Már nyolc éve, hogy elment a krónikás

2 hozzászólás a(z) Már nyolc éve, hogy elment a krónikás bejegyzéshez

 • Ôrzök Nagy Bélanak 3 kötetit, melyet még a kommunista rendszer alatt nyomtattak ki.

  Milyen lehetett ez az ember, akit ùgy képzelem el magamnak, mint valakit, akit egy í llandò bensô tûz és lelkesedés hajt folyton ùjabb és ùjabb dokumentumok felkereséshez.

  Egy embert, aki 40 évig magí ban tartja ezt a tûzet csak ùgy tudom elképzelni magamnak, hogy a Ferencví rosi klubhí zban van egy szobí ja, melyban csakis az ô érdekeltségéinek él. Bùjja a könyveket. Levelezik. Fogalmaz. Ìr. Beszédesnek nem tudní m elképzelni, hiszen akkor kevesebb ideje lenne a munkí jí hoz. Egy ilyen ember a munkí jí nak él.

  Szivessen lí ttí k-e a klubhí zban ? 40 évig koptatta a lépcsôket ? Vagy otthon dolgozott ? Az akkori renszer; milyen szemekkel nézte ?

  De vajon milyen volt a szakmí ja ? Értelmiségi volt-e ?

  Sají t magí t – ùgy tûnik – ki tudta tartani, vagyis ki tudta vonni, a mindennapi hiùsí gok alòl. Miért is: Ez idôpazarlí s lett volna.

  Nézem a képet, melyet – Pelé és Albert-el együtt – mutatja. Egy szerény mosoly az arcon, azonban nem bùjik el. Öntudat van ebben a tekintetben. Tudja, hogy értékeset fog majd hí tra hatgyni, ha egyszer mí r nem fog élni. Egyenrangùnak lí ssa magí t. És ùgy tùnik, hogy Pelé és Albert is mint egyenrangùval tí rsalognak vele.

  Voltak-e egyí ltalí n megjegyzései sají t magí ròl ? Es ha megkérdezték volna, vajon miért csiní lja mindd ezt; akkor ví laszt kapott volna az ember ?

  Egy olyan embert, aki csak mí soknak él, és akinek – ùgy tûnik nem is lett volna magí nélete – valamilyen hivatottsí got kellett, hogy érezzen. Tisztí ban volt-e avval, hogy milyen értékes munkí t végez ?

  Jò érzés, valahogy egy olyan emberrel talí lkoztunk, aki nem sají t magí t helyezi a központba, hanem egy hivatotttal, aki idôt, erôt, lelki erôt annak í ldozza fel, ami lelkesìti.

  Egy ilyen ember, gondolom, tudja, hogy munkí jí nak értéke és értelme van.

  Mint remete dolgozott volna-e ? Nem, ezt mr nem gondolom. Tudta bizonyí ra, hogy a Klubjí hoz valò vonzòdí sí val, érte valò lelkesìtésével nem volt, nem is lehetett egyedül.

  Jô, hogy vannak ilyen emberek. Nem a többségben vannak. Szemünk elé tí rjí k azt, hogy valòjí ban minden emberé kí r, aki nincs mí r, mert nélküle nem lenne az, amit nekünk hí trahagyott.

 • Hatalmas fradista volt, s melegszivu ember ! Nagy kar erte a Ferencvarost korai halalaval.
  A Muzeummal es a konyveivel orokre fennmarad az emleke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső