Helyünk a kupanap alatt – X.

Helyünk a kupanap alatt_bo_01Puskás elrepült a Fradival

A magyar labdarúgás szerelmesei (ha még vannak ilyenek) ha meglátják együtt ezeket a neveket, hogy: Mészáros, Mike, Szusza, Sárosi, Puskás, Lakat, minden bizonnyal értetlenül csóválják a fejüket, legfeljebb tesznek egy bizonytalan kí­sérletet arra, hogy talán egy válogatott mérkőzésen játszottak í­gy együtt, bár a Sárosi-Puskás kettős valószí­nűleg mindenkit elbizonytalaní­tana. Arra sem fogadnának, hogy a fenti összeállí­tású csatársor valaha is zöld-fehérben futott ki a pályára, hiszen ha Szusza, akkor az Újpest, ha Puskás akkor Honvéd, ha Sárosi akkor meg Ferencváros. Ők hárman az előbb emlí­tett egyesületekhez úgy kötődnek mint pók a hálójához, és mégis az előbb emlí­tett csatársor nem egy válogatott mérkőzésen lépett a pályára, hanem a Ferencváros zöld-fehér mezében, 1947 nyarán a csapat mexikói túráján. Szusza és Puskás mellett volt még egy „kakukktojás”, Mészáros József, aki erre a túrára még a Kispest játékosaként tartott a Fradival, de egy év múlva már a Ferencváros igazolt játékosa volt, sőt labdarúgó sikereit játékosként, majd edzőként is a Fradiban érte el.

Közel hetven év távlatából talán még hihetetlenebbnek tűnik Puskás “Öcsi” zöld-fehérben, hiszen a magyar labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége (ha nem a legnagyobb, bár összehasonlí­tani korokat, elért eredményeket, játékosokat talán nem is szabadna) csupán ezen a mexikói túrán, kölcsönjátékosként “egészí­tette” ki a második világégés után még alakulgató Fradit. Bemutatni sem kell senkinek, már a pályafutása alatt is legendává vált nem csak hazánkban, de az egész világon is. Már 15 évesen bekerült a kispesti felnőtt csapatába ahol 1956-ig játszott, majd a forradalom leverése után elhagyta az országot és a Real Madrid szerződtette, ahol 1966-ig játszott, hatszor nyert nemzeti bajnokságot és további három alkalommal tagja volt a BEK trófeát nyerő királyi gárdának.

“Én imádtam a futballt! Imádtam a családomat és mindig a futballpályán jártam, engem több más nem érdekelt. Az én kabalám mindig a labda volt. Akkor éreztem magam biztosnak, amikor a labda nálam volt, vagy ha a labdába belerúghattam.”

Puskás 1947 nyarán, a Fradi “kölcsönjátékosaként”, Mexikóban is varázsolt. 9 mérkőzésen lépett a pályára és 7 gólt szerzett… zöld-fehérben.

Mindezekről és természetesen magáról az utazásról, a háttérről, a Moctezuma elleni három góljáról bővebben olvashatnak Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T. Károly, Helyünk a kupanap alatt c. könyvének következő bemutatásra váró fejezetében.

Repüljünk mi is együtt Puskás Öcsivel és a Fradival Mexikóba!

HKA_100_19470727_K272277_Moctezuma-FTC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.10.18:00 M4 Sport 21.ford elmaradt
OLDALAK
04.14.16:30 M4 Sport
04.20.20:00 TV:M4Sport
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ