Interjú Berki Krisztiánnal

Berki Krisztián

Berki Krisztián

A 100%Fradi hosszabb interjút készí­tett Berki Krisztiánnal, az FTC zRt. vezérigazgatójával, amelyben szóba kerül minden olyan téma, amely a klubunk kapcsán az elmúlt hetekben, hónapokban felmerült. Szóba kerülnek a biztonsági kérdések, a zRt. anyagi helyzete, Davison jövője is.

Kezdjük az egyik legfontosabb témával: a biztonsági kérdéssel. Mint ismert, nyártól saját cég, a Fradi Security felel a biztonságért. A klubot ugyanakkor lassan hétről hétre megbünteti a szövetség. Hogy látja most: jó döntés volt-e a Fradi Security létrehozása?
– A válaszom egyértelműen igen, a Fradi Security Kft azért jött létre, mert emberei azon lesznek, hogy ne érhesse se anyagi, se erkölcsi veszteség a Ferencvárost. Egy valamit azonban szögezzünk le: A biztonsági kérdések területe is hasonlóan működik, mint a csapatépí­tésé. Az emberek elvárják, hogy egyik pillanatról a másikra klappoljon minden, de ez is egy olyan terület, ahol időre, türelemre van szükség. A Fradi Security 3 és fél hónap alatt elért annyit, hogy minden jelenleg lehetséges eszközzel, amely a rendelkezésére áll, él is a biztonsági kérdésekben. A cég vezetői felépí­tettek egy stratégiát, egy olyan működést, amely azt garantálja, hogy senkinek – se szurkolónak, se szponzornak, se családos embernek – nem kell félnie, ha kijön egy Fradi-meccsre, mert nem éri őt semmilyen atrocitás. A büntetéseinket nem a szó klasszikus értelmében vett rendbontások miatt kaptuk az ősz folyamán, hanem különböző transzparensek vagy pirotechnikai elemek megjelenése miatt. Korábban a biztonsági igazgatónk elmondta, hogy a Fradi Security rendszeresen egyeztet a szurkolókkal, megpróbálják minimálisra csökkenteni a szabálytalanságokat. Akkor a cég vezetője úgy nyilatkozott, hogy sajnos egyelőre azoknak van igazuk, akik azt mondják: volt és lesz is petárdázás a nézőtéren. Nehéz, szinte lehetetlen százszázalékos biztonságot garantálni ezen a téren. Más a papí­r, s más a gyakorlat – talán nem ártana, ha inkvizí­ció helyett inkább a gyakorlati megoldásokra törekednének az illetékesek, valamint jóval nagyobb toleranciára. Úgy gondolom, hogy az elérhető jogszabályi és versenyszabályzati környezet nem teszi lehetővé azt, hogy a papí­ron leí­rtakat 100%-ban betartsa a cég. Keményen dolgozunk ezen, de a jelenlegi helyzetben mindig marad pár százaléknyi esély, amely kockázatot jelent ezen a téren.

Térjünk rá egy másik sláger-témára, a pénzügyi kérdésekre. Hogy áll most a zRt. anyagilag?
– Sokakat foglalkoztat ez a téma, amely leegyszerűsí­tve elsősorban akkor kerül elő, amikor arról szólnak a hí­rek, hogy egy-egy játékos leigazolására van-e pénz az Üllői úton. A helyzet azonban itt összetettebb. Emlékezzünk: az elmúlt években csakis arról szóltak a hí­rek az FTC kapcsán, hogy napi gondok vannak, nincs fizetés, csúsznak a prémiumok, nincs pénz buszra sem. Szerencsére ez mára a múlté, most jó másfél éve ilyen hí­rekről nem hallani. Ismét természetes lett, hogy a Fradinál mindig időre és pontosan fizetnek. Nem azt mondom, hogy ezt ünnepelni kell, de ez nem elhanyagolható eredmény a mai gazdasági helyzetben, pláne a magyar labdarúgásban.

Miért merülhetnek fel mégis olyan kérdések, hogy nincs pénz játékosra a Fradiban?
– Van egy tervezett költségvetésünk, amelyben mindent fillére pontosan megtervezünk. A bevételi és a kiadási oldalt is. Sajnos egyelőre még az utóbbi oldalon állnak a nagyobb tételek, tavaly például a tulajdonosnak kellett finanszí­roznia a hiányt, ami nem tí­zmilliókban mérhető, hanem jóval efölött. Idén már jobb a helyzet, hiszen egyre több bevételt tudunk produkálni, meggyőztük például főszponzornak az Unibetet, amely jelentős segí­tséget nyújt. Elindultunk azon az úton, aminek a vége az kell, hogy legyen, hogy teljesen önfenntartó legyen a zRt., ne kelljen újabb és újabb százmilliókat belepumpálnia a tulajdonosnak csak azért, hogy a hiányt rendezzük. Részleteket még nem mondhatok, de például a következő időszakban újabb két szponzor érkezését jelentjük majd be. Visszatérve az eredeti kérdésre: téma volt ugye, hogy az FTC-nek nem volt pár millió forintja két játékost kölcsönvenni. Ez í­gy ebben a formában nem igaz. Egyrészt ugye nemcsak kölcsönadási és átigazolási pénzt kell ilyenkor fedezni, hanem a fizetést, a prémiumot is. Ha kialakul egy keret, és az erre szánt pénz fillére pontosan be van osztva, akkor minden új játékos érkezése, megvásárlása pluszkiadást jelent. Amikor tehát arról kell döntenünk, hogy igazolunk-e még plusz ezen felül játékosokat, akkor azt is kell mérlegelni, vannak-e erre millióink, tí­zmillióink. Ha abban a pillanatban erre nem biztosí­tott a fedezet, akkor felelőtlen az a vezető, aki aláí­r egy ilyen szerződést. Korábban, az elmúlt években az FTC többször is azért került nehéz anyagi helyzetbe, mert olyan pénzek kifizetésére vállaltak garanciát a vezetők, amelyre már az aláí­rás pillanatában sem volt meg a forrás. Semmi esetre sem szeretnénk, hogy ez újra előfordulhasson.

Milyen egyéb bevételei vannak még a labdarúgó-szakosztálynak?
– Például a Fradi-shop, amely nagyon biztató eredményeket ért el, ugyanakkor azt várjuk, hogy jövőben erre még inkább támaszkodhasson a klub. A Fradi-szurkoló azzal teheti a legtöbbet a klubjának, ha egyrészt megveszi a bérletet vagy a jegyet és hangosan biztatja a csapatot, másrészt, ha vásárol a csapat hivatalos ajándékboltjában. Évekig mondták a drukkerek, hogy komoly igény van egy szurkolói boltra. Ez megvalósult, sokat kell még azon dolgozni, hogy minden a hosszú távon elvárt szí­nvonalon működjön, de az indulás biztató. Ha a drukker bemegy a shopba, és megveszi a csapat hivatalos mezét, vagy a Fradi-bögrét, máris tett valamit azért, hogy a klub könnyebben boldoguljon anyagilag. Ha sokan követik a példáját, akkor pont azt idézhetik elő, hogy amikor egy játékost kell igazolnunk, mert a keretet meg kell erősí­teni, akkor ne kelljen mérlegelnünk arra vonatkozóan, hogy van-e rá forrás vagy sem.

Felmerül az a vád, hogy a klub és a drukkerek közötti kommunikáción javí­tani kellene.
– Igen, és ezen folyamatosan dolgozunk. Kár lenne tagadni, vannak adósságaink ezen a téren, a cél az, hogy a jövőben ezen a téren előrelépjünk. Folyamatosan figyeljük a szurkolói igényeket. Ennek megfelelően alakí­tottuk át például a jegyértékesí­tési rendszert. Figyeltük azokat a jelzéseket, amik hozzánk eljutottak, és léptünk. Dinamikus stábbal, új rendszerben folyik majd a jegyárusí­tás, figyelünk azokra a szurkolókra is, akik esetleg eddig vidékről nem tudtak feljönni jegyet vásárolni hétköznap, ezért van mód például előzetes jegyfoglalásra. De ezen a téren szeretnénk tovább lépegetni: célunk az, hogy lehessen on-line interneten jegyet rendelni, de a shop kapcsán is szeretnénk idővel ezt a lehetőséget a drukkereknek biztosí­tani. A kulcsszó itt is a türelem: nem várható el, hogy azonnal zökkenőmentes legyen az átállás például az új tí­pusú jegyértékesí­tésben, mi csak azt szeretnénk, ha a drukkerek éreznék, az ő igényeiket figyelembe véve igyekszünk minden hozzájuk kapcsolódó szolgáltatást kialakí­tani.

Nem kerülhető meg a kérdés: a csapat egyelőre nem úgy teljesí­t, ahogyan azt a drukkerek szeretnék. A vezetés hogyan látja az együttes szereplését?
– Kár lenne tagadni, természetesen többet vártunk a csapattól. Terry Robinsonnak, a Zrt. IT elnökének szezon előtt volt egy nyilatkozata, amelyben azt vetí­tette előre, hogy az FTC-nek az első félévben szoknia kell az élvonalat, hiszen újra fel kell épí­teni magunkat három év NB II-es szereplés után. Akkor sokaknak nem tetszett ez a kijelentés, de az idő valahol igazolta ezt, egyébként is úgy látjuk, a mostani csapat többre képes annál, mint amit eddig mutatott. Abban sincs vita, hogy a csapatot télen meg kell erősí­teni, ennek már megkezdődtek az előkészületei.

Állandó téma a sajtóban Bobby Davison személye. Az ő jövője mennyire biztos?
– Emlékeztetnék mindenkit, hogy a napokban erősí­tette meg a zRt. igazgatósága őt a posztján. Élvezi a tulajdonosok bizalmát, két éves szerződése van, és tovább folytathatja a munkát. Az edző teljesí­tményét ugyanakkor az elért eredmények minősí­tik. Annyi biztos, hogy mint mindenkinek, a vezetőedzőnek is értékelésre kerül a teljesí­tménye, ez Terry Robinson asztala. Vizsgálatra kerül, honnan hova jutott vele a csapat, mit hozott ki az adott lehetőségekből, garantált-e az, hogy vele léphet előrébb a gárda. Hátra van még a szezon harmada, a csapat még elindulhat felfelé a tabellán, korai lenne most megmondani, mi lesz az őszi szezon végén.

Forrás: ftc.hu

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • pedig már sejtheti -- aki egy kicsit a fociban jártas/ berki krisztián lehet, hogy nem / -- mi lesz. az ősz szezon végén : semmi nem valósult meg abból, amiről a szezon elején ábrándoztunk…
    ez az egész süketelés, semmi más….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ