Mészöly Kálmán: 77

Mészöly Kálmán (1941. július 16., Budapest) a III. ker TVE (1952-58) és a Vasas SC (1959-72: 279 bajnoki /32 gól; négy bajnokcsapat tagja; az év játékosa: 1961/62) három-háromszoros Európa-, és világválogatott középhátvédje. 1961 és 1971 között 61-szer szerepelt a legjobbak között és hat gólt szerzett. Tagja volt az 1962. és az 1966. évi világbajnokságokon részt vett magyar csapatnak, az 1964-es EB bronzérmes magyar válogatott tagja.

Kölyök korában jelentkezett a Vasasnál játékra, de eltanácsolták… Óbudára ment, a III. kerületi TTVE csapatába. Néhány év múlva, 1959-ben a Vasas vezetői mentek el érte és hí­vták a Fáy utcába. Igent mondott, és nem bánta meg. Páratlan sportpályafutást ért el a piros-kékeknél. 1960—66 között 4 alkalommal tagja volt a Vasas bajnokcsapatának. Ragyogó fizikai adottságokkal rendelkezett, ruganyos, bátor, kemény, technikai téren szinte tökéletes volt. Fejjátéka élményszámba ment.

Az 1962-es chilei világbajnokságon az újságí­rók Szőke Sziklának nevezték el, utalva egyrészt szőkeségére, másrészt sziklaszilárd keménységére, amely azonban sohasem lépte át a durvaság határát. Az emlí­tett világbajnokságon kí­vül részt vett még az 1966-os angliain is, ahol sérülten is hősiesen játszott a 3:1-es győzelmünkkel végződött magyar—brazil mérkőzésen. A harmadik 11-esből lőtt góljával adta meg a kegyelemdöfést a volt világbajnok csapatnak. Összesen 61-szer volt “A”-válogatott.

Pályafutása során sok gólt szerzett védőjátékos létére. A bajnoki mérkőzéseken 32 gólt ért el. A válogatottban is a góllövők között volt. Góljainak többségét fejesgólból és 11-esekből érte el. 279 NB I-es, 30 KK- és 14 BEK-mérkőzésen játszott. Háromszor volt világválogatott, 1964-ben szerepelt Jugoszlávia ellen, Belgrádban az UEFA válogatott csapatban (7:2).

Labdarúgó pályafutása után háromszor volt a Vasas edzője, háromszor volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya és ugyancsak irányí­totta a török nemzeti csapatot is valamint dolgozott törökországi klubcsapatoknál.

(Fügedy Péter í­rásának és a Ki kicsoda a magyar sportéletben? felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) Mészöly Kálmán: 77 bejegyzéshez

  • Legendásan nagy figura, aki egész biztosan nem kéri ki magának, ha a fradisták is tiszteletüket fejezik ki felé. Úgyhogy Isten éltesse még soká az öreg Sziklát!

    • így van, legyen még köztünk nagyon sokáig … legjobb barátai (Farkas Jancsi, a Császár) már rég elmentek innen … Isten adjon neki még sok -sok boldog évet! És -- remélem-, nem piálásra és bundázásra fogja oktatni az egyre ifjabb nemzedékeket …

  • Isten éltesse sokáig, Szőke Szikla! Szerintem most Ön is előre aláí­rná, ha megérnénk, hogy az új Puskás(Nép) Stadionban 60.000 néző előtt kapna ki a Vasas a Fraditól a bajnoki cí­mről döntő mérkőzésen!!!:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ