“MINDEN TAPS A FERENCVÁROSNAK SZÓL”

minden_taps_a-_ferencvarosnak_szol_1935-1997_1997_f1

A FRADI NEMZETKÖZI MÉRKŐZÉSEI

Tisztelt Szurkoló! Kedves Olvasó!

A Fradi futballmúzeum könyvsorozat újabb kötetében az FTC nemzetközi mérkőzéseivel foglalkozunk.

Az első – olvasmányos – részben a mérkőzésekkel kapcsolatos érdekességek, egykori túrajelentések, újságidézetek révén kapcsolódhatnak a Fradi futballmúltjához. A harmincas évek KK korszakával részletesebben foglalkozunk, hiszen ezek az „ősi események” már igencsak feledésbe kerültek. Pedig a fradistáknak erre van miért büszkének lenni…

A nemzetközi meccsek sokaságából válogatva az egyedi esetek, olyan találkozókat is „megidézhetnek” amelyek ugyan nem nagy eredmények vagy sikerek hordozói voltak, de kuriózumszámba mentek.

Azután „megérkezünk” az újkori kupák (BEK. KEK, VVK, UEFA Kupa, Bajnokok Ligája) korszakához. Az FTC valamennyi kupameccsét villanásnyi időre felidézzük. Ez a kupakrónika zárja a könyv első részét.

A II. részből pedig megtudhatják, hogy mikor kik játszottak a Fradi nemzetközi meccsein, kik lőtték góljainkat.

A krónikás pedig abban reménykedik, hogy – Önökkel együtt – még sok szép ferencvárosi mérkőzés és gól vár „megtekintésre”. Mondjuk mindjárt 1997 nyarától…

Nagy Béla

***


FERENCVÁROS-RAPID mindörökké…

Az FTC majd 100 éves története során a legtöbb nemzetközi meccset a bécsiek sztárcsapata, a Rapid ellen játszotta. A remélhetőleg minél előbb bekövetkező 50. jubileumi mérkőzés előtt villanásnyi időre idézzük fel a két zöld-fehér gárda találkozóit. Az első éppen kilencven évvel ezelőtt volt…

Szinte hihetetlen, de a Fradi első hivatalos mérkőzését nem Budapesten, hanem Bécsben játszotta! Az FTC első ellenfele – 1901. március 24-én – Bécsben a Cricketter volt. A népszerű bécsi csapat még arra is hajlandónak bizonyult, hogy a bevételt elfelezzék a zöld-fehérekkel! „Bőkezűségük” a gólokban is megmutatkozott: a Cricketter 9-0-ra győzött…

Azután évek múltán eljött az az idő is, amikor a ferencvárosiak győztek nullokra. Az ellenfél éppen egy szintén zöld-fehér csapat volt. A bécsi „Fradi” – a Rapid, 1898-ban, tehát egy évvel korábban alakult, mint a budapesti testvércsapat. Első találkozásuk Budapesten, a Millenárison volt.

Az időpont: 1907. szeptember 1.

„A nagy hőség és a lóversenyek dacára is meglehetősen sokan nézték végig az FTC őszi szezonnyitó mérkőzését. Bajnokcsapatunk ellenfele a jóhí­rű bécsi csapat, a Rapid volt, amelynek a tavaszi szezonban Bécsben igazán jó eredményei születtek. Hogy az FTC győzelme mindazonáltal fölényes volt, az örvendetes bizonysága volt annak, hogy bajnokcsapatunk megtartotta régi játékerejét. Az egész nyáron át tartott atlétikai tréning hatása különösen a csatársoron látszott meg, mely jóval gyorsabb most, mint a múlt szezonban volt. Mindkét csapat összjátékát erősen befolyásolta, hogy a pálya nem volt a legjobb állapotban, miután a fű foltonként túl magas, másutt pedig homokos volt. Az elején frissen támad a bécsi csapat, sőt, erősí­ti is az iramot, ami veszélyes helyzetet teremt a magyar kapu előtt, melyet azonban Dobronyi pompásan véd. Braun beadása a 12. percben az egyik bécsi hátvéd lábáról hátrapattan, mire Schlosser ügyesen kiugrik vele, és megszerzi az első gólt. E siker feltüzeli a magyarokat, akik most egymásután vezetik a veszélyesebbnél-veszélyesebb támadásokat, sőt Schlosser csakhamar még egy gólt lő, amit azonban a bí­ró lesben állás miatt nem ad meg. A bécsiek szélsőik révén igyekeznek a góllövésre, de veszélyes helyzetet ritkán teremtenek, mí­g Weisz szép lefutása és jól helyezett lövésével megszerzi a magyarok második gólját.

A második félidőben különösen a magyar csatárok erősen támadnak, de egy ideig gól nem születik. Végül Gorszky váratlan lövésével az FTC 3-0-ra alakí­tja az eredményt. Ezután lankad a játék, s mindkét kapus többször tesz bizonyságot ügyességéről, miáltal gól több nem is esik.” ….

.

.

Felelős szerkesztő: Nagy Béla, a Fradi futballmúzeum vezetője
A Fradi futballmúzeum kiadványa 26. – 1997

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.27.20:00 TV:M4Sport
09.30.17:00 TV:M4Sport
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport