Horváth László: 80

Horváth László

Horváth a Pápai Kinizsiből, még csatárként került az FTC-hez. 1962-t í­rtak…

– Celldömölkön, majd később Pápán is a góllövés volt a feladatom. Ennek köszönhetem a ferencvárosi szerződésemet is. 1962-ben, Húsvétkor a Fradi Pápán játszott ellenünk, és nyert 16:1-re. Azt az egy gólt azonban én lőttem. Ezt követően kétszer elhí­vtak próbajátékra, majd leigazoltak.

Az „Api” becenevet is ennek az átigazolásnak köszönhette… Akkortájt Csanádi Ferenc volt az ifik edzője. Laci nagyon gyorsan haladt a ranglétrán, mert alig hogy az Üllői útra került, nem sokkal később már a „tarcsiban” is szerepelgetett. Az edzéseket azonban az ifjúságiak között végezte, és amikor Feri bácsi egy gyakorlatot akart elmagyarázni taní­tványainak, mindig azt mondta:

– Majd az öreg, az Api megmutatja.

Ez az öreg, az Api, Horváth Laci volt. Így ragadt rá a becenév. Persze, csak azért számí­tott öregnek, mert már a tartalékok (Api kilencszeres utánpótlás válogatott is volt) között is kergette a labdát.

Nos, Horváth Api karrierje szépen í­velt a Ferencvárosban, hiszen 1965-ben debütált az NB I-ben, méghozzá Győrött, ahol győzött a Fradi. Apinak szerencséje is volt, mert ekkor kezdődött a Ferencváros nagy sorozata a Vásárvárosok Kupájában. Végigjátszotta a sorozatot és ott volt a döntőben a Juventus ellen is.

A Fradi első csapatában már hátvédként szerepelt, élete pedig az Üllői úti pályán zajlott. A régi klubház egyik emeleti szobájában a Villa Negrának becézett helyen lakott Páncsics Miklóssal, Juhász Pistával. A szép évek, napok azonban lassan elszálltak. Egy mérkőzés nagyot fordí­tott Api pályafutásán.

A világhí­rű Internazionale ellen játszottak kupameccset, s neki ki kellett kapcsolni a játékból a villámgyors, a kapu előtt életveszélyes Jairt. Kemény, látványos csatát ví­vtak egymással, többször összecsaptak. Az egyik ilyen összecsapás után az olasz vezetők felugrottak a kispadról, berohantak a bí­róhoz, az pedig odament a ferencvárosi védőhöz, s öltözőt mutatott neki. S az a játékvezetői karmozdulat lényegében véve megszabta további pályafutását is. Kikerült az első csapatból, helyére Páncsics Miklós került, ő meg amolyan „fregoliember” lett. Hol játszott, hol nem, ha beállós kellett, odatették, ha jobbhátvéd, akkor arra a posztra, aztán amikor a régi „tulajdonos” felépült, neki megint nem jutott hely.

horvath-api-laszlo_02040002_11-es_pecs-ellen

Amikor 1969-ben a Haladáshoz akart igazolni, elengedték. Szép évet töltött a vasi fővárosban, a balhátvéd poszton ő volt az NB I-es rangelső!

Lakat Károly hí­vásának azonban nem tudott ellenállni: a Tatabányához igazolt. Nem bánta meg, hiszen kétszer is a KK győztes csapat alapemberének számí­tott.

Öt év múltán „levezetésként” Budafokra ment játszani. Aztán amikor volt ideje, és otthon játszottak a Fradisták, mindig ott ült az Üllői úti lelátón. Máshol játszott, de mindig hazajárt az FTC-hez.

1980-tól többször is oktatta a Ferencváros ifjú labdarúgó palántáit a játék alapjaira utánpótlás edzőként.

(Várkonyi Sándor interjújának és Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

10 hozzászólás a(z) Horváth László: 80 bejegyzéshez

 • Kedves Api!
  Születésnapod alkalmából minden szépet és jót kí­vánok, mindazt amit Te is szeretnél. Az életben sok mindenváltozik,de a Te Fradi szereteted sohasem Azt hiszem, hogy életed kétharmadát a különböző pályákon a,fradi csapatok mellett töltödted el és ez mindennél többet mond!
  Szeretettel Karcsi bácsi

 • Pelé ellen,hol és mikor játszott?

 • Nekem Api-bá az edzőm volt 1 évig még u-13-ba.Sajnos azóta már nem a csapat edzője de mindig is jó munkát végzett. Mindig mesélt a VVK győzelemről meg, hogy Pelé ellen játszott és most mindent el is olvastam. Nagyon büszke vagyok rá Isten éltessen Api-bá!

 • Sorry a nehany elirasert, majd -- bar nem szivesen -- erositem a dioptriat !

 • Szia Paul, orulok, hogy regi fradistakent is megosztottad az emlekeidet, elvezettel olvastam soraidat. A memoriank nyilvan korlatozott, de hat en is vetelkedoket szoktam nyelni a Fradi tortenetebol, szoval ellenoriztem az altalam leirtakat.
  Gyakorlatilag horvath Api a New Yorki tura utan lett a stabil balbekk, Jeno mar csak ketszer kerult vissza, az egyik az ozdi bucsumeccse volt.
  Volt egy tizes sorozata Apinak, de miutan az Inter ellen kiallitottak, szuksegbol Miki kerult a helyere, s ragyogoan bevalt. Amig Matrai volt a centerhalf, nem is kerult beljebb.
  Az emlekezetes elmenetele utan Pancsics mellett Api volt ujraa balbakk, de mar nem a regi stabilitassal, s Havasi ‘ Csoros’ valtotta ot. Api ezert ment ‘haza’ a Haladashoz, majd Tatabanyara.
  Lajos egyszer jatszott csak hatul, Ujpesten, de ott nem kellett bekk, 6-3-ra nyertunk kupameccsen !
  A tobbi stimmel, tobb evet fogtal at a velemenyeddel, itt a kulonbseg !

 • Szia Freka! Hogy is történt? A Miklós már az ifi-ben is STABIL CENTERHALF volt (onnan tudom, hogy én is játszottam ott), a Laci meg jobblábas szélsőhátvéd. A nagycsapat hátvédsora általában igy nézett ki: Novák, Mátrai, Dalnoki. NNa, ide kellett volna beépí­teni a tehetséges fiatalokat. Először a Jenci helye üresedett meg, hát betették a Lacit, mert ő a Jenőhöz hasonlő keménykötésű srác volt. A Páncsics meg isten áldotta tehetségú középhátvéd, dehát a a Mátrai Sanyit mégsem lehetett miatta kihagyni. Ezért kényszerből oldalra állí­tották néha. De ott volt még a Havasi, meg a Szűcs is (néha ezen a poszton is játszott). Aztán jött Bálint, később Megyesi. Viszont sokszor játszott a két srác együtt is (pl. Horváth,Páncsics,Havasi). Mátrai után végre a Miklós a neki való helyre került középen, a széleken meg maradt a nagy konkurrencia, ezért a Laci lement Tatabányára, ahol végre állandó jobbhátvéd lehetett.

 • Paul, csakhogy Api allta a versenyt a tobbiekkel szemben. s Pancsics Miki szoba sem jott az emlitett kiallitasig szelsohatvedkent, de akkor azonnal kellett donteni. S bizony utana mar nem volt igazi lehetosege visszakerulni., mert Miklos hozta magat ..

 • Isten éltesse!!! Sok szép napot töltöttünk együtt az akkori “szentélyben”, ő ott is lakott a klubházban. Igazi jó haver volt, csupa izom, erős srác, az erő jellemezte a szélsőhátvéd játékát is. Neki nem a Miki volt az alternatí­vája, több jó képességű hátvéd is volt a keretben, nehéz volt bekerülni a csapatba.

 • Nem láttam játszani, de nekem elég annyi, hogy tagja volt a VVK győztes csapatnak. Biztos nagyon jó játékos volt, bárhogyan is alakult a pályafutása. Isten éltesse!

 • Ritka becsuletes ember, nagy szivu, kemeny harcos volt ! Ha anno nem allija ki a biro az Inter ellen, s Pancsics nem kerul a helyere, bizony mas lehetett volna a palyaja.
  Sok futballistank neki koszonheti azt a fradista szellemu nevelest,amit ma mar bizony nem kapnak meg a sracok !
  Isten eltessen , jo egeszsegben Api !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ