Kik játszották a legtöbb nemzetközi mérkőzést a Fradiban?

statisztika_ek_gomb

Azok, akik eddig figyelemmel kí­sérték a Ferencváros nemzetközi mérkőzéseiről készült statisztikákat, a mostani összesí­tett listán egyrészt meg fognak lepődni, másrészt talán még vitát is fog gerjeszteni, hogy a „SZUM” függvény tartalma vajon mennyire igazságos.

Először az európai kupák összesí­tett listáját adtuk közre, majd utána jöttek a Fradi számára kedves és jó eredményeket hozó közép-európai kupaküzdelmek mérkőzéseivel növelt összesí­tés. Már e két sorozat összesí­tése is változtatott a sorrenden, hiszen a KK küzdelmek főleg a két világháború közötti időszakra voltak jellemzők, ezért a listán elkezdték a felzárkózást Sárosi doktorék.

Sokak szerint (közéjük tartozom én is), ezzel le is lehetett volna zárni a rangsor kérdését, de talán igazságtalanok lennénk azokkal szemben, akik szerint minden olyan mérkőzést számba kell venni, melyben a Ferencváros szí­neiben léptünk pályára. Természetesen van igazsága a listának, hiszen a két háború közötti időszakban, amikor még csak kialakulófélben volt az európai labdarúgás, és szervezett európai kupák csak elvétve voltak (kivétel a már emlí­tett Közép-európai Kupa), a csapatok nagyon sok nemzetközi barátságos mérkőzést ví­vtak egymással.

A legtöbb ilyen nemzetközi barátságos mérkőzés a 20-as és a 30-as évekre tehető. Hogy ennek voltak-e politikai okai, mellyel az első világháború borzalmait akarták feledni nem tudom, de a történészek biztosan találnának erre utaló jeleket.

Természetesen, ha tüzetesen átnézzük a listát, akkor látható, hogy az egyéb nemzetközi barátságos mérkőzéseket folyamatosan játszott a Fradi, de ezek száma évről évre csökken.

A fentiek miatt a „SZUM” függvény alaposan át is rendezte a sorrendet. A nemzetközi tétmérkőzések csúcstartója, Novák Dezső a 22. helyre szorult, mí­g a mindösszesen 12 tétmérkőzést játszó Kohut Vilmos az összesí­tett lista élére ugrott Sárosi György társaságában, 216 mérkőzéssel. A legjobb góllövők listája, Sárosi doktor zsenialitásának köszönhetően nem változott, azt továbbra is a Fradi „örökös gólzsákja” vezeti, de felkerült a rangsor elejére Schlosser Imre és Pataki Mihály is.

Bár Sárosi Györgyről az elkövetkezendő statisztikáknál még biztosan í­rni fogunk, de a teljesí­tménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 216 nemzetközi mérkőzésen 247 gólt lőtt! Elképesztő teljesí­tmény, ami valószí­nűleg soha, senki nem fog felülmúlni.

A nemzetközi mérkőzések statisztikája, a mai „SZUM” függvénnyel be is fejeződött, és a jövő héten elkezdjük a hazai és nemzetközi mérkőzések összesí­téseinek a bemutatását.

További jó böngészést a számok világában!

– lalolib –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ