Kertész Tamás

Kertész Tamás

Jó fizikumú, lendületes, gyors szélső volt. Lendületesen futott el a szélen, majd jól adott be. Erőteljes lövéseivel és pontos fejeseivel a kapura is veszélyt jelentett.

A Bp. Lokomotí­vból, a Szőnyi útról 23 évesen került a korabeli Kinizsibe. A válogatók figyelmét is felkeltette és 1955-ben (ez volt a legjobb éve) kétszer is bekerült az aranycsapatba. Mind a két alkalommal győztes csapat tagja volt.

Először Prágában játszott egy fantasztikus csatársorban: Kertész, Kocsis, Tichy, Puskás, Czibor. Itt 3-1-re nyert a magyar gárda.

Két héttel később, a Népstadionban rendezték a 100. magyar-osztrák mérkőzést és Kertész ezúttal is a kezdőcsapat tagja volt. Az Üllői útról egyedül… A sporttörténeti találkozón is magyar siker született (6-1) és jobbszélsőnk ezúttal is remekelt.

A Fradival 1958-ban még kupát nyert, de sorozatos sérülései sokszor kényszerpihenőre kárhoztatták, í­gy már kevésbé számí­thattak rá. Átlátta helyzetét és Debrecenbe kérte átigazolását. A Fradi után még négy éven át a DVSC erőssége volt, de már középcsatárként.

*

Ezután edzősködött és az ő irányí­tásával került fel a DMVSC az NB I-be 1984 tavaszán (dr. Lakat Károlyt váltotta a Loki kispadján)! Edzői pályafutása távoli tájakra is elvitte: Etiópiában, Ghánában, Iránban és Lí­biában öregbí­tette a magyar labdarúgás jó hí­rnevét.

A futball mellett mérnökként is tevékenykedő egykori kitűnő játékos gyógyí­thatatlan betegségben hunyt el.

(Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak felhasználásával)

4 hozzászólás a(z) Kertész Tamás bejegyzéshez

  • Szintén érdekesség, hogy unokája Konta Johanna, az Ausztráliában született, brit állampolgár WTA top 100-as teniszező (legjobbja WTA 4. rangsor!). Johanna még bakfis reménységként Debrecenben is végigverte a helyi férfi elitet egy rokonlátogatáskor…:)

  • Erdekesseg…. AposomForro Mihaly egyutt jatszott Kertesz Tamassal a Bvscben, nagyon jo baratok voltak, es nagyon jo jobbszarny voltak a vasutasoknal. Aposom, Misi nb ll golkiraly is volt a Tamas segitsegevel is… Ennek kapcsan a Fradiba hivtak Forro Misit, de ugy ment volna, ha Kertesz Tamast is atigazoljaz Ftc, de vegul is Kerteszt vittek… Pedig lehet hogy meg jobb lett volna a Fradi… De ez mar a mult.. Aposom emlekeibol tudtam errol…

  • Szegény Tamás! Amikor szurköló lettem (1954…) ő volt az egyik közönségkedvenc. De sorsát megpecsételte, hogy fradista (bocsánst “Kinizsi”) pályafutása elején minden idők talán legdurvább magyar hátvédje, Lóránt Gyula úgy kikészí­tette, hogy sohasem lett a régi. Valójában ez a sérülése tért vissza-és-vissza. És í­gy lett válogatott…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.27.20:00 TV:M4Sport
09.30.17:00 TV:M4Sport
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport