Már három éve, hogy elment a krónikás

Nagy Béla

Nagy Béla

Három éve, 2006. március 26-án halt meg Nagy Béla.

Külföldön járva egyáltalán nem meglepő, ha valamely ismert futballklub stadionjában találunk egy múzeumot, amelyben az illető egyesület labdarúgói által szerzett trófeákat és az elmúlt sok évtized í­rásos és tárgyi emlékeit csodálhatjuk meg. E csapatok múltjáról pedig különböző, a klubok által megjelentetett újságokban, könyvekben olvashatunk rengeteg érdekességet.

Magyarországon a Ferencvárosi Torna Club büszkélkedhet ilyen múzeummal és azzal, hogy történetét hozzáértő módon feldolgozták. Mindez egy olyan ember érdeme, aki közel négy évtizedig töltötte mindennapjait a klubban. Hatalmas munkával, elképesztő mennyiségű dokumentumot gyűjtött össze és rendszerezett, mindent megtudott szeretett egyesületéről, amit csak lehetett. Az 1899-es klubalapí­tás óta eltelt százhét év történelmét nála jobban senki nem ismerte, különös tekintettel a labdarúgó-szakosztályra. A könyvtárakban fellelhető újságokon, könyveken kí­vül számtalan egyedi í­rásos és tárgyi emléket olvasott át, nézett meg, s helyezett el a ferencvárosi történelemben.

A neve fogalom. Munkássága felbecsülhetetlen értékű, s az ember bizony, óhatatlanul is elgondolkodik: ha ő nem érezte volna élete értelmének a Ferencváros múltjának és jelenének felkutatását és megörökí­tését, akkor mit tudnánk ma Magyarország legnépszerűbb sportegyesületéről, legkedveltebb futballcsapatáról?

Mindannyiunk szerencséjére Nagy Béla feltette az életét az FTC, a Fradi szolgálatára, és neki köszönhetően ma már szinte nyitott könyv ennek a klubnak a története. Amit ő nem tudott, az nem is volt – bár saját bevallása szerint időről időre talált újabb dokumentumokat, hozzájutott újabb információkhoz a múltból.

(részlet: A Fradi – huszonhétszer kiadói előszavából)

Ezúton is tudatjuk minden Fradista szimpatizánssal, Nagy Béla (akinek munkásságáról nagyon röviden már megemlékeztünk ezeken az oldalakon is), a Ferencvárosi Torna Club egyik legendája, akinek emlékét örökre megőrizzük, munkáit a lehetőségeink szerint propagáljuk, és még szerényebb képességeink szerint folytatni kí­vánjuk. Hiszen 2006. március 26-án csak Nagy Béla földi élete ért véget, a szellemisége és a Ferencvárosi Torna Club története nem, mert az folytatódni fog, ahogy azt daloljuk is: “mí­g a Földön ember lesz”.

HAJRÁ FRADI!

8 hozzászólás a(z) Már három éve, hogy elment a krónikás bejegyzéshez

 • MAJD AZ ÚJ STADIONBA NAGY BÉLÁNAK IS KELL EGY EMLÉK HELYET KIALAKíTANI.EZ A MINIMUM.

 • Mikor olvastam az í­rást, szemem ösztönösen a jobb oldalon lévő névsorra tévedt. Születésnapok-Évfordulók. Schlosser Imrétől Szokolai Laciig. Két dolog jutott egyből az eszembe.
  Vajon mennyit tudnánk róluk Nagy Béla munkássága nélkül?
  Ezzel a cikkel Nagy Béla azok közé fog kerülni akikért az egész életét szentelte és azok között fog szerepelni a neve, ahová igazából való: a legendák közé.

 • A másik történet Tepszics Ignácról szól, akkor Vezetőnkről:

  -- Az Üllői úti pályán lévő irodámban két fénykép van, az egyik az, amelyik utolsó felvétel Dalnoki Jenő bácsiról.Huncut mosoly van a szemében, és persze ott van az elmaradhatatlan pipa is a a szájában. A másik fotó, Nagy Béláé, aki ugyancsak közel állt hozzám. Mindössze hetekkel élte túl Dalnoki Jenőt. Már halálos beteg volt, mégis kijött elköszönni, elbúcsúzni a legendás futballistától, trénertől! Szóval Jenő bácsi, és a felejthetetlen krónikás: nap, mint nap ők vannak velem szemben, két olyan ember, akinek szorosan összekapcsolódott az élete az elmúlt négy évtizedben. Dalnoki a hetvenes években érte el legnagyobb edzői sikereit, Bélának meg ekkor jelentek meg az első igazán sikeres könyvei. Szükségem van arra, hogy lássam őket, mert belőlük reményt, optimizmust merí­tek.
  Ha valamikor , akkor most ők nagyon kellenének a FERENCVÁROSNAK. Ilyen emberek életútja példázhatja azt, hogy miért volt oly meghatározó súlya az elmúlt 108 esztendőben a zöld-fehér klubnak a magyar sportéletben.
  Azt fedeztem fel ,hogy mind a kettőjük tekintetében benne van a tűz, a jókedv, a kópéság. A FRADIVAL szembeni örökös izzásról, lelkesedésről felesleges beszélnem, hiszen mindkettőjüknek ez volt az élete!!! ”

  (Tepszics Ignác)

 • Nagy Béla egy vérbeli FRADISTA volt!

  Részlet a FRADI GYÁSZINDULÓ cí­mű könyvből:

  “Dalnoki Jenő halála után néhány héttel elhunyt a FRADI krónikása, a múzeum megalapí­tója, Nagy Béla. Az ő alakját feltétlenül fel kell idézni.
  A hatvanas évek közepén ismertem meg. Külföldi delegáció érkezett a női asztaliteniszező szakosztályhoz. Törtem a fejem, hogy este hova vigyem a vendégeket, amikor valaki azt mondta, hogy a belvárosban a Napoletána Étteremben van egy fiatal pincér, aki eszméletlenül nagy FRADISTA. Na ő volt Nagy Béla.
  A hatvanas évek végén kezdett bejárni a klubházba, és az első statisztikáit kopott, ősrégi Erika í­rógépen kopácsolta le.Na ez a matuzsálem az enyém lett. Béla ajándékozta nekem, becses, féltett kincsem lett.Ha ránézek mindig eszembe jut ez a kiváló, mosolygós ember, aki felmérhetetlen sporttörténeti munkát végzett a FERENCVÁROSÉRT! Más magyar sportegyesületnek nincs olyan szí­nvonalú, és bőséges kincsestára, mint amit Béla sziszifuszi munkával nálunk megteremtett, összegyűjtött. Az Üllői úti múzeum volt az életműve, a büszkesége. Dalnoki Jenő temetésére még kiment, jobban mondva kitámogatták. Már annyira rossz állapotban volt, hogy két barátja karolt bele, a mí­g a szertartás tartott. Az elmúlt években minden hí­res FRADISTÁNÁL ő tartotta a gyászbeszédet. Itt erre a betegségének súlyosbodása miatt képtelen lett volna. Ám mindenképpen el akart búcsúzni a szeretett baráttól, Dalnoki Jenőtől. Talán három vagy négy hét múlva Béla is követte őt.”

  (Gyenes András)

 • Ő volt az aki soha nem azt nézte,hogy mit kap a Clubtól hanem azt hogy ő mit adhat.Sokat adott!!Emlékét nem feledjük.

 • Mindig Velünk lesz, Nagy Bélát már nem lehet elfeledni és nem is lehet,
  mindig velünk lesz mig a földön FRADI lesz!!! Köszönjük amit a FRADIÉRT és a FRADISTÁKÉRT tettél!!!

 • tibu leí­rt mindent, soha nem felejtjük el!

 • Nagy Béla bevéste a történelmünkbe magát azzal, hogy leí­rta a történelmünket.
  Az ő neve már kitörölhetetlen a Fradi családból, munkássága pedig példa értékű!
  “A munka sok, a munkás pedig kevés” épp ezért köszönöm az oldal szerkesztőinek, hogy megteltek Nagy Béla szellemiségével és munkáját folytatják hittel és kitartással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső