Hol itt az igazság?

justice1Mivel a vasárnapi napomat főleg a PC előtt töltöttem, í­gy volt időm különböző fórumokat olvasgatni. Nem voltam a géphez ragadva, csak a fotelem után most a derekam mondta fel a szolgálatot, í­gy a fűnyí­rás helyett az egeremet dolgoztattam meg. Bár ne tettem volna.

Annak ellenére, hogy szombaton csalódás volt a döntetlen, bosszús és dühös is voltam, de néhány pillanatra megdermedtem a lelátón, amikor a mérkőzés után a játékosok megköszönték a szurkolást (mely tényleg példaértékű volt), melyre füttykoncert és fújolás volt a válasz. Nem ért váratlanul, hiszen bennem is kavarogtak az indulatok és a szurkolók úgy fejezik ki véleményüket, ahogy akarják, de számomra túl nagy volt a kontraszt.

Az utolsó percekig szurkolás és remény, hogy a végén még csak begyömöszölünk egy gólt, aztán egy pillanat alatt már a giotin alá küldjük a játékosokat, az edzőket és saját magunk reménykedését.
Ennyi kell egy földinduláshoz? – gondoltam akkor és meredten álltam a lelátón és abban a pillanatban nem tudtam eldönteni, hogy saját magam csalódásával legyek elfoglalva vagy a körülöttem zajló eseményekkel. Aztán, ahogy kiléptünk a Szentélyből és elindultunk az autónk felé, elhaladtunk a Fradi Shop előtt, ahol egy pillanatra ismét földbe gyökerezett a lábam. Egy ilyen mérkőzés után, ahol a végén tüntettek a nézők a játékosok és az edzők ellen, hosszú sor állt az üzlet előtt.

Tán még az is felmerült bennem, hogy ismerve a 3 napos visszavásárlási garanciát, a szurkolók élni akarnak ezen a jogukkal, de tudtam, ez épp úgy nem az igazság, ahogy a füttykoncert sem volt az.
De akkor hol itt az igazság?

Szerb Antal mondta egyszer, hogy nem létezik igazság és emberség, csak igazságok vannak és emberek. De tudom azt is, hogy az igazság azért is tud fájdalmas lenni, mert lerombolhatja az illúziókat. Ha ez í­gy van, akkor most bennünk, Fradistákban melyik igazság kapott helyet szombaton?

Amelyik bajnoki illúziókat kergetett, és amelyik már a Nyí­rségben eloszlani látszott és szombat este füttykoncertbe ment át? Vagy amelyik tudta, hogy nehéz lesz, tudta, hogy lesznek buktatók, de a nyitómeccs diadala után mégis túlságosan sokat várt, aztán amikor megbotlottunk és a folytatás sem sikerült, a fütty helyett meredten állt a lelátón, ám kifelé jövet már a következő mérkőzésre készülvén, beállt a sorba, hogy vegyen még egy Fradi mezt?

Ha diplomatikus akarnék lenni, azt mondanám, itt is, meg ott is. De makacs ember vagyok, nem szeretném úgy csűrni-csavarni az igazságot, amí­g az úgy elgörbül, hogy a végén hazugság lesz belőle. Ezért próbálom megkeresni a válaszokat, és talán ezért ki is akarom kerülni őket, mert nem akarok a saját magam csapdájába esni.

Egy kicsit elkalandoztam a bevezetőmtől, de a derekamba hasí­tott fájdalom visszarángatott az ott megkezdett gondolathoz, mely szerves folytatása volt a stadionban hallott füttykoncertnek. Néhány netes fórumon az elégedetlenség olyan szintet ért el, mely már bántó és méltatlan a 110 éves hagyományainkhoz. Nem akarok a múltba kapaszkodni, nem is akarok azzal példálózni, mert talán ez is igazságtalan egy kicsit, de azt a fajta igazságot is gyűlölöm, amit egyre többen képviselnek. Azért is gyűlölöm, mert sok igazságot is tartalmaz, meg aztán ahogy Nyilasi Tibor fogalmazott, a szurkolónak mindig igaza van.

De vajon minden szurkolónak igaza van? Tudja valaki, hogy hol itt az igazság?

Amikor reggel el kellett mennem a postára, a sétálóutcánkba érve óhatatlanul is körbenéztem. A jósnőt kerestem, aki kb. egy hónappal ezelőtt megállí­tott. Akkor nem foglalkoztam vele, talán egy buta tréfát is elsütöttem vele kapcsolatban, mert nem hiszek a kuruzslásban. Most mégis szerettem volna találkozni vele és megkérni, hogy jósolja meg nekünk a jövőnket, jósolja meg, hogy az elkövetkezendő hetekben mi vár ránk. Szombaton a Vasas ellen helyrehozunk-e mindent és utána a két vidéki kaland után az MTK ellen már a dobogós helyért szállhatunk harcba? Vagy talán elindultunk végérvényesen a lejtőn, és visszautalva a fotelszurkolóban í­rtakra, a teljes vonatot és a masinisztát is ki kell majd cserélni? És mi lesz velünk szurkolókkal, mi lesz azokkal, akik fütyültek és fújoltak és mi lesz azokkal, akik csak dermedten állva és csalódottan vették tudomásul a csapat eddigi szereplését?

A jósnővel sajnos nem találkoztam, pedig szerettem volna megtudni, vajon kinél is van az igazság. Még akkor is, ha a séta közben nem csak a derekamba hasí­tó fájdalmat éreztem, hanem fülemben csengtek Rejtő Jenő szavai is: az igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme.

(Lalolib)

14 hozzászólás a(z) Hol itt az igazság? bejegyzéshez

 • KyoPityus! “Lehet, hogy hosszú távon a pesszimistának van igaza, de az optimista jobban érzi magát közben. ”
  Daniel L. Reardon

 • FONDORLATNAK IGAZA VAN.ÉN IS CSAK AZT TUDOM MONDANI.BAROMI NEHÉZ LESZ,DE TÜRELEM,TÜRELEM ÉS MEGINTCSAK TÜRELEM.LÁSSUK BE,AZÉRT NEM EGY ÜTŐS CSAPAT.SOK A BEHATÁROLT KÉPESSÉGÜ JÁTÉKOSUNK.AKKOR IS MINDHALÁLIG, HAJRÁ FRADI?

 • Az igazság szerintem ott van, hogy három forduló után csak önjelölt mindenttudó jövendőmondók értékelnek megfellebbezhetetlen érvénnyel. Láttam én már ragyogó kezdésből csúfos bukást, és vergődésből diadalmenetet. Szóval még minden lehet, meg az ellenkezője is.
  Egyébként a vezetés megmondta, hogy ez az év az NB I-hez való akklimatizáció éve lesz. Csak ezt nem akarta senki sem meghallami. Mert álmodni szép, és a szurkoló azért szurkoló, hogy álmodjon..

 • Nekem sincs bajom az angol stí­lussal. Tőlem csinálhatnák, ha eredményes lenne. De nem az. Eddig egy roppant gyenge ZTEt tudtunk legyőzni senki mást. A Paks meg a szpari mindennek nevezhető, csak nem az NB1 élmezőnyének. Nem azért akartam, hogy feljussunk az NB1-be, mert azt akarom látni, hogy legyőzzük a gyengéket. Azt akarom látni, hogy legyőzzük a legerősebbeket. Lehetett volna játékosokat igazolni. Jobbnál jobbakat. Nem tettük. Sajnos a jelenlegi keret nem képes arra, hogy felvegyük a harcot a legjobbakkal. Én pedig nem szeretném azt hallani, hogy az ellenfél szurkolótábora zt kiabálja “NB2 keleti csoport!” Az eddigi három év arra volt jó, hogy megtanuljunk győzni. Megtanultunk és most itt az ideje bizonyí­tani. Ők féljenek tőlünk, ne mi tőlük! Itt már nem lehet taktikát gyakorolni, meg bizonytalan beí­velgetésekre alapozni. Itt minden meccset meg kell nyerni, és nem érünk rá kivárni. Vártunk három évig! Ha, ezt Bobby nem érti meg, akkor menjen és jöjjön másik edző, aki győzelemre viszi a csapatot. Nem szeretném azt látni, hogy a kilencedik helyen tanyázunk bajnokság végére. Most jön két gyenge ellenfél -akiket csak remélni tudok, hogy legyőzünk -- és akkor talán előlépünk a negyedik helyre, de ha az utána következőket nem tudjuk legyőzni elég nagy bajba kerülünk. Plusz rajtunk röhög az egész bajnokság. Na ez még az NB2-nél is durvább lenne.

 • KyoPityus, A ZTE meccset azért hoztam fel, hogy rávilágí­tsak, volt más taktikánk is. Úgy látom nem sikerült ez a rávilágí­tás sajnos. Egy szóval sem mondtam, hogy a Nyí­regyháza és a Paks ellen nem mentek az í­velgetések, ezért nem is értem, miért jegyezted ezt meg kommentedben. Amúgy bár nem vagyok hí­ve az angol stí­lusú focinak, mint ahogy a Csank féle stí­lus sem a kedvencem, kitartok csapatom mellett és szurkolok , hogy az edző álltal felvázolt taktikát érvényesí­teni tudják a mérkőzésen! Én a rövidpasszos játék hí­ve vagyok, de úgy gondolom, az angol stí­lussal is lehet győzni az NB 1-ben, csak azt pontosan és gyorsan kell végrehajtani! Tehát elsősorban nem az a kérdés, hogy kinek milyen taktika tetszik, hanem az, eredményes legyen a csapat! Én hiszem, hogy összeérik majd ez a gárda, csak türelmesnek kell lennünk hozzájuk, nem pedig egyből a fejüket venni három mérkőés után! Ráadásul úgy, hogy nem három vereséget gyűjtöttünk be, hanem van 1 vereségünk, 1 döntetlenünk és 1 győzelmünk! Ez nálam egy közepes átlagra jön ki, ami semmiképpen nem kell, hogy temetési hangulatot eredményezzen, márpedig sajnos sokaknál ez volt a végeredmény! Vajon jogosan???

 • tibu,
  de ha nem vetted észre, hogy a Nyí­regyháza és a Paks ellen is csak a felí­velgetések mentek végig akkor te ne bántódj meg. Egyetlen egy normális támadásunk nem volt mindkét meccsen. Végig Wedgbury és Ashmore próbálta beadni Ferenczinek ill Shawnak a labdát. A Zete ellen Pölöskey első gólja talán mutatott valamit, de a második gólban sem volt semmi taktikai elem. Elé került a labda és berúgta. Egyébként az első két gól is véletlen helyzetből született. Fitos első gólja egy védőn megpattant, í­gy került a kapuba, Dragi pedig egy szöglet után rossz helyre fejelt labdát bólintott a kapuba. Azt kell mondjam mind a négy gólt FATÁLIS védelmi hiba előzte meg! Ha ezek nem lettek volna nem tudjuk legyőzni őket sem. Hiába játszott jól és technikásan a csapat összességében, akkor sem tudtunk szerezni egyetlen akció gólt sem. Egy Fradinak jó támadásokkal és technikásan a mezőny fölé nőve kell a meccseit megnyerni, nem szerencsególokkal meg felí­velgetünk aztán majd lesz valami taktikával. Persze lehet ez neked jobban tetszik, de nekem nem.

 • Laudetur! Teljesen egyetértek veled!

 • KyoPityus! Meg ne bántódj, de Te honnan tudod, hogy Bobby mit csinált a nyáron? Kint voltál vele Angliában? A taktikával kapcsolatosan meg annyi, hogy ha nem vetted észre, hogy a ZTE ellen mást játszottunk mint az NB 2-ben, akkor nincs is miről beszélni.

 • Lalolib!
  Ez az í­rásod is, csak úgy, mint jó néhány általam olvasott korábbi műved, szintén elgondolkoztat.
  Az a véleményem a füttyszóval és a pfujolással kapcsolatban, hogy ennyi még belefér, igazán nem lehet ellene semmi kifogásunk. Ez a kétféle megnyilvánulás a szombat esti teljesí­tmény és az eredmény (a nyí­regyházi 3:1 is) okozta szurkolói reakció, melyet a csalódottság váltott ki.
  Uram bocsá, nekem sem tetszett (a látott produkció és az eredmények)! A meccs végéig azért a buzdí­tás, a drukkolás volt a mérvadó. Mert pont, amikor nem megy annyira a játék, akkor van a csapatnak szüksége a szurkolók buzdí­tására, szeretetére.
  Maximálisan igaza van tibu1-nek HAJRÁ FRADI!
  Viszont amit az az alig tucatnyi „szurkoló” művelt, az tényleg nem segí­ti a csapatot. Ezekről az emberekről egy szakállas vicc poénja jut eszembe: „az édes mindegy, hogy demonstráció, vagy menstruáció, csak folyjon a vér!” Sajnos vannak olyanok, akik csak a hirig, a balhé kedvéért járnak ki a meccsekre. El sem jut a tudatukig, hogy ezzel csak ártanak a Fradinak, a kisteleki-mészöly féle bagázs malmára hajtva a vizet. Mert most ugyan csak verbálisan (szóban) nyilvánultak meg (még ha angolul is, de azért alpári stí­lusban), de volt már példa sajnos másfajta dolgokra is. Nincs erre semmi szükség! Türelem, adjunk egy kis időt a csapatnak! Elnézve az eddigi fordulók eredményeit, lesz még itt néhány furcsaság, körbeverés! A többi gárda sem világverő! Hamarosan fogunk mi, jobb hangulatban is kommentezni! HAJRÁ FRADI!

 • Ami azt illeti egész nyáron nem csinált semmit Bobby, kivéve a felkészülést és a tanfolyamot. Játékost nem igazolt (aki használható lenne), új taktikát sem nagyon dolgozott ki, pedig az sem lenne egy hátrány, valamint egy-két új szabadrúgás, szöglet variáció begyakorlása is jó lett volna. Vagy úgy gondolta az NBII-es csapat, NBII-es stí­lussal dobogós lesz az NBI-ben? Az egész NBI ránk figyelt tavasszal. Mindenki a mi meccseinket nézte a tvben, vagy a helyszí­nen. Úgy fl vannak belőlünk készülve, hogy ne tovább. Kí­vülről tudják, hogy a bedobások rendre Ferenczit keresik, a szögletek Dragóner fejét stb stb. Rósa, és Ahmed talán hasznunkra lesz. Tóth Bence és Lipcsei mellőzése egyenesen vétek. Ezek mind, mind edzői hibák. Mit tanult Bobby a Pro licences tanfolyamon? Ekkora költségvetésből legalább 3-4 a jelenlegieknél nagyságrendekkel jobb játékost lehetne igazolni, akik mellett Ashmore, Wedgbury, Tóth és Morrison technikai tudása és erőnléti fölénye kamatoztatható lenne. Sajnos ez nem csak Bobby hibája, hanem a teljes szakmai vezetésé. Nem azért jöttünk vissza az NBI-be hogy minden ötödik meccsünkön legyőzzünk egy szar Vasast vagy egy mégszarabb akárkit. Az Újpestet, a Debrecent, a Vidit és az MTKt akarjuk legyőzni, és ahhoz ez kevés lesz.

 • Kedves Lalolib! Két dolog jut eszembe, az egyik, hogy amikor kizártak minket volt egy kollégám, aki komoly szinten űzte a kártya jóslást (nem vagyok olyan ember, aki az ilyenekben hisz, mert én katolikus vagyok és egy Isten hí­vő), de poénból kértem tőle, hogy mikor jut fel a kedvenc csapatom. A válasz akkor mosolyra fakasztott (3 évet mondott), de ma már mindenki tudja a választ. Egyébként ezt az évet a csalódás évének jelölte meg…., persze lehet nincs igaza, de szépen haladunk ebbe az irányba. A másik dolog pedig az, hogy a hibát nem a vezetőségben és a játékosokban kell keresni, hanem bennünk szurkolókban, ha nem tudunk megváltozni, elsősorban türelem szintjén (nekem sem megy mindig), akkor ennél sokkal nagyobb gondok lesznek. HAJRÁ FRADI!!

 • Bobby semmi mást nem tett, mint megbí­zott a játékosaiban.Megnézhetjük, nagyon nem nyúlt hozzá a tavalyi csapathoz.
  Néhányan cserben hagyták a csapatból és főként a kulcsemberek azok, akik nem játszanak jól.
  Hát tényleg megbocsáthatatlan bűn ez egy edzőtől…Szomorú, hogy ő a bűnbak, egyáltalán 3 forduló után felmerül ez a dolog!

  És személyes sértést kap egy edző, alpári, balkáni stí­lusban.Hát mi lett/lesz Veled, Ferencváros?? Már nem vagy különb/más, mint a többiek??
  Nem a döntetlen volt a legszomorúbb számomra szombat este, hanem ez az utózönge!Ez szégyen és ha édesapám korabeli szurkolótársainak a 60-as 70 es években azt mondják, hogy ez lesz az Üllői úton a jövőben, akkor őrültnek tituláltak volna akkor, amikor a fiatalt megtapsolták egy-egy hiba után, nem pedig anyázták.
  El vagyok keseredve, mert a csapaton lehet javí­tani és az talpra fog állni, de ezen…ezen nem lehet változtatni.A balkán nem múlik egyik napról a másikra.Ahhoz kornak és generációnak kell múlnia.

 • Ahogy Jackie barátom fogalmazott egy másik fórumon, mi vagy ünneplünk, vagy temetünk. Sajnos most is, ahogy általában ez nálunk szokás, mikor kevésbé vagyunk sikeresek, áll a bál! Elgondolkodtató, hogy kinek jó ez? A válasz azonnal adja magát, a médiának tökéletes! Ezer és ezer témát lehet boncolgatni, a Fradi érdekli az embereket, a botrány pedig a legjobban eladható termék. Itt van a lényeg! ELADHATÓ, tehát pénz van benne, nem is kevés! Mind az ünneplésben, mind a temetésben hatalmas üzlet van! Ezért vártak annyian ránk az NB 1-ben, mi vagyunk a “cirkusz” és mi hozzuk ezáltal a “kenyeret”. Az sem számí­t, ha éppen Bobby Davisont csináljuk ki három mérkőzés után! Egy edzőt aki három év után felhozta a csapatunkat a megalázó másodosztályból. Nem számí­t, ma már a fejét követelik néhányan, mert három mérkőzés után, nem állt össze a csapat. Mi nem ismerjük azt a szót, hogy türelem, ezért az nem is teremhet nekünk semmit, sem rózsát, sem mást. Nagyon bí­zom benne, hogy Pénteken lendületes focival átgázolunk a Kecskemétieken (Vasas), mert az egyrészről becsületbeli ügy, másrészről visszaszorí­taná az indulatokat. A ZTE elleni meccs után, elbújtak a hőzöngő emberek. Nem dicsértek, nem ünnepeltek, szépen csendben megbújtak közöttünk. Várták a keserűség hullámát, hogy ismét felszí­nre dobbhassa őket és ott hangos kiálltással jelezhessék itt vagyunk, mi megmondtuk! Mi nem hallgatunk sem az ünneplés alatt, sem a nehezebb időszakokban, mert hangunkat nem azért hallatjuk, hogy később büszkén kiálljunk a tömeg elé, na mi megmondtuk! Mi azért hallatjuk a hangunkat, hogy épí­tsünk vele. Nem fordulunk el akkor sem csapatunktól, ha nem megy a szekér, hanem próbálunk tenni valamit, ami tőlünk telhető. Most mi annyit tudunk tenni, hogy bí­ztatjuk csapatunkat, szurkolóinkat, álljunk a csapat mellé, ne dőljünk be a média uszí­tásainak, számunkra a Fradi nem üzlet, hanem egy eszme, elkötelezettség és összetartozás! HAJRÁ FRADI!

 • Jó lenne tudni, hogy tényleg hol az igazság.Amit irtál ahhoz túl sokat nem is lehet hozzátenni.Nagyon jó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ