Lukács Ede

Lukács Ede

A nagyváradi születésű csatár a helyi Crisanában kezdett futballozni 1934-ben, a ’37/38-as idényben már az első csapatba is bekerült. ’39 nyarán került a Nagybányai SE-hez. Ekkor már román B-válogatottat is megjárta, éppen a magyarok ellen játszatták. 1940-ben pályára lépett Erdély válogatottjában és két gólt is lőtt Pálinkás kapujába, későbbi csapata a Ferencváros ellen.

A „kis Lukács” hamarosan az Üllői úton is népszerű futballista lett. Nagyszerűen mutatkozott be a Fradiban 1941 nyarán. A Nagyváradi AC elleni Szt. István Kupa döntőn 2-2 után ő szerezte a Fradinak a győztes gólt…

Az erdélyi … És volt még egy kupát érő, erdélyi vonatkozású „hőstette”.

1944-ben a megismételt Magyar Kupa-döntőt Kolozsvárott játszott a Ferencváros. A győztes Fradi egyik legjobbja az ekkor balszélsőt játszó „kis Lukács” volt. Ha egy kicsit szerencsésebb, még magyar válogatott is lehetett volna, de hát háborús évek voltak. 1944-ben például a magyar válogatott már egyetlen meccset sem játszott. Lukács 1947-ig viselte a ferencvárosi mezt, majd Marosvásárhelyre költözött, ahol még 1952-ig focizgatott. Erdélyben edzősködött is, de nyugdí­jas éveire visszatért Magyarországra.

(Richter Ferenc és Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

4 hozzászólás a(z) Lukács Ede bejegyzéshez

  • Volt szerencsém személyesen ismerni,nagyon sok időt töltöttünk az üzleti világban partnerként.Kevesen tudják,hogy amikor Szarvaskőre költözött összekötő kapocs volt,de azt megelőzően is.a magyar- román kulturális életben. Rengeteg esemény megszervezése fűződik a nevéhez. Pl. Neki köszönheti Magyarország a legendás Bács Ferencet. Nagy álma volt,hogy unokája szintén a Fradiban focizzon,de sajnos nem jött össze.A Bekescsabaig jutott egy,vagy két idényre.Ede bácsinal rafinaltabb,jobb lelkű ,szórakoztatóbb embert még nem ismertem. Egyszer mesélt arról miért nem maradt Magyarországon. Itt románnak számított,ott magyarnak,és ezt a sikerei ellenére nehezen viselte.A szurkolók a vállukon cipelték,de a politika nem. Ceausescu idején 67 évesen költözött Szarvaskőre,és kezdte az életet elölről.Gyermekei Németországban éltek,Nagybanyan már csak távoli rokonai, ezért jött ismét Magyarországra.mivel jól ismertem mondhatom: “hihetetlen,pasi” volt.elete végéig aktívan,és sikeresen dolgozott.

  • Több helyről is azt hallottuk, hogy ezekre a kazettákra/szalagokra utólag más rögzí­tettek, í­gy egyszerűen letörölték.

  • Nagyon jó újra megnézni ezeket a régi felvételeket ! Csak azt nem tudom, hogy az 1970-es évek filmhí­radói hol lehetnek, erről az időszakról sem a Fradi, sem a többi klubcsapat vonatkozásában nincsenek filmfelvételek. Valószí­nűleg rajtam kí­vül is sokan megnéznének pl. régi kettős rangadókat és egyéb szép emlékeket…

  • Ha valaki veszi a fáradságot, és utánanéz a korabeli (sport)sajtóban, hamar rájön, hogy politikai nyomásra kellett távoznia a Fradiból 1947-ben…
    Azt nem tudtam kiderí­teni, hogy kiknek és miért állott útjában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ