Mészáros Józsefre emlékezünk

meszaros-jozsef-31957. március 17-e volt. Az első alkalom, hogy újra Fradiként játszhatott 1949 óta a Fradi bajnoki mérkőzést. Az előmérkőzés zajlott, szép játékkel laposra vertük a SZEAC csapatát. Ha módom volt, mindig úgy mentem ki, hogy az előmérkőzésen a tartalékokat is lássam. Feltűnt, hogy a 10-es számú játékosunk – aki nem klasszikus balösszekötőt, hanem valahonnan a fedezetek vonalból irányí­totta a játékot. A labdáinak szeme volt, olyan 40-50 méteres indí­tásokat láttam tőle, hogy csak bámultam.

– Hiába, a Dodó még mindig tud focizni – mondta mellettem egy öreg szurkoló.

Innen tudtam meg, hogy Mészáros József – aki néhány évvel korábban nem egészen önszántából eligazolt alsóbb osztályba – visszatért. S a következő perc eseményeit azóta sem felejtem el, pedig 53 év telt el azóta.

Valahol a balfedezet helyén Mészáros kapott egy labdát. Mindenki helyezkedni igyekezett, s az ellenfél védői is beljebb húzódtak. Jobbszélsőnk, a kistermetű, de nagyon gyors Láng II ott árválkodott a túloldalon a leshatárnál. Visszanézett, aztán elindult.

– Hova megy? – kérdezték néhányan, de a következő percben megjött a válasz. Mészáros egy csodálatos labdát helyezett eléje, és neki csak be kellett száguldania a szegedi kapuba…

Egyébként a “fakó” a következő összeállí­tásban játszott: Szőke Gy. – Thomann, Kispéter, Hruby – Schléger, Bokréta – Láng II, Láng K., Takács Lajos II, Mészáros J., Novák. (Ez a Novák nem azonos Dezsővel, aki akkor még a Haladásban játszott balösszekötőt. Rajta kí­vül az első csapatban semmilyen meccsen nem játszottak Schléger, Bokréta, Láng II.)
Góllövők: Takács 3, Láng II, Mészáros.

Mészárost még néhányszor láttam játszani a tartalékok között, és mindig nagy élményt jelentett számomra.

*

meszaros-jozsef-51923. január 16.- án született.

1938-ban a Pesterzsébeti MTK-ban kezdte a labdarúgást. 1940-ben került az élvonalbeli Kispesthez, ahol 1948-ig a legjobb eredménye az 1946-47-es bajnoki ezüstérem volt. Itt 203 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 112 gólt szerzett. 1948-ban innen került be a válogatottba.

Az FTC 1947-es mexikói túráján még mint kölcsönjátékos vett részt, í­gy a messzi távolban viselte először a ferencvárosi mezt… Már akkor eldöntötték, hogy a visszavonuló Sárosi dr. szerepét ő veszi át a ferencvárosi csatársorban. Ugyanis nagyon kellett egy jó irányí­tó játékos. Az ő leigazolása kézenfekvőnek látszott, hiszen a Kispestben Puskás mellett úgysem sok sót ehetett meg. Az átigazolási időszak utolsó napján sikerült leigazolnunk.

Nálunk aztán kivirágzott. Volt két ragyogó végrehajtó csatárunk (Deák és Kocsis), két jó szélsőnk (Budai és Czibor), de addig nem volt igazi irányí­tónk. Bár első mérkőzése nem sikerült igazán:

1948.08.15., Megyeri út, MTK – Ferencváros: 5-3, Centenáris kupa
Henni I – Rudas, Kispéter, Szabó I. Ferenc – Csanádi, Kéri – Budai, Kocsis S., Deák I., Mészáros J., Czibor.
G: Deák I (2), Kéri

De aztán az első bajnoki mérkőzéssel beindult a gépezet:

1948.08.29., Salgótarján, SBTC – Ferencváros: 1-3, NB I
Henni I – Rudas, Kispéter, Szabó I. Ferenc – Kéri, Lakat – Budai, Kocsis S., Deák I., Mészáros J., Czibor.
G: Deák I., Mészáros J., Kocsis S.

Lyka Antal edző (Lyka II néven az előző évtized kiváló irányí­tó középfedezete) megtalálta Mészáros igazi helyét: hátravonva játszatta. Valójában már akkor kí­sérletezett a 4-2-4-es játékrenddel, mert Kispétert középhátvédben játszatta – én í­gy is í­rtam a felállást – és Kéri vagy Csanádi I legtöbbször későbbi kifejezéssel élve “második belső védőt” vagy “beállóst” játszott. Ezt azonban akkoriban nem vették észre, mert a csatárok annyira ontották a gólokat.

Amikor 1950 nyarán szétszedték a csapatot, akkor is nálunk maradt, és Kispéterrel kettesben ők tartották a lelket a fiúkban. E korszak az 1954-es évvel fejeződött be.

Utolsó bajnoki mérkőzése:
1954.04.25., Dorog, Dorogi Bányász – Bp. Kinizsi: 2-1, NB I
Bp. Kinizsi: Gulyás G. – Mátrai, Kispéter, Dalnoki – Szabó L., Dékány – Ombódi, Láng K., Mészáros J., Vilezsál, Fenyvesi.
G: Ombódi

Ezután még néhány hazai dí­j és nemzetközi mérkőzésen pályára lépett, utoljára az 1954-es Esti Kupa elődöntőjében.

1954. augusztus 15., Csepel, Bp. Kinizsi –Sztálin Vasmű Épí­tők 1:0
Gulyás G. – Ombódi, Kispéter, Dalnoki – Szabó L., Dékány – Kertész T., Borsos, Orosz, Vilezsál, Láng K.. Csere: Mészáros J.
G: Orosz

1955 elején átigazolt (nem egészen saját jószántából) az NB II-be, ha jól emlékszem az azóta régen megszűnt Bp. Vörös Meteorba. Igaz, Szabó Laci személyében már a “kis Bozsik” játszott jobbfedezetet, és balösszekötőben Vilezsál is igen jól játszott hátravont csatárként.
1957 tavaszán azonban visszajött, és nem volt méltóságán aluli, hogy csak a tartalékcsapatban játszott. Aztán még egykori játékostársa, a csapat akkor edzője, Csanádi Árpád elvitte az ausztrál túrára. Legutolsó mérkőzését itt játszotta.

1957. augusztus 8, Dzsakarta, Indonézia A – Ferencváros 0:3.
Gulyás G. – Ombódi, Mátrai, Dalnoki – Gerendás, Láng K. – Kertész T., Borsos, Orosz, Vilezsál, Fenyvesi. Cs: Mészáros J.
G: Borsos, Ombódi, Dalnoki

Aztán hazaérkezésük után átvette a tartalékcsapat edzői teendőit.
A Ferencváros (ÉDOSZ, Bp. Kinizsi) szí­neiben 136 bajnoki, összesen 183 (ha kölcsönjátékosi szereplését is idevesszük 187) alkalommal lépett pályára, és 40 (41) gólt szerzett. (ebből 30 bajnoki).
Magyar bajnok: 1848/49, ezüstérmes 1949/50, bronzérmes 1954. És vegyük ide még az 1954-es Esti Kupa győzelmet is, mely akkor nagy tett volt.

*

1957 őszétől 1961 tavaszáig a tartalékok edzője volt. Érdemes volt akkor megnézni ezt a csapatot. Egyrészt ragyogóan játszottak, másrészt olyan játékosok kerültek be a nagycsapatba a keze alól, mint Albert, Rákosi, Varga Z. De az ő neveltje volt az igen tehetséges, de labdarúgó pályafutásában elakadt Nagy Gábor vagy Verebes József is.
Aztán az 1961-62-es idénnyel átvette az első csapatot.

Első mérkőzése: 1961.07.30., Népstadion: Ferencváros – Csepel: 1-1, NB I
FTC: Landi – Mátrai , Kiss III. , Novák – Vilezsál , Kocsis Gy. – Kökény , Göncz , Varga Z. I Orosz , Fenyvesi
G: Mátrai.

Hát ez nem volt valami csodálatos kezdés, de aztán nyugodt, folyamatos épí­tkezéssel a klub történetének egyik legkiválóbb csapatát épí­tette fel. 2 bajnokság, 1 ezüstérem, 2 bronzérem, a magyar labdarúgás történetének egyetlen nemzetközi kupagyőzelme (1965, VVK), és egy VVK elődöntő.

Felső sor(balról): Novák, Mátrai, Géczi, Dalnoki, Orosz, Páncsics. Középen: Zalka András szaktanácsadó, Vilezsál, Rátkai, Juhász, Németh M., Perecsi, Horváth L., Aczél, dr. Éry József szakosztályvezető, Balázs László gazdasági vezető, dr. Szellő Ambrus orvos. Elől: Karába, Varga, Albert, Mészáros József edző, Rákosi, Fenyvesi, Dóka György gyúró, Barinka Károly szertáros. Albert kezében a VVK, Mészáros kezében a Zaragoza különdí­ja látható

Edzősége idején 29 játékos mutatkozott be az első csapatban. Többek között (időrendben) Novák Dezső, Géczi István, Páncsics Miklós, Juhász István. 1965 őszén mutatkozott be Szőke István is, ám akkor már nem Mészáros József ült a kispadon.

Utolsó mérkőzése: 1965.09.19., Komló: Komló – Ferencváros: 1-1, NB I
FTC: Géczi – Novák , Mátrai , Dalnoki – Juhász , Orosz – Karába , Varga Z. I, Albert , Rákosi, Fenyvesi.
G: Albert

Edzői pályafutása döntetlennel kezdődött és döntetlennel végződött. Hogy miért kellett felállnia? Nem tudom pontosan. Nagy Béla sem tudta (vagy akarta??) nekem megmondani. De az biztos, hogy “belülről” fúrta valaki. Sajnos…

Edzői teljesí­tménye:
Bajnoki mérkőzés: 122 69-26-24 250: 136
Összesen 197 108-37-52 435: 261

És vegyük hozzá, hogy nem volt olyan igazi irányí­tó játékosa, mint valaha ő volt, vagy később Ebedli Zoltán lett. Mindenesetre egyik legjobb megoldása volt, hogy az “észjátékos” Oroszt visszavonta fedezetbe, és a két egykori összekötő, Vilezsál és Orosz megbí­zható fedezetpárt alkotott (bár akkor már Rákosi is a középpályán játszott). A jobbszélen is állandó problémái voltak. Volt, hogy Rákosit vagy Friedmanszkyt volt kénytelen kivinni a szélre. Mert Kökény, Fenyvesi II és Karába közül egyik sem nyújtott válogatott szintű teljesí­tményt. Nem mintha nem lettek volna kiváló mérkőzéseik, hiszen 1965 június 16-án Karába hatalmas bombájával vertük ki a Manchester Unitedet a VVK elődöntőjéből, mint ahogy arra is emlékezni fogunk, amikor Kökény 1962 december 12-én szétfutotta a Sampdoria védelmét, amikor 6:0-ra lemostuk őket a pályáról. Bár elnézést kérek a nálam néhány hónappal fiatalabb Kökény Jóskától, a család legnagyobb eredményeit a következő generáció szállí­totta (és remélhetőleg vezetőként még szállí­tani fogja) – egy Bea nevű hölgy…

Tőlünk a Salgótarjáni BTC-hez került, amelyik csapattal 1967-ben MNK döntőt játszott, 1968-ban az MLSZ alkalmazásában szövetségi edzőként tevékenykedett. 1969 és 1970 között a Rába ETO vezetőedzője volt. 1971 és 1973 között visszatért Kispestre és az 1971-72-es idényben ezüstérmet szerzett a Bp. Honvéddal.

Azonban visszajött hozzánk: 1978 és 1980 között a Ferencváros labdarúgó-szakosztályának elnöke volt. Utána haláláig az FTC Baráti Körének elnöke. 1997. április 21.-én hunyt el.

– YSE –

14 hozzászólás a(z) Mészáros Józsefre emlékezünk bejegyzéshez

 • Azt a csodálatos indítását még most is látom lelki szemeimmel, pedig márciusban 66 éve lesz…

 • Eszembe jut Dodó eltávolí­tása kapcsán, hogy mit művelt a “hatalom” FLÓRI ARANYLABDÁJÁNAK átadásakor is…

 • Számomra DODÓ és LAKAT dr. A Z E D Z Ő K !!!

  Persze Tóth-Potyát, Dalnokit, Novákot és Nyilasit se feledjük el !
  És senkit, aki valaha a FRADIBAN játszott vagy edzősködött.

  • Sosem fogjuk elfeledni! Szí­ve fele megmaradt kispestinek, fele meg zöld-fehér lett … Még volt szerencsém találkozni Vele, örök élmény … Ő is példa az ősi mondásra (Kispéter?): Kétféle ember létezik. Az egyik eleve fradistának születik. A másik meg fradista lesz! Dodó Bácsi! Ha ma lenne edző, és úgy nyerne VVK-t (Euroligát), hogy kiveri a Romát, a Bilbaot, a Manchester Unitedet, Torinóban(!!!) legyőzi a Juventust … ma milyen szerződést kí­nálnának neki a világ legnagyobb klubjai? Persze, Ő is a világ egyik legnagyobb klubjánál dolgozott!!!
   RIP, Dodó bácsi, Isten nyugosztaljon Téged!

 • Dodó bácsi, Isten nyugosztaljon, az örök futballmezőkön, ahova mindannyian kerülünk majd… a Fradi-történelem kultikus figurája…

 • Nagyon jó í­rás! Azt nem tudni azóta sem, hogy miért kellett a kispadunkról távozni? Nem tudni ki vagy kik voltak, akik belülről fúrták?

  • Azóta annyi derült ki, hogy nem a játékosoktól indult el, ők nem voltak részesei, hanem az egészet kí­vülről, egészen “felülről” szervezték meg, mert “odafönt” sokaknak piszkálta a csőrét Fradi sikersorozata. De még évekbe telt, amí­g úgy-ahogy sikerült nekik. A személyeket -- eddig -- nem sikerült azonosí­tani. Bár az is kérdés: sikerülhet-e, mert egy estleg előkerülő “valódi” név lehet egyúttal másnak a fedőneve…

 • Örök Fradistaként könyveltük el mindannyian, az egész ország. A csodálatos Fradi-történelem három legnagyobb csapatából kettőnek aktí­v résztvevője volt, a 48-50 közöttinek mint játékos, a 63-68 közöttinek mint -részben- edző. isten nyugosztalja, sajnos Ő is abba halt bele, amiből az utóbbi évtizedekben oly sok történt szeretett klubunknál.

 • így van, ahogy Freka mondja, a szentélyben érte a végzetesnek bizonyuló rosszullét, meccs alatt, amikor boldogult Varga Zoli a 2meccs-6pont ultimátumot kapta, aztán az első döntetlen után sem történt más, mint hogy nyárig folytathatta, csak éppen Dodó bácsi nem tért már soha magához. Nyugodjék békében, hatalmas Fradi volt, amiben játszott is, meg amelyet trení­rozott is.

  • Azt, amit a furulyás-féle banda művelt akkor, egy igazi fradista sosem bocsáthatja meg … aljas, tetves patkányok rágták a Ferencváros húsát, több, mint 20 éven keresztül … NEVEKET AKAROK HALLANI!!! És FELELŐSÖKET szeretnék látni a vádlottak padján! Mindazokét, akik az utóbbi 20-25 évben lezüllesztették idáig szeretett klubunkat! Nem vagyok naiv, megváltozott a világ, ez tény. Ma már egy K-K-európai csapatnak esélye sincs nagy eredményre, hisz, ha jól teljesí­tene, ragyogó játékosokat nevelne ki, őket 20 éves korukban elvinnék gigaklubok … ma már max. válogatott szinten lenne esélyünk, ha lennének még edzők, szakemberek Magyarországon ….

 • Jatekoskent mindent elmond rola, hogy milyen csatarsorban volt fix helye.

  Edzokent nagyon jo csapatot csinalt, s ha nincs a new yorki torna, meg maradhatott volna. Nagyon visszavetette a csapatot az akkori sok ‘erthetetlen’ tortenes. ( Azert errol mar tobbet olvashatunk a Torteneti Hivatal irataibol.) Lakat Karcsi bacsival tertek vissza a korabbi szintre

  Elt-halt Varga Zoliert, nagyon orult, amikor edzokent visszakerult, de -- helytelenul -- sajat kudarcakent elte meg a 97 tavaszan tortenteket, s bizony kozvetlenul ez okozta a halalat.

 • fantasztikus anyag. ismét.

 • Egy nagyszerű játékos, és az egyik legnagyobb Fradi edző, aki talán soha nem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemel.
  Imre bátyám! Köszönjük ezt személyes hangvételű leí­rást, igazán méltó Mészáros József emlékéhez, mert ember közeli, mert hiteles. Az csak hab a tortán, amit a Kökény családról í­rtál. Mindig kedveltem Beát, de azt nem tudtam, hogy édesapja zöld-fehérben “futotta szét a Sampdoria védelmét”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ