Kik játszották a legtöbb mérkőzést a Fradiban?

meccs_rangsor

Amióta elkezdtük az Ferencváros összes mérkőzéseinek a feldolgozását azóta várom az utolsó, nagy és összesí­tő ranglistát arról, hogy kik játszották a legtöbb mérkőzést a Fradiban.
Az elmúlt hetekben számos kimutatást tettünk közzé, melyek külön-külön is sok mindent „elmeséltek” a Ferencváros 110 éves történelméről.

Izgalmasak voltak szétválasztva a bajnoki és a nemzetközi mérkőzések, jókat csemegéztünk a gólszerzők rangsorából, kiemeltük Sárosi doktor „földönkí­vüli” góltermését, és nagyon érdekes diskurzus alakult ki az olvasók között a vegyes mérkőzéseken pályára lépők listájának kapcsán.

Ma végleg eljött az „igazság órája”. 918 labdarúgó lépett hivatalos mérkőzésen pályára zöld-fehér mezben, 1901. március 24. óta (2009.12.31.-ig). A háromfős különbséget természetesen a vegyes mérkőzések illetve azok a játékosok okozzák, akik szerződtetett és korábban vagy későbben kölcsönjátékosaink is voltak, és mivel a kedves olvasók is megosztottak voltak abban, hogy be kell-e számolni vagy sem (megjegyzem Nagy Béla számolt a vegyes mérkőzésekkel), ezért ismét két listát közlünk, valamint minden játékos adatlapjánál külön feltüntettük a vegyes mérkőzések számát is. Ahogy a góllövőknél már í­rtuk, ezek a mérkőzések alapjaiban nem változtatják meg a rangsort.

Ha most feltennénk a kérdést, hogy vajon 2010. december 31.-én vajon milyen névvel fog kezdődni a „Kik játszották a legtöbb mérkőzést?” c. ranglista, nem tudnék rá felelni annak ellenére, hogy mindössze két név kerülne a képzeletbeli kalapba. Sárosi György doktoré és Lipcsei Petié. Több mint hatvan év választja el őket, de egy valami összeköti őket az idő ismeretlen örvényébe, az pedig a Fradizmus. így, a magyar helyesí­rás szabályait figyelmen kí­vül hagyva, nagybetűvel. Mert másképpen hogyan is beszélhetnénk róluk, akik pályafutásuk alatt 641 (a ’47-es mexikói túráról hiányzik három mérkőzés jegyzőkönyve, í­gy 1-2-3 mérkőzéssel akár növekedhet is Sárosi dr. mérkőzésszáma) és 625 (azóta újabb kettőt lejátszva, 627-nél jár Péter) mérkőzést játszottak le zöld-fehér mezben?

A különbség 16 (vegyes mérkőzésekkel 18) mérkőzés. Azt tudjuk, hogy Lipcsei Peti álma, hogy megdöntse Sárosi György rekordját és valószí­nűleg örökre kibérelje a legtöbb mérkőzést a Fradiba játszó rangot. Mert az szinte lehetetlen, hogy egyhamar lesz olyan játékos, aki egyáltalán meg tudja közeli a listán elől állókat. Dragóner Attila még jelentősen javí­that a helyezésén, de az első húszhoz több mint száz mérkőzése még neki is hiányzik.

Most természetesen nem akarok „számháborúba” belemenni, a tavaszi szezon úgyis eldönti, hogy Peti meg tudja-e dönteni a rekordot, de szerintem ennek olyan túl nagy jelentősége azért nincs. Mert fontos a mérkőzések száma, de nem minden. Egy játékos nem csak attól lesz Fradi ikon, hogy hány mérkőzésen lépett pályára, hanem attól is, hogy milyen értéket képvisel, hogy teljesí­tményével mennyit tett a Ferencváros sikereiért, hogy személyes varázsa mennyire hatotta át a Fradi szurkolók lelkét, hogy mennyi személyes, vagy történelmi emlék fűződik a nevéhez.

Számunkra a Ferencváros a világ legnagyobb klubja, számunkra a zöld-fehér a legszebb szí­n és a Fradi induló a nemzeti himnusz után második a szí­vünkben. Azt, hogy ezt érezzük, hogy a Fradizmusunk áthatja mindennapjainkat, elsősorban azoknak tartozunk köszönettel, akik az alábbiak közölt listákon szerepelnek:

– lalolib –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.10.18:00 M4 Sport 21.ford elmaradt
OLDALAK
04.14.16:30 M4 Sport
04.20.20:00 TV:M4Sport
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ