A szezon legjobbjai

MLSZ-dí­játadó: Böde Dániel a szezon legjobb játékosa
NS: Túlsúlyban: négy aranyérmes győri az NS álomcsapatában
NSO: Hat ferencvárosi Garami József csapatában


A Magyar Labdarúgó-szövetség hétfőn rendezi meg a RangAdó dí­játadó gálát, ahol a szezon legjobbjai vehetik át az őket megillető elismeréseket.

Az idény játékosának a Ferencváros támadóját, Böde Dánielt választották.

A 2012–2013-as szezon előtt Paksról szerződtetett futballista a DVSC csatárát – egyben a bajnokság gólkirályát – Adamo Coulibalyt és a bajnoki Győri ETO játékosát, Varga Rolandot előzte meg a szavazáson.

– Megmondom őszintén, nem számí­tottam arra, hogy engem választanak a legjobbnak – kezdte Böde a fradi.hu-nak. – Nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy én kaptam az elismerést. Szeretném külön megköszönni a családomnak és természetesen a Fradi-drukkereknek, akik hozzásegí­tettek ehhez a dí­jhoz.

(A szezon legjobb NB I-es játékosáról az NB I-es csapatok döntöttek: minden klubtól a vezetőedzőt, a csapatkapitány, a legidősebb és a legfiatalabb játékost kérte fel az MLSZ a szavazásra, valamint a válogatottak szakmai stábjainak tagjai is leadták voksukat az általuk legjobbnak tartott labdarúgókra.)

*

Az idény legjobb magyar játékosának az Újpest támadóját, Kabát Pétert választották. A bajnokságban tizenhárom gólig jutó támadó a Ferencváros csatárát, Böde Dánielt, és a Videoton játékosát, Kovács Istvánt előzte meg a voksoláson.

(Ebben a kategóriában a külföldön játszó futballistákra is lehetett szavazni. A legjobb magyar játékosnak járó elismerést a szurkolók szavazatai alapján osztotta ki az MLSZ.)

*

Az idény góljának Somália találatát választották meg, a Ferencváros brazil szélsője az Újpest elleni rangadón szerzett bombagóljával érdemelte ki a dí­jat. A dí­jat a játékos nevében Orosz Pál vette át.

(A legszebb gólnak járó elismerést a szurkolók szavazatai alapján osztotta ki az MLSZ.)

*

Az idény edzőjének járó Sebes Gusztáv-dí­jat a bajnok Győri ETO trénerét, Pintér Attilát választották. A győriek mestere Garami Józsefet és Ricardo Monizt előzte meg a voksoláson.

A 2011–2012-es szezonban Kondás Elemér, Supka Attila, Csertői Aurél volt a sorrend, tehát a „dobogós” helyezettek névsora teljesen kicserélődött.

(Az év edzőjéről az NB I-es csapatok döntöttek: minden klubtól a vezetőedzőt, a csapatkapitányt, a legidősebb és a legfiatalabb játékost kérte fel az MLSZ a szavazásra, valamint a válogatottak szakmai stábjainak tagjai is leadták voksukat az általuk legjobbnak tartott labdarúgókra.)

(nso.hu, nb1.hu)

*

Túlsúlyban: négy aranyérmes győri az NS álomcsapatában

A bajnoki cí­met szerző Győri ETO négy labdarúgóval képviselteti magát a Nemzeti Sport által adott osztályzatok alapján összeállí­tott álomcsapatban. A posztonkénti rangsorban két védő, egy középpályás és egy támadó végzett az első helyen, a fennmaradó hét poszton további hat klub – Pápa, Videoton, DVTK, DVSC-Teva, MTK, FTC – labdarúgója osztozik.

Az év csapatát a Nemzeti Sport három–négy–hármas hadrendben küldte pályára, éppúgy, mint egy évvel korábban.

Az év csapata: Szűcs Lajos (Lombard) – Álvaro Rodrí­guez Brachi (Videoton), Takács Ákos (Győri ETO), Völgyi Dániel (Győri ETO) – Bódi Ádám (DVSC-Teva), Djordje Kamber (Győri ETO), Kanta József (MTK), José Juan Luque (Diósgyőr) – Koltai Tamás (Győri ETO), Böde Dániel (Ferencváros), Csiki Norbert (MTK).

A csapatok ugyan ritkán választják ezt a felállást, ám ha mégis, akkor három belső védő futballozik, a középpálya két szélen pedig inkább védekezni tudó játékosok szerepelnek. Az NS hadrendjében í­gy előfordulhatott, hogy a középpálya jobb oldalán, valamint a támadósor bal szélén csak négy labdarúgó lett rangsorolva.

A bajnokságban 463 játékos lépett pályára, de az NS-listára csak az a 173 futballista kerülhetett fel, aki legalább 15 mérkőzésen értékelhető teljesí­tményt nyújtott.

(nso.hu)

*

Hat ferencvárosi Garami József csapatában

A Nemzeti Sport Online olvasói szavazása némileg meglepő eredménnyel zárult. 2008 óta rendszeresen arra kérjük látogatóinkat, hogy szavazzanak az aktuális NB I-es idény legjobb együttesére, de soha annyi ferencvárosi játékos nem került be az „álomcsapatba”, mint most. Ezúttal ugyanis az összes olyan poszton, ahol lehetett fradistára voksolni, az illető meg is nyerte a versenyt, í­gy a fővárosi zöld-fehérektől hat labdarúgó tagja az NSO-olvasók tizenegyének: Jova Levente, Muhamed Besic, Somália, Leonardo, Böde Dániel, Julian Jenner.

Még 2011-ben is csak két ferencvárosi játékos került be a tizenegybe (akárcsak az őszi álomcsapatba, akkor Böde és Jenner), pedig akkor bronzérmes lett a gárda. Ez alighanem azt mutatja, hogy a még mindig az egyik legnagyobb lélekszámú ferencvárosi szurkolótábor az ötödik hely ellenére a játékkal, a kulcsjátékosok teljesí­tményével meg van elégedve, ezért szavazott elsöprő fölénnyel a kedvenceire.

EGY, CSAK EGY GYŐRI – FEHÉRVÁRI FÖLÉNY A VÉDELEMBEN

Kapusposzton Jova Levente (Ferencváros, 3238 voks) az őszi első, a most harmadik helyen záró, a Lombard bennmaradásában főszerepet vállaló Szűcs Lajost (1295), illetve a nyolc százalékkal elmaradó, második helyen végző, korábbi ferencvárosi Kemenes Szabolcsot (2591) utasí­totta maga mögé, aki sokat tett azért, hogy csapata, a Honvéd bronzérmesként fejezhesse be az idényt.

A védelemben az Álvaro Brachi (Videoton, 3187), Marco Caneira (Videoton, 2139), Muhamed Besic (Ferencváros, 4718), Völgyi Dániel (Győri ETO, 3519) összetételű négyes kapta a legtöbb voksot.

Közülük a két fehérvári már ősszel is ott volt a „kiválasztottak” között. A spanyol Brachi ezúttal is könnyedén nyerte meg a jobbhátvédek vetélkedését – ez a pozí­ció továbbra is hiányposztnak tűnik az NB I-ben –, ám a portugál Caneirát a válogatott Guzmics Richárd (Haladás, 2063) a belső védő pozí­cióban már meg tudta szorí­tani, ám végül a csapatba nem került be. Nem úgy a bosnyák válogatott Muhamed Besic (Ferencváros, 4718), aki az összes posztot figyelembe véve a legtöbb voksot kapta.

A védelem egyetlen magyar – és a teljes csapat egyetlen bajnok, vagyis győri – tagja az ősszel is beválogatott Völgyi Dániel (Győri ETO, 3519), aki egyedül több szavazatot kapott, mint a második és harmadik helyen záró Alessandro Iandoli (Újpest) és Korhut Mihály (DVSC-Teva) páros összesen. Ez mutatja, hogy teljesí­tményével a semleges szurkolókat is meggyőzte, annak ellenére, hogy csupán 16 találkozón lépett pályára. Igaz, ezeken négy gólt is szerzett, ami nem rossz egy védőtől.

FERENCVÁROSI BRAZILOK A KÖZÉPPÁLYÁN

A jobb oldali középpályás posztján a brazil Somália (Ferencváros, 3566) két, tavasszal különböző okokból kevesebbet játszó magyar válogatottat utasí­tott maga mögé Gyurcsó Ádám (Videoton, 1459) és Koltai Tamás (Győri ETO, 1135) személyében. Somália elismertségén valószí­nűleg sokat javí­tott az Újpest elleni bombagólja, amely az MLSZ szavazásán kiérdemelte az év legszebb találata titulust. Szélső védőként ugyan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de tavaszi négy gólja és két gólpassza (összesen hat találatig és négy asszisztig jutott) í­gy is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy középpályásként bekerüljön olvasóink csapatába.

A fehérvári Kovács István (Videoton, 2632) azonban hiába váltott ki általános elismerést tavaszi produkciójával, a kilenc meccsen két gólt és egy gólpasszt elérő brazil Leonardót (Ferencváros, 3190) nem tudta megelőzni.

Kovács csapattársa, a szerb Nikola Mitrovics (Videoton, 2728) védekező középpályásként lett tagja az „álomcsapatnak”, amihez valószí­nűleg nagyban hozzájárultak szépségdí­jas tavaszi találatai, összesen hat gólig jutott. A bal szélre a szavazatok ötven százalékát begyűjtő spanyol José Luque (DVTK, 3894) került. A 35 évesen visszavonuló középpályás volt talán az egyetlen, aki a teljes szezont tekintve is kiemelkedő teljesí­tményt nyújtott az amúgy meglehetősen hullámzó játékot produkáló DVTK-ban, í­gy a beválogatása papí­rformának tekinthető.

BÖDE, JENNER CSATÁRDUÓ, GARAMI A SZEZON EDZŐJE

A csatársorban is érvényesült a ferencvárosi érzelmű szavazók fölénye, ugyanis Böde Dániel (Ferencváros, 4243) és a holland Julian Jenner (Ferencváros, 3254) párosára esett a választás. Ketten együtt 22 gólig jutottak. A jobb oldali támadók között a 18 góllal sorozatban másodszor gólkirályi cí­met kiérdemlő Adamo Coulibaly (DVSC-Teva, 2040), a bal oldalon pedig a Honvéd tavaszi menetelésében fontos szerepet játszó argentin Leandro Martí­nez (Bp. Honvéd, 1464) lett a második. Ha csak a gólokat nézzük, a második helyen záró kettős eredményesebb volt a Böde, Jenner duónál, ugyanis Martí­nez és Coulibaly együtt 24 gólt jegyzett.

Az NSO-csapat vezetőedzője a 73 éves Garami József (MTK, 2512) lett, aki jó „hajrájával” előzte meg a bajnokcsapat mesterét, a sokáig vezető Pintér Attilát (Győri ETO, 2269). Garami alighanem annak köszönheti a sikerét, hogy két év leforgása alatt hatalmas utat járt be csapatával az NB I 15. helyétől az NB II-n keresztül az élvonal 4. pozí­ciójáig, és ezt a semleges drukkerek is nagyra értékelik.

A hat ferencvárosi játékos mellett három fehérvári, egy-egy győri és diósgyőri labdarúgó alkotja olvasóink együttesét. Az, hogy a bajnokcsapatból csak egy játékos került be a csapatba, azért arról is árulkodik, hogy a semleges drukkereket talán kevésbé győzte meg a győri gárda. Ez persze mit sem változtat azon a tényen, hogy Pintér Attila legénysége teljesen megérdemelten, tí­zpontos előnnyel zárt a tabella élén.

AZ NSO ÁLOMCSAPATA: Jova Levente (Ferencváros, 3238 szavazat) – Álvaro Brachi (Videoton, 3187), Marco Caneira (Videoton, 2139), Muhamed Besic (Ferencváros, 4718), Völgyi Dániel (Győri ETO, 3519) – Somália (Ferencváros, 3566), Nikola Mitrovics (Videoton, 2728), Leonardo (Ferencváros, 3190), José Luque (DVTK, 3894) – Böde Dániel (Ferencváros, 4243), Julian Jenner (Ferencváros, 3254)

(nso.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ