Hruscsov és Kádár a Fradi-indulóra lépett be…

onodi-lajosÓnody Lajos í­gy emlékezett:


– 1953-tól a Fradiban – akkor Budapesti Kinizsinek hí­vták – én lettem a labdarúgó-szakosztály vezetője, majd elnöke. Hozzáteszem, hogy a sportban mindig társadalmi munkásként dolgoztam, és sohasem kaptam érte egyetlen fillér honoráriumot. Ez olyan időszak volt, amikor a klubra rásütötték a fasiszta bélyeget. S mindenki csak bennünket bántott. Fel akarták számolni a klubot. Ebben az időszakban jóformán csak az Élelmiszeripari Dolgozók Országos Szakszervezete részéről kaptunk erkölcsi és anyagi segí­tséget. Felülről pedig gyakorta a fejünkre koppintottak, mondván, a Fradi múltja nem kötődött annyira a munkásmozgalomhoz, mint a Vasasé. Arról már senki sem beszélt, hogy ez az egyesület mindig is a prolik egyesülete volt, a melósoké, a kisembereké. De hát ránk tették a bélyeget.

– Tudom, hogy Önök 1955-ben egy bécsi húsvéti tornán elkövettek egy olyan turpisságot, amiből világra szóló botrány lett.
– A Kinizsi szí­ne piros-fehér volt, de mi a Práterben zöld-fehér mezben léptünk pályára. Még le sem fújták a meccset, Budapesten már tudtak erről a rebellis akcióról.

– Ha jól tudom, az egyik magas rendfokozatú Honvéd-vezető jelentette fel a Kinizsi vezetőit és játékosait.
– Bárki is panaszolt be bennünket, akkor is megérte, mert sohasem felejtem el azt a sok könnyes szemű játékost, aki a tükör előtt tolongott zöld-fehér mezben. Dalnoki Jenő simogatva a dresszt, azt mondta: “Fiúk, ebben csak győzni lehet!” Tudja, akkor már öt éve betiltották a Fradit, egyetlen tollvonással megszüntették a zöld-fehér klubot.

Ónody, amint Moszkvában kiszolgálta a „nagy kettőst"

Ónody, amint Moszkvában kiszolgálta a „nagy kettőst”

– Pártfegyelmit kapott ezért?
– Azt nem, de mint a csapat vezetőjét, elmarasztaltak, és egy évre eltiltottak a szakosztályelnöki tisztség betöltésétől. Mindössze annyi történt, hogy a húsvéti torna utáni vacsorán az ÉDOSZ-ban az egyik elvtárs felszólí­tott, hogy hagyjam el a termet.

– Ez 1955-ben volt, s ’56-ban tért vissza az FTC-hez?
– Engem még a Kinizsi-időszakban rehabilitáltak, 1956 októberében. Gáspár Sándor behí­vatott a SZOT-ba, s elmondta, hogy nem ismerte a családom múltját: vasiparhoz való kötődését, apám kazánkovács mesterségét. Nagyon sajnálta a történteket, s beismerte, felső utasí­tásra ő váltatott le engem a húsvéti torna után. Mi több, még azt is felajánlotta, legyek a Vasas labdarúgó szakosztályának elnöke. Megköszöntem a bizalmát, de arra kértem, hagyjon engem csak a Fradinál. Én már oda kötődöm.

– S mi volt a kérése a rehabilitálásnál?
– Pusztán annyi, hogy egy vacsora keretében jöhessek vissza azon az ajtón, amelyiken kiutasí­tottak.

– Az Éttermi és Büfé Vállalat vezérigazgatójaként ünnepelt vezető volt, igazán befutott káder. Gondolom, gyakran lehetett a kor ünnepelt vezetőinek társaságában?
– Több parlamenti fogadást csináltam, olyanokat, amelyeket Rákosi Mátyás és Nagy Imre adott, például az első téesztagoknak, s ezen ezerkétszáz vendég volt. A legnagyobb élményem mégis egy moszkvai kiküldetés. A szovjet fővárosban a magyar bisztróhálózatot kellett bemutatnunk, s a moszkvai vezetőknek annyira megtetszett, hogy még azt sem engedték meg, hogy egy szerszámosládát hazahozzunk, mindent szőröstül-bőröstül megvettek.

– Rendeztünk egy nagy fogadást, amelyre a protokoll szerint mindössze öt percre hivatalos volt Hruscsov és Kádár János. Amikor a terembe beléptek, a világhí­rű prí­más, Lakatos Sándor megkérdezte, hogy mit játsszon. Odasúgtam neki, a Fradi-indulót. Kádár, a Vasas-szurkoló észrevette a turpisságot és huncutul rám kacsintott. Remek volt a hangulat, s végül is a két vezető három és fél óráig maradt a mi pavilonunkban.

– Árulja el, melyik volt életének legszebb szakasza?
– Az, amikor az ötvenes évek elején azért harcolhattunk, hogy a Ferencváros talpon maradjon, s ne essen ki az NB l-ből. Az akkor ott igazi család volt. Tudja, olyan jó érzés időnként megnézni azokat a megsárgult fotókat…

Gyenes J. András, 1989

TFU_19910504_Zs_005 -0009

2 hozzászólás a(z) Hruscsov és Kádár a Fradi-indulóra lépett be… bejegyzéshez

 • Tisztelt Baráti Kör!

  Az alábbi levelet küldem Önöknek a múlt évben, de eddig még nem kaptam választ. Tudnának segí­teni? Azanos lehet a honlapon szereplő Ónodi Lajos a keresettel?
  Baló Árpád

  Tisztelt Baráti Kör!

  Az alábbi levelet kaptam, amelyben Thorsten Ruinys feltehetőleg Ónodi Lajosról szeretne információkat kapni , aki egy alkalommal 1946-ban a TSV 1860 München futballklubban játszott. Mivel az FTC-ben abban az időben játszhatott Ónodi Lajos, lehet, hogy róla van szó. Ha tudnak, kérem segí­tsenek.

  Üdvözlettel/Kind Regard/mit freundlichen Grüßen

  Baló Árpád
   H-9024 Győr Liezen-Mayer u. 7.
   +36-30-986-8672
  e baloarpad@t-online.hu

  From: Thorsten Ruinys [mailto:thorsten.ruinys@web.de]
  Sent: Thursday, October 20, 2011 11:41 AM
  To: baloarpad@t-online.hu
  Subject: Anfrage zu einer Person, die Ungarndeutscher sein könnte

  Sehr geehrter Herr Árpád,

  weiß nicht, ob ich bei Ihnen richtig bin oder nicht. Wende mich mit einer ganz speziellen Anfrage an Sie.

  Kann voranstellen, dass ich seit vielen Jahren an der Geschichte des Fußballclubs, TSV 1860 München, recherchiere.

  Ich suche unter anderem alle möglichen Informationen zu den Spielern, die je in diesem Verein gespielt haben.
  Besonders schwierig gestaltet sich die Suche dabei zu Personen, die vor 1950 in München gelebt haben. Besonders gilt dieses für ausländische Personen.

  Zwei dieser Personen, bei denen ich gegenwärtig nicht weiterkomme, nicht ungarische Staatsangehörige. Bei einer dieser Personen könnte es sich auch um einen Ungarndeutschen handeln.

  Es handelt sich dabei um einen Herrn Ludwig Onödy. Dieser Herr Onödy spielte leider nur einmal, im April 1946, für den TSV 1860 München. Er verletzte sich in diesem Spiel und wurde fortan nie wieder eingesetzt. Ich kann weder sagen, woher diese Person gekommen ist noch wohin sie nach der Zeit in München geblieben ist. Aus dem Vornamen dieser Person schließe ich, dass es sich um einen Ungarndeutschen gehandelt haben könnte.
  Von dem Herrn Onödy besitze ich lediglich ein Foto, dass ihn auf einem Mannschaftsbild zeigt. Er sitzt vorn links. Habe Ihnen das Foto einmal angehängt.

  Grundsätzlich benötige ich zu den Spielern deren Geburtsdatum, Geburtsort, Sterbedatum, Sterbeort.

  Wende mich an Sie, da Sie sich, wie ich im Internet erkennen konnte, in erstaunlicher Form mit Recherchen zu Ungarndeutschen befasst haben. Wenn Sie mir auch vielleicht nicht direkt helfen können, können Sie mir vielleicht doch eine Person oder Institution nennen, die mir weiterhelfen kann.

  Möchte mich aber in jedem Fall schon für ein Antwortschreiben bedanken und verbleibe

  mit freundlichen Grüßen,

  Thorsten Ruinys

  Gartenstraße 36a
  D-27432 Bremervörde

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ