“Kertész, a labdarúgás Schindlere, aki hősként halt meg”

kertesz-geza“Kertész, a labdarúgás Schindlere, aki hősként halt meg” cí­mmel emlékezett meg Kertész Gézáról, számos olasz futballcsapat egykori edzőjéről kedden a La Gazzetta dello Sport.

A magyar trénerről a január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából közölt cikket az olasz napilap.

Az egyszeres válogatott Kertész 1920 és 1923 között a Ferencváros játékosa volt, majd 1927-től dolgozott edzőként Olaszországban. Többek között 1935-1936-ban a szicí­liai Catania, 1939-1940-ben a Lazio, majd 1942-1943 között az AS Roma felkészülését irányí­totta. Ezt követően visszatért Magyarországra, és aktí­v részt vállalt a budapesti ellenállásban, valamint a zsidók mentésében. Az SS 1945. február 6-án végezte ki barátjával, Tóth Potya Istvánnal együtt, aki 1931-32-ben az Internazionale edzője volt.

lgds-20160126-kerteszA La Gazzetta dello Sport visszaemlékezésében beszámol arról, hogy Kertész Gézáról utcát neveztek el Cataniában. A magyar edző vezette be az olasz labdarúgásba a “ritiro” gyakorlatát, vagyis hogy a csapat a meccsek előtt elvonult a nyilvánosság elől.

A cikk szerint Kertész Géza fia, Giovanni a liguriai Savona városában élt és ott halt meg 2012-ben, 81 évesen. Lányai, Sandra és Nadia őrzik a magyar nagyapa emlékét.

A milánói Giuseppe Meazza Stadionban négy éve, 2012. január 27-én helyeztek el emléktáblát hasonló alkalomból Weisz Árpád emlékére. A Bologna és az Internazionale legendás edzője, akire Olaszországban a mai napig emlékeznek, 1944-ben az auschwitz-i koncentrációs táborban halt meg családjával.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ