Hlavay György

Hlavay I György az NSC, majd az MTK (1913-17: 22 bajnoki /4 gól; két bajnok- és egy kupagyőztes csapat tagja) középfedezete, 1909 és 1914 között 8 alkalommal volt a legjobb tizenegy tagja.

A hosszú időn át felül­múlhatatlan Károly Jenő „Tanár úr” nyomdokain ha­ladt. Nagyszerű technikai felkészültségével és taktikai érettségével csapatának igazi karmesterévé vált. Pom­pás, hosszú átadásokkal foglalkoztatta csatársorának mindkét szárnyát. Legértékesebb erénye, a váratlan súlypontáthelyezés, gyakran állí­totta megoldhatatlan feladat elé ellenfeleit. A védekezésben is kifogástala­nul ellátta a munkáját. Fejjátéka kimagaslott a hazai mezőnyből. Az első világháború után élvonalbeli ed­zőként működött — szintén eredményesen.

*

Az 1937/38-as szezon végén a bajnokság élén végző Ferencváros mestere, Rauchmaul Emil felmentését kérte, amit a klub vezetősége elfogadott. Mindössze két hét volt hátra az 1938-as KK sorozatig, í­gy azonnal új edző után kellett nézni.

Gyors döntés született és a választás az 1938 tavaszán a Nemzetinél dolgozó trénerre, Tóth-Potya István egykori csapattársára, Hlavay Györgyre esett.

Remek csapat, egyben nehéz örökség várt rá, hiszen a bajnokságot és a Közép-Európai kupát is megnyerte a csapat.

Temesvárott debütált a kispadon, majd egészen a döntőig menetelt a csapat KK-ban, ahol viszont a prágai Slavia ellenében alulmaradt. A következő kupaszezonban ismét a döntőig meneteltek Sárosiék, ezúttal azonban az az Újpest bizonyult jobbnak a zöld-fehéreknél, akik a bajnokságban is megelőzték a Fradit.

Az 1939/40 évi szezon elején az ő vezetésével próbálta meg visszahódí­tani a bajnoki cí­met a Fradi. Négy győzelem után elég volt egy vereség ahhoz, hogy Hlavay beadja a lemondását. Ahogy fogalmazott: “A csapat teljesen lélek nélkül játszott …”

Utódja az a Dimény Lajos lett, aki addig a sikeresen szereplő amatőr FTC szakvezetője volt. A szezon végén újra bajnokcsapatot ünnepelhetett Ferencváros, amelyből Hlavay nyolc ponttal vette ki a részét.

Névjegy:

Edző:

1924-25 UTE
1925-26 Udinese
1929-31 Spal Ferrara
1932-35 Brescia (olasz B-liga 2., feljutó hely)
1935-36 Spal Ferrara
1938 Nemzeti
1938-39 Ferencváros (magyar bajnok, kétszeres KK-győztes)

(Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak valamint a Kalandozó magyar labdarúgók és az MTK kiadványainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső