964-s “amnesztiára”, mely megpróbálta annulálni a szabadság utáni vágyunkat és a sport, benne a foci erejére, mely szinte az egyetlen kitörési pontja volt a kor szegénylegényeinek. Mi is be voltunk zárva, és ahhoz, hogy megmutassuk a tudásunkat, hogy eltudjuk hinni, mi is Európa részei vagyunk, el kellett foglalni annak egyik legbecsesebb trónját.

Hosszú út vezetett Torinóig, olyan csapatok ellen kellett továbbjutnunk, mint a Brno, a Wiener SC, az AS Roma, a Bilbao, és a Manchester United (az utóbbi két csapat ellen három mérkőzésre volt szükség), de a Fradi nem jutott a szegénylegények sorsára, nem buktak el a történelem viharában, hanem Fenyvesi Máté nagyszerű fejesgóljával a csúcsra értek. Akik ismerik a filmet, azok tudják, hogy a végén amikor kihirdetik a császár í­téletét, mely megkegyelmez Sándornak, a többiek örömükben elkezdenek énekelni egy Kossuth-nótát, pedig rájuk a halál vár.

1965. június 23-án, a Dienst bí­ró hármas sí­pja után a Fradi játékosra az öröm, a VVK kupa várt. Albert Flóriék győztek, legyőzték Európát, és mikor Mátrai Sándor az égnek emelte a serleget, itthon, a “zárt kapuk” mögött élő százezrek torkából tört fel a “Hajrá Fradi” kiáltás.

Arról a varázslatos napról, az odáig vezető útról meg szóljon a szerzőtrió történeti emlékezése…

HKA_010_19650623_K020026-034039_Juventus-FTC

3 hozzászólás a(z) Helyünk a kupanap alatt – I. bejegyzéshez

  • Huh, micsoda í­rás ez is … Hátborzongató, micsoda meccseket ví­vtunk, micsoda ellenfelekkel! Csak ők ott maradtak a nk. élvonalban, mi meg … és ennek is már 50 (!!!) éve!

  • A két remek í­ráshoz csak két kis kiegészí­tés:

    A Kádárék nemzetközi bojkottjának megszüntetése érdekében hozott “nagy amnesztia” egy évvel korábban, 1963 márciusában volt. (Azért majdnem 700 embert bent tartottak.) Talán nem véletlen, hogy néhány hónappal később nyerhetett bajnokságot újra a Fradi 14 év után.

    A Lakat Karcsi által leí­rt vetkőztetéses vámvizsgálatnak emlékeim szerint annyi eredménye csak lett, hogy eljárás indult Dalnoki, Orosz, Vilezsál és Perecsi ellen. A sajtóközleményben fasiszta sajtótermékek behozatala és valutavétség szerepelt. Persze Jenő kapta a legsúlyosabb büntetést.

    • Igen, csak ez a jóindulatú telefon vezetett oda, hogy Mátrait kiáltották ki “téglának” (ma már tudjuk, a csapaton belül sem ő volt!), és elindult egy rossz szellemiség az öltözőben …. Nagy titkok lehetnek még itt! Miért csak az a 4 játékos kapott büntetést? Nem tudom, nincs-e ennek az ügynek is köze ahhoz, hogy mikor Jenő bácsi lett a vezetőedző, kivétel nélkül MINDEN (még játszó) volt csapattársától gyorsan megvált! Géczi, Páncsics, Juhász, Szőke, Albert …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ