Kik játszották a legtöbb Magyar Kupa mérkőzést a Fradiban?

gomb_magyarkupaKupát nyerni nagyon jó dolog. Van valami varázsa, a néha giccses serlegeknek, de talán a csillogásuk, a tapintásuk, vagy csak az, hogy magasba lehet emelni, és az öltözőben néhány üveg pezsgővel fel lehet dobni a tartalmát is, az adja meg az igazi értékét. Főleg akkor, ha a kupához egy értékes sorozat is párosul, és egy több mérkőzés, kieséses rendszerben zajló párharcok végén dől csak el, hogy végül is ki emelheti magasba a serleget.

Folytatva statisztikai sorozatunkat, ezúttal a Magyar Kupa mérkőzések számát valamint a góllövőket vesszük számba. A magyar kupa, mely száz éves múltra tekint vissza, a végső sikeren túl azért is értékes, mert a győztes a „dicsőség” mellé, a nemzetközi kupában való szereplést is elnyeri. Ennek meg főleg régebben volt jelentősége, amikor még kupagyőztesek kupájáért is játszottak az európai győztesek (1975-ben KEK döntőt is játszottunk, ahol vereséget szenvedtünk a Dinamo Kijevtől, de történelmünk egyik legjelentősebb eredményét értük el).

A Ferencváros 1913-ban nyerte meg először a serleget, utoljára meg 2004-ben, közte meg további tizennyolc alkalommal. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy 10 alkalommal vesztettünk el magyar kupadöntőt és összesen 321 mérkőzést játszottunk, akkor nem nagyon kell érvelni a most közzétett statisztikai adatok jelentősége mellett. A magyar kupa sorozatban Lipcsei Peti „visszavette” vezető szerepét azzal, hogy 69 alkalommal lépett pályára zöld-fehérben!

Barangolva a statisztika adatok között, számos érdekességre bukkanunk. Az első magyar kupamérkőzésünket az 1910.05.22-én az NSC ellen játszottuk és nyertünk 4:0-ra. Érdemes megjegyezni, hogy az NSC elleni meccs előtt egy héttel, azzal a Barnsley-val játszottuk, akitől jött (közben eltelt 98 év) Ferenczi Pista és pont Ő lőtte az utolsó MK gólunkat a Haladás ellen. Ha a góllövők „versenyét” nézzük, érdekesség, hogy a legtöbb gólt egy mérkőzésen 1955. február 13-án a Vasas Turbó ellen a január 25.-én 76. születésnapját ünneplő Orosz Pál lőtte, szám szerint hatot. Nem sokkal maradt le Turay és Takács II, ők 5-5 találatig jutottak, az előbbi 1931.03.25-én a PVSK ellni 15-0-ás meccsen, utóbbi 1928.06.07-én a Pécs-Baranya elleni 9-3-as mérkőzésen. Őket -sokadmagával- Lipcsei Peti követi, aki az 1994.09.01-én lejátszott Mezőkövesd elleni 10-0-ás mérkőzésen lőtt négy gólt.

Kupát nyerni, legyen az bármilyen is, jó dolog és emlékezetes. Szerkesztőségünk ezért is tartotta fontosnak, hogy a Magyar Kupa mérkőzéseket is feldolgozza és nyilvánosságra hozza azok statisztikai adatait.

A Magyar Kupa góllövőinek ranglistája itt érhető el.

Jó böngészést!

– lalolib –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ