Könyvajánló: Hatan a mágikus csapatból

Az Aranycsapat szó hallatán szinte mindenki az ötvenes évek varázslatos tudású válogatottjára gondol, akiket a világ minden részén csak Mágikus Magyarok néven emlegetnek. A hiánypótló kötet hat „mágikus” labdarúgó életét mutatja be. Közös bennük, hogy mindannyian Vas megyéből indultak, de pályafutásuk másutt, neves klubcsapatokban teljesedett ki. Egyikük állandó Aranycsapat-tagnak számí­tott, de van, aki mindössze egy alkalommal ölthette magára a válogatott mezét. Azonban ne feledjük, hogy abba a ragyogó csapatba egy alkalommal is megtiszteltetés volt bekerülni, hiszen akkoriban a magyar B- és C-válogatott is a világ bármely együttese ellen esélyesként lépett volna pályára.

Kikről szól a könyv?

Három remek kapusról: Horváth Györgyről, akiben Grosics Gyula is komoly vetélytársat látott, Fazekas Árpádról, akit a múlt évszázad ötödik legjobb kapusának választottak a Bayern Münchennél és Danka Imréről, akit maga Puskás Öcsi követelt a válogatottba. Három csodálatos mezőnyjátékosról: Lóránt Gyuláról, aki edzőként is a csúcsra jutott a Bundesligában, Kotász Antalról, akire még egyetlen aranylabdás labdarúgónk, Albert Flórián is felnézett, és Tóth II Józsefről, aki tiszteletére nemrég Csepelen szobrot állí­tottak.
A maguk idejében ismert labdarúgóknak számí­tottak, de idővel kezdtek elfeledkezni róluk. A könyv a hat „mágikus” labdarúgó pályafutása előtt tiszteleg.

Hatan a mágikus csapatból ajánlás-Fenyvesi Máté

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Mindnyájunk Tüskéje nagyon udvariasan fogalmazott Lóránttal kapcsolatban. Pedig ő még játszott ellene. Nekünk, szurkolóknak az volt a véleményünk, hogy minden idők egyik legdurvább hátvédje, aki nem egy játékos pályafutását megtörte, (köztük Kertész Tomiét is), noha játéktudása alapján nem lett volna rászorulva. Ezt a véleményem azóta is tartom, pedig láttam jónéhányat. Lóránt azonban sokáig megúszta, mert védte a hatalom. Nem véletlen, hogy 1954 után hamarosan ejtették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ