Mucha József: 70

Mucha József

Az NB II-es Dorogból érkezett. 18 évesen mutatkozott be a Ferencváros első csapatában egy SBTC elleni idegenbeli győztes mérkőzésen. Az 1970-es tavaszi bajnokágban már stabil kezdőjátékos Kalocsay Géza csapatában (a szezon végén a bajnoki döntőben az Ú. Dózsával szemben maradtak alul az oda-, visszavágós párharcban).

A következő, már újra őszi-tavaszi rendszerben lebonyolí­tott bajnokságban az összes mérkőzésen pályára lépett Csanádi Ferenc ezüstérmes együttesében.

1970-ben a Videoton ellen szerezte első élvonalbeli találatát. A Népstadionban 1-0-s FTC vezetésnél történt a 83. percben:

Kű a jobb oldalról lőtte be a labdát. Mucha az ötösön kapta, egyből lőtt, s a labda a vetődő Szabó mellett vágódott a kapu jobb oldalába.

majd bő egy héttel később a Liverpool ellen is betalált EVK (még nem UEFA, már nem VVK) mérkőzésen a Népstadionban 25 ezer néző előtt.

Mucha akcióban

Alapembere volt az 1971/72. évi UEFA kupa elődöntőjébe jutott csapatnak. Az 1972/73-as szezonban 13 gólig jutott a bajnokságban. A DVTK ellen mesterhármast rúgott és ötször is duplázni is tudott. Ebben az esztendőben a csapat legeredményesebb játékosa volt a bajnokságban. A KEK-ben három gólt szerzett négy mérkőzésen.

Az 1973/74 évi kupadöntőn is kapuba talált a Komló ellen. Fontos gól volt az övé, hiszen a bányászcsapat 1-0-ra vezetett és már csak húsz perc volt hátra a mérkőzésből:

A 70. percben ferencvárosi támadás végén, Magyar laposan középre gurí­tott, Mucha valósággal kilőtt a védők közül, s estében, mintegy öt méterről, a kiinduló és vetődő Erdősi fölött a kapu közepébe emelt.

Hét perc múlva Magyar, majd a rendes játékidő utolsó percében Kelemen is a kapuba talált, í­gy sima ferencvárosi sikerrel zárult a kupadöntő.

A következő, 1974/75 évi szezon a csikócsapat KEK menetelésről marad emlékezetes. Mucha mindannyiszor a kezdőcsapatban kapott bizalmat Dalnoki Jenőtől.

– Amikor Belgrádban a KEK-elődöntőt sikerrel fejeztük be, majd szétvetett az öröm. Azt a pillanatot soha nem felejtem el, amikor a találkozó után fényképezéshez összeálltunk. Valamennyien csuromvizesen, de a boldogságtól szinte rogyadozó térdekkel. Én szó szerint, hiszen az akkor készült csapatképen is látható, amint térdepelve ujjongok a siker után.

1974-ben a válogatottba is bekerült Moór Ede csapatába, majd Baróti Lajosnál volt utoljára a nemzeti csapat tagja 1975 őszén.

Huszonhat meccsen játszott az 1975/76 évi bajnokcsapatban. A középpályán a Nyilasi, Ebedli, Mucha trió megbonthatatlan volt. Az utolsó előtti fordulóban 0:1-es állásnál a Videoton ellen végül 1:1-re végződött mérkőzésen az ő kipattanó lövését tudta Pusztai gólra váltani. A szezon végén a kupát is megnyerte a csapat, akárcsak két évvel később.

Az 1980/81 évi bajnokcsapatban szintén meghatározó szerepet töltött be, 29 meccsen lépett pályára. 1981 tavaszán kapta meg az FTC örökös bajnoka kitüntetést, majd egy nappal később a pécsiek elleni győztes mérkőzésen már bajnoki cí­met ünnepelhetett.

A búcsúzók: Hajdú, Mucha, Megyesi, Vépi, Pusztai

Ekkor került vissza a válogatott csapatba. Mészöly Kálmánnál is “csak” háromszor volt válogatott, akárcsak hat évvel korábban.

1981 nyarán Belgiumba igazolt (a KSV Waregemmel kupadöntős volt 1982-ben), majd 1983-ban visszatért. Visszatérése után még három felkészülési meccsen játszott, de tétmérkőzésen már nem lépett pályára.

1985. augusztus elsején búcsúzott az Üllői úti publikumtól Vépi, Hajdú, Pusztai és Megyesi társaságában.

*

A Ferencváros következő bajnoki cí­meinek elérésében már, mint az edzői stáb tagja segí­tett. Pályaedzőként dolgozott Nyilasi, majd Novák mellett is. Novák Dezső lemondásakor két meccsen át vezetőedzőként ült a kispadon. A rövid edzősködés idejére esik az Olimpiakosz elleni hazai 3-1-es diadal. Az 1999/2000-es szezon kezdetén két hónapon át volt a csapat vezetőedzője.

5 hozzászólás a(z) Mucha József: 70 bejegyzéshez

 • MEGBíZHATÓSÁG, A FUTBALL IRÁNTI ALÁZAT, HATALMAS MUNKABíRÁS és még számtalan erény jellemezte Józsit.

  ISTEN ÉLTESSE !

 • Csak a Varga Zoli affér kicsit beárnyékolja a Fradizmúsát !!!

  • sznico, miről beszélsz? Milyen afférról? Varga Zolinak (Isten nyugosztalja!) sajnos mindig és mindenhol, mindenkivel csak “afférjai” voltak …
   Mucha Józsi olyan játékos volt, hogy is magyarázzam a mai fiataloknak, szóval olyan, hogy ha pályára lépett, akkor a szurkolót megnyugvás töltötte el, hogy akkor már nagy baj nem lehet … nem ő csillogott a legjobban, de róla is akkor derült ki, hogy milyen fontos, ha véletlenül nem játszott … vannak ilyen tí­pusok, akiknek nem a játéka tűnik fel, hanem a HIÁNYUK! Még nagyon sok boldog születésnapot kí­vánok kamaszkorom egyik kedvencének!

 • Nagyon sok boldog születésnapot, Mucha Józsi! Te is igazi FRADISTA voltál (lettél). ha jól tudom, gyermekkkorában MTK-drukker volt, azután egész pályafutása alatt igaz fradistaként robotolt minden meccsen, emellett futballzni is nagyon tudott. Olyan “segédmunkás”, “zongoracipelő” volt, mint előtte Rákosi “Matyi”. Sosem felejtem el 1981 tavaszán a Kispesten 1-0 -ra nyert meccset, ahol tényleg a mezőny fölé nőtt, fantasztikusan játszott, szerintem akkor döntötték el a belgák, hogy mindenképpen megveszik. Ne felejtsük el, hogy akkor Belgium a legszűkebb elitbe tartozott, a válogatottjuk is, a bajnokságuk is.

 • Az örök “zongoracipelő”. Nélküle nem lehetett elképzelni a hetvenes évek Fradiját. Soha nem volt igazán a reflektorfényben, de akik állandóan ott álltak, azok tudták, hogy abból a  fényből mely rájuk vetődik, Mucha Józsinak is jár egy nagy nyalábbal.
  Boldog születésnapot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ