Kapusbravúrok


Ungár Gyula

– Ungár Gyula az FTC 1912-es túráján a londoni English Wanderers ellen brillí­rozott, a közönség és a sajtó az egekig magasztalta a magyar „kapuvédet”.

 

***

Amsel Ignác

– Amsel (az első vidékről származott kapus) pedig az 1923-as osztrák-magyaron az első FTC kapus volt, aki 11-est védett cí­meres mezben!

***

Háda József

– 1937-ben Hada kivédte a KK döntőben Piola tizenegyesét és sorra hárí­totta a rómaiak támadásait. Ezzel a döntőt idegenben is a Ferencváros nyerte!

***

Csikós Gyula

– Csikós Gyula az 1940-es olasz-magyaron érdemelte ki a mezőny legjobbja cí­met.

***

Horváth György

– Horváth György az 1957-es Esti Kupa döntőn, ahogy mondani szokták kivédte az „ellenfél szemét” és döntően hozzájárult a „kis Fradi” kupagyőzelméhez.

***

Aczél László

– A hatvanas évek elején Aczél sorra védett tizenegyeseket, mí­g a legjobban az 1963-as pécsi FTC-Pécsi Dózsa 1 :0-ás mérkőzésen védett. Szinte percenként hárí­tott bravúrosabbnál bravúrosabb védésekkel.

 

***

Géczi István

– Géczi többek között az 1970-es Liverpool elleni és az 1971 -es Braunschweig elleni idegenbeli kupamérkőzéseken remekelt.

***

Hajdú József

– Hajdú az 1976-os MNK döntőn volt csapata, az MTK VM rohamait állí­totta meg és végül a mezőny legjobbjaként szerepelt a kupagyőztes csapatban.

***

Zsiborás Gábor

– Zsiborás az 1979-es őszi idényben számtalanszor volt a csapat legjobbja, í­gy sorozatos jó teljesí­tményeiért a kapusok közül elsőnek kapta a Toldi-vándordí­jat!

***

Kakas László

— Kakas rövid idő alatt is sok bravúrt hajtott végre. Idehaza a Diósgyőrben lejátszott mérkőzése a legemlékezetesebb: még tizenegyest is hárí­tott! Külföldön pedig a Dortmund elleni találkozón védett káprázatosan.

***

Henni Géza

Voltak góllövő kapusaink is! Henni 1949-ben a trencsénieknek rúgott gólt,

Gulyás Géza

Gulyás pedig utolsó bajnoki mérkőzésén a Dunaújvárosi Kohász hálójába rúgta a labdát — temészetesen tizenegyesből.

***

Amikor bevezették a kupamérkőzések utáni döntő 11-es rúgásokat, a kapusok is góllövési lehetőséget kaptak. Zsiborás élt is ezzel a lehetőséggel: a tavalyi Tatabánya elleni Felszabadulás Kupa döntőben ő is feliratkozott az FTC góllövő kapusai közé.

***

Gulyás Géza és Csikós Gyula bravúros védéseiken kí­vül arról is hí­resek, hogy visszavonulásuk után évekkel már-már deresedő hajjal, engedtek a bajban levő egyesület hí­vószavának és újra felhúzták az 1-es mezt! Kapushűség ferencvárosi módra . . .

Összeállí­totta: Nagy Béla

1980. május 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ