Mindszenti Pál

Mindszenti Pál

Mindszenti (Minich) Pál két győztes meccsen védett az 1948–49-es bajnokságban, és csak egy gólt kapott (Szeged 7:0, Haladás 5:1).

A Kispestről érkező kapus 1948 nyarán Rozsnyóban mutatkozott be hivatalos meccsen új csapatában a ví­zilabda-eredményt (6:8) hozó Roznava–Ferencváros mérkőzésen. Ezt követően még négyszer védett a felvidéki túrán, Felvidéken pedig összesen nyolcszor.

Utoljára 1949. július 20-án állt a Fradi kapuja előtt (éppen Nyitrán) dí­jmeccsen, amelyből 15-öt jegyzett az évek során. Ez a szám lehetett volna sokkal több is, de nem volt szerencséje, hisz olyan klasszis kapusok voltak előtte a rangsorban, mint Henni vagy Csikós. Amikor Henni Gézát 1950 nyarán a Bp. Dózsába vezényelték, úgy tűnt, végre eljött az ő ideje, ám 1950. augusztus 3-án Csikós Gyula állt a gólvonalon a Latorca utcai Béke-kupa-mérkőzésen – pedig néhány nappal korábban Vadas Miklós edző még vele képzelte el az „A-csapat” összeállí­tását …

Aztán Pamukit, Szabó II Lászlót és Tóth Istvánt sem tudta kiszorí­tani a kapuból, í­gy maradt számára a tartalékcsapat s időnként egy-egy – nem dí­jmeccsnek minősülő – edzőmeccs egészen 1952 januárjáig, amikor is a 353. számú MTSK-ba igazolt. (Nevezett csapat második éve szerepelt a Budapest-bajnokság 2. csoportjában, ami a harmadik vonalnak felelt meg. A név a Munkaerő-tartalékok SE egyik sportkörét takarta a 108-ból.)

Ami Mindszenti pályafutása kezdeti éveit illeti: 14 évesen (1935) az Elektromos kölyökcsapatának tagja, ahol a később a Fradit is edző Szabó Pál a mestere; a Tromosból egy vállalati csapatba kerül, majd a VI. kerületi SC-be, egy angyalföldi kisegyesületbe (itt sokat tanul a Hungária egykori válogatott kapusától, Újvári Józseftől). Innen a Kispesthez igazol 1944 nyarán – minderről a Sporthí­rlap 1944. augusztus 19-ei számában beszél. Azt is ebből a cikkből tudjuk meg, hogy kapuseszményképe Csikós Gyula. A kispestieknél az 1944-es nyári Szent László Tornán debütál, amelynek legnagyobb felfedezettje lesz.

Trencsényben a Fradi. Guggolnak (balról): Rudas, Deák, Kéri, Kispéter, Szabó, Hernádi, Ónody II., Kiss Gy, Kocsis, Mindszenti, Lakat (fotó: Rudas Ferenc gyűjteményéből)

(Hegyi Tamás)

3 hozzászólás a(z) Mindszenti Pál bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső