Martos Győző: 70

TFU_19971100_FU_008 - 0012-3A rákosligeti fiú 1970 januárjától már igazolt labdarúgónk volt, de az “egyben”‘ csak később, egy grazi mérkőzésen mutatkozott be 1971 nyarán, majd 10 nap múlva tétmeccsen is pályára lépett Pakson egy MNK mérkőzésen.

Az első bajnoki mérkőzésre pedig még egy évet kellett várnia. ’72 májusában Pécsett a helyi Dózsa ellen debütált az NB I-ben.

Ezek után azonban viharos gyorsasággal következtek a meccsek, és ezzel együtt megjöttek a sikerek is. Amikor a Fradi 1975/76-ban bajnokságot nyert (Martos 29-szer volt a gárda tagja), a csapat legjobbjának járó Toldi-vándordí­jat jobbhátvédünk kapta. Négyszer volt kupagyőztes csapat tagja, valamint a KEK döntőbe jutás során is oroszlánrészt vállalt.

Viszonylag későn, 28 évesen került be a magyar nemzeti tizenegybe (18-szor válogatták be a Fradiból). Két éven át válogatott és VB-mérkőzések, kupasikerek, hazai és nemzetközi találkozók követték egymást. Játékával elégedettek voltak a zöld-fehérek.

1979 nyarán azonban továbbállt a “Blohin-ölő”. Tanulmányai folytatása, a harmadik X elérése és az ezekben az években döntő szempont, a lakáskérdés ezt számára indokolttá tette…

A Volán SC-nél eltöltött két esztendő alatt másodvirágzását élte. A közlekedésiektől is tagja volt a válogatottnak. 1981-ben hét világbajnoki selejtezőn, majd a VB-n is pályára lépett az időközben külföldre, a Waterschei csapatához szerződő védő. Klubcsapatával 1982-ben Belga Kupát nyert majd a következő évben egészen KEK elődöntőjéig jutottak, ahol a későbbi győztes, skót FC Aberdeen tudta őket megállí­tani.

Hazatérése után a Volán SC ügyvezetőjeként tevékenykedett, később elnöke volt a BLSZ-nek, majd a rendszerváltást követően eltávolodott a labdarúgástól.

7 hozzászólás a(z) Martos Győző: 70 bejegyzéshez

 • szürke játékosnak indult, azután szép lassan Fradi-legenda lett! Egyik kedvencem volt (persze, nekem akkor mindenki az volt…) Isten éltesse még Martos Győzőt nagyon sokáig!!!

 • Boldog születésnapot kí­vánok Martos Győző!
  Nagyon sajnálom, hogy koromból adódóan nem láthattalak játszani!
  Annak viszont nagyon örülök, hogy a Volánban nap mint nap láthattam, hiszen ő az elnök volt, én meg a serdülö csapatban kergettem a labdát! Édesapám elmondása szerint fantasztikus labdarúgó volt, a Ferencváros történetének egyik legjobb jobhátvédje!

 • Kedves Győző!
  Nagyon sokszeretettel köszöntelek ezen a kerek évfordulón.. Annyi szép emlék után, melyben részesitettél azt kivánom, hogy élj legalábboly szép kort, boldogságban bélességben és jó egészségben mlnt amelyhez Ti “a nagy FRADI” segitettetek engem.
  Szeretettel: Hargitai Karcsi bácsi.

 • Freka, nem érkezett hozzászólásod ehhez a cikkhez tegnap

 • tUgy emlekszem,tegnap mar irtam Gyozorol, az hova tunt , sracok ?
  Akkor megismetlem : boldog szuletesnapot, Gyozo !

 • Az egyik legjobb jobbhátvédünk volt! Boldog szülinapot! A videó hozza a szokásos formáját: honnan van ennyi ötlet?

 • Két adalék:
  Ő volt azon kevés hátvédek egyike volt, aki Blohint semlegesí­teni tudta. El is nevezték “Blohin-ölőnek”.
  Az 1970-es évek második felében rendszeresn szerepelt a középpályán (“jobboldali futő”). Pl. az 1978. augusztus 20-i kupadöntőn.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL playoff: 02.22.21:00 FTC-Olympiakosz Pireusz TV: M4Sport
02.25.17:30 M4 Sport
MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ