Ma ünnepli 60. születésnapját Branikovits László

Branikovits László

1949. december 18-án született Branikovits László, aki 1962-ben került a Ferencvárosba. A 60-as években még divat volt az, hogy az ifi meccseken is szépszámú közönség volt jelen, különösen, ha hí­re kelt egy-egy nagyon tehetséges fiatal játékos feltűnésének. így volt ez akkor is, amikor „Kisflóri” kezdte bontogatni a szárnyait az ifiben. Mozgása, cselei, labdavezetései Albert Flóriánra emlékeztették a szurkolókat. Még 18 éves sem volt, amikor Kairóban helyet kapott a nagycsapatban a példakép Albert és a még szintén nagyon fiatal Varga Zoltán mellett.

Szépen alakult a karrierje. Idővel a „Kisflóriból” „Brani” lett. 1967 és 1976 között összesen 325 mérkőzésen szerepelt zöld-fehérben (200 bajnoki, 27 MK, 29 nemzetközi tétmérkőzés), 150 (75 bajnoki, 14 MK, 15 nemzetközi tétmérkőzés) gólt ért el.

Háromszor volt tagja a bajnokcsapatnak (1967, 1968, 1975/76), háromszor volt részese kupagyőzelemnek (1971/72, 1973/74, 1975/76). Ötszörös bajnoki ezüst-, kétszeres bajnoki bronzérmes. 1968-ban VVK, 1975-ben pedig KEK ezüstérmes, 1972-ben UEFA-kupa bronzérmes.

A magyar válogatottban 1972. március 29-én az NSZK ellen mutatkozott be. Hat válogatott meccsén két gólt szerzett. Tí­zszer szerepelt az olimpiai válogatottban, tagja volt a müncheni olimpián ezüstérmet szerzett csapatnak.

Még csak 27 éves volt, amikor a Fradi „fiatalí­tásának” áldozata lett, túladtak rajta… Utolsó mérkőzését a Dorog ellen játszotta Felszabadulás Kupa mérkőzésen. Ezután két-két évet játszott Csepelen és az Épí­tőkben, majd 1979-ben szögre akasztotta a futballcsukát. Már játékos korában készült a „civil” életre, 1978-ban közgazdasági diplomát szerzett.

video
play-sharp-fill

Balaginho

6 hozzászólás a(z) Ma ünnepli 60. születésnapját Branikovits László bejegyzéshez

  • Emlékszem milyen boldogok voltunk amikor fiatalon elösször látuk játszani.Benne véltük az mozgása és tudása alapján az új Flórit. Az ISTEN ÉLTESSE !!!!!

  • Boldog születésnapot! Sok ilyen játékos kéne a mai Fradiba is.

  • Nekem azért lenne néhány kérdésem, vajon miért tartjuk őket távol a klubtól? Vajon vállalnának-e “társadalmi” munkát, hasonlóan a Bayernhez? Ott még a szertáros is ingyen, a klub iránti tiszteletből dolgozik. Én úgy gondolom, nem olyan vonzó manapság a civil, polgári élet.  

  • Pilu, Érdekes amit mondasz. Mí­g a Bayern Münchennél ex klasszisok vesznek részt a klub napi munkájában, addig nálunk egy jeles eseményre sem tudsz két tucatnál több embert összerántani, pedig biztosan voltak nálunk is olyan ex játékosok (van egy pár doktori cí­met szerzett játékosunk), akik ott lehetnének, valamiért azonban számos jeles ember nem vett/vesz részt az FTC munkájában.

  • Boldog születésnapot! Úgy gondolom, ő is azok közé tartozik, akik nem kapták meg azt a tiszteletet és megbecsülést amit megérdemeltek volna. Ti legalább nem felejtették el a születésnapját.

  • Isten éltesse Őt.

    (Csak halkan és zárójelben meg kérdezem,hogy pl. neki van valami munkája a klubnál?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ