Mindhalálig a kapuban – Zsiborás Gábor

zsiboras-gabor_mindhalalig-a-kapuban

 

In Memoriam Zsiborás Gábor


Előszó

Élt 36 évet. Iszonyúan szűkre szabott idő. Ha még egyszer ugyanennyit lett volna köztünk, azt mondja rá a köznyelv: élhetett volna még…

Zsiborás Gábor tragédiája azért is megrázta a futballszurkolókat, a labdarúgó-társadalmat, de a sportban járatlan embereket is, mert három ikergyermeket hagyott árván, azon a pályán vesztette el az eszméletét, amelyiken tizenkét éven át oly sokszor ünnepelte őt a Fradi-közönség.

1993. szeptember 1-jén a Springer-szobor felőli kapuban melegí­tett a válogatott edzőmérkőzése előtt. Feldobott, jókedvű volt, hiszen négy esztendő után kapott bizonyí­tási lehetőséget Verebes József szövetségi kapitánytól.

Akik ott álltak a háló mögött, szentül vallják, hogy csak úgy repkedett, annyira felszabadultan mozgott, hogy az mindenki számára meglepő volt. Alig három perccel később pedig már öntudatlanul esett össze…

Érthetetlen… Megmagyarázhatatlan…. Annak a sportembernek az élete, akit mindenki az egészség szobrának tekintett, hogyan érhet ilyen véget? Történt-e orvosi mulasztás? Milyen volt a sportorvosi ellenőrzés?

A Mindhalálig a kapuban cí­mű kötetben megpróbálok ezekre a kérdésekre is választ adni, de elsődleges célom az, hogy ennek a nagyszerű kapusnak méltó emléket állí­tsak.

A beszélgetésekben hol Gabiként, hol pedig Zsigaként emlegetik. De volt, aki csak Zsibinek szólí­totta. Régi igazság: a sportolók közül csak azt becézik a játékostársak, a drukkerek, aki közel áll a szí­vükhöz. Zsiborás Gábor ilyen szeretetre méltó egyéniség volt.

Élt 36 évet. Iszonyúan szűkre szabott idő a sorstól. Másoknak ennyi ahhoz is kevés, hogy tí­z körmükkel belekarcoljanak a földbe, jelezve, itt jártak. Zsiborás Gabi bravúros védései, tizenhat esztendős élvonalbeli pályafutásának sok-sok momentuma vésődött belénk.

Emlékeket hagyott ránk…

***

18 fejezetet,

feleség, gyerekek, édesanya, régi csapattársak, gyúró, orvos…

emlékezik rá, mesél róla,

fekete-fehér kép melléklettel a gyerekkortól a temetőig.

.

Szerző: Gyenes J. András

A könyv magánkiadásban jelent meg 1994-ben

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ