Nagy L. naplója: FTC – 1995 július

naplo_julius
1995. Július 1.

A Nemzeti Sport egész éves osztályzatai alapján az ÉV JÁTÉKOSA cí­met LIPCSEI PÉTER érdemelte ki. Az átlagteljesí­tménye 6.25 lett, ami elsősorban az őszi kitűnő játékának köszönhető.

1995. július 5.

A vezetőség és az ADIDAS aláí­rta a megállapodást, melynek értelmében az egyesület 4 éven keresztül a három csí­kos szerelésben játszik. A ví­zilabdázókat és a hokisokat kivéve, mindenkit ők öltöztetnek, a négy év folyamán kb. 70 millió forint értékben. A focicsapat egy különleges anyagú, csak a FRADI-nak készí­tett mezben fog szerepelni. Ez is csí­kos lesz, csak éppen visszatérünk a hagyományos hosszanti csí­kozásra. A korabeli képek is azt bizonyí­tják, hogy az alapí­tás időszakában is függőleges csí­kosban játszott a FRADI. Még egy különlegességgel bí­r majd az új mez. A klub cí­mere bele lesz szőve az anyagba, mint az oly sokszor megcsodált nagy Európai csapatokéba.

ferencvaros-home-shirt-1995-s_9567_1_276x400

A Lipcseit vesztett csapat megerősí­tése tovább tart. A már visszahozott Hajdún, és a megszerzett Nyilason és a szerb Milovanovicson kí­vül, aláí­rt nekünk Babatünde Fatusi a nigériai csatár, aki az előző szezonban a PMSC-ben Játszott. Rajta kí­vül visszatért hozzánk a saját nevelésű Vincze Ottó, aki Sionban és a Vasasban focizott. Mindkettőt 1 évre vettük kölcsön a külföldi csapatoktól .

Az UEFA rangsorolta a BEK-ben szereplő csapatokat és minket a 22. helyre tettek. Ennek értelmében a 9-16. helyen lévők közül kapunk ellenfelet, mivel az első 8 automatikusan a Bajnokok Ligájába kerül.

1995. július 10.

A csapat megkezdte a felkészülést az őszi szezonra. Új fiúk is vannak, szerződés előtt és után. A régi játékosok közül is van olyan akinek még nincs szerződése, de ez napokon belül megtörténik.

1995. július 12.

anderlecht_cimerA sorsolás napja!

Tulajdonképpen már napok óta. böngészgettem a lehetséges ellenfeleket. Volt közöttük olyan akit mindenképpen szerettem volna elkerülni, mert nagyon nehéznek tűnik. Anderlecht, Bekistas, Panathinaikosz. Igaz, a többi sem túl könnyű. Ha választhattam volna, a dán bajnok Alborgot választottam volna. Aztán kora délután megtudtam az eredményt: ANDERLECHT.

Az a csapat amelyiket mindenképpen el szerettem volna kerülni, mert nem sok esélyt látok. Igaz. ha már ki kell esni, egy sztár csapattól esünk ki. Ha tőlük, nem megalázd módon kapunk ki, azt a közvélemény is elfogadja.

Pedig valószí­nűleg, ez az utolsó alkalom arra. hogy a magyar bajnok a BEK-ben induljon. Csak Európa első 24 bajnoka vehet részt a sorozatban, a többieknek csak az UEFA kupa jut.

A 24 szerencsés három felé van osztva. Az első nyolc egyből bekerül a Bajnokok Ligája csoportjaiba. mí­g a többit további két csoportra osztva, erősorrend alapján, selejtezőre küldik. Mi a 22. helyezettek voltunk, í­gy a 9-16-ig kaptuk az ellenfelet.

Már szinte belenyugodtam abba, hogy a balszerencse üldöz, amikor az esti telesportban a csapat néhány tagja nyilatkozott, illetve röviden bemutatták a leendő ellenfelet. Novák Dezső nagyon higgadtan azt mondta: itt már csak papí­ron van könnyű ellenfél, í­gy kár keseregni. Dolgozni kell és mindent megpróbálni. A Játékosok, úgy látszik ugyaní­gy gondolják, és egyáltalán nem úgy készülnek, hogy úgyis mindegy. Elszántságuk és magabiztosságuk, mely lehet, hogy csak kincstári, egy kicsi reménykedést enged. A realitás azonban az, hogy nem mi jutunk tovább.

1995. Július 14.

Az utóbbi öt év legnagyobb alakja ma vett részt utolsó, igaz már nem hivatalos edzésén. Lipcsei Peti – merthogy róla van szó – az utolsó istenhozzádot intette a csapattársai felé, néhány üveg Egri Bikavér elfogyasztása közben. Elmondta az elkövetkező napok programját, mely szerint edzőtáborba megy új csapatával, valamint elfoglalja a kinti otthonát.

A saját programja után véleményt alkotott a Fradit érintő eseményekről.

Az erősí­tés jól sikerült. így a csapat újra a bajnokság első számú esélyese. A BEK-ben viszont szerintem nagyon nehéz ellenfelet kaptak Simiék. (még nem tudta, hogy az Anderlecht legjobb Játékosát eladták Angliába) de 40 % esélyük í­gy is van.

A csapatot í­gy állí­tanám össze: Hajdu – Telek – Kuznyecov, Szekeres – Páling, Vincze, Lisztes,  Albert, Keller – Kopunovice, Kuntics.

A utolsó név a legfrissebb, habár a tárgyalások hetek óta tartanak és még most sem teljesen tiszta a kép Zorán Kuntics körül. Tavaly a Parmalatban játszott. Vele és az egyesülettel már sikerült megegyezni, de korábbi klubja a Szabadka is szeretne hasznot húzni az átigazolásból. Döntés később.

Hrutka. Kecskés és Nagy Zsolt is aláí­rta az újabb szerződést, igaz utóbbit a Honvéd erősen megkörnyékezte, hisz ott a “szétszéledés” után nincsenek csatárok.

Ha Kunticsot sikerül szerződtetni, az átigazolási időszakot nagyon sikeresen zárjuk, az ellenfeleink szerint is, és szerintem is. Havasi Mihály – akit sokan támadnak a szurkolók közül- szerintem, jó munkát végzett. Igaz, a debreceni játékosokat nem elkerült megszerezni, valamint a gólkirály Preisingert sem. Ezekért a futballistákért azonban nagyon sokat kértek- irreálisan sokat. Ha ezek ellenére mégis idehoztuk volna őket, talán a többi játékosban ellenérzések támadnak. Lehet, hogy a játéktudásuk segí­tett volna, de a csapat erkölcsi egységét talán aláássa a tranzakció. Szóval, az őszi sikerek alapjait valószí­nűleg megteremtettük, amire Lipcsei szerint legközelebb Portóival koccinthatunk – mármint a csapat.

gomb_foci-150_150_61995. Július 15.

Diósgyőr – FERENCVÁROS 1-1 (0-1)

Hatezer néző látta az előkészületi mérkőzést a csaknem végig zuhogó esőben. Lisztes a 15. percben 11-est hibázott, mí­g a játszótársak a 90. percben egyenlí­teni tudtak. A mi gólunkat Keller szerezte.

gomb_foci-150_150_71995. július 16.

Sárospataki TC – FERENCVÁROS 0-9 (0-4) 4000 néző

Gólszerzők: Szekeres 2, Kopunovics 2, Nyilas. Lisztes. Zavadszky. Páling, Kecskés.

Előkészületi mérkőzés lévén majdnem az egész keret pályára lépett.

gomb_foci-150_150_61995. Július 20.

FERENCVÁROS – Apoel Nicosia 2-0 0-0)

Novák Dezső: Szerintem Jó meccset Játszottunk és értékes győzelmet arattunk a három magyar válogatottal felálló ellenféllel szemben. Persze, voltak hibák, amik ilyenkor természetes. Valamelyest már körvonalazódik bennem a kezdőcsapat, bár még mindig vannak kérdőjelek. Annak viszont örülök, hogy most sok jó játékosunk van.

1995. július 26.

A saját nevelésű Szekeres Tamás keveselte a Fradi által kí­nált pénzt, és az MTK-hoz igazolt.

Sajnálom, mert jó hátvéd volt és én is kedveltem. Viszont aki menni akar, azt nem szabad marasztalni. Neagoe is elment, és valószí­nűleg Romániában folytatja. Kuntics nálunk való szerepléséhez viszont a FIFA ideiglenes engedélye kell, mert a jugoszláv szövetség még mindig magáénak tudja a játékengedélyét.

A saját utánpótlásunkból is merí­tettünk, hisz a fiatal Romanek, valamint Timár kapus is szerződést kap és a felnőttekkel készül.

gomb_foci-150_150_6Palotás-FERENCVÁROS 0-4 (0-1) Magyar Kupa csoportmérkőzés.

Hajdu – Telek – Simon, Kuznyecov (Kecskés) – Nyilas, Vincze 0., Albert, Lisztes (Hilovanovice), Keller – Nagy Zs.. Zavadszky

G:Albert(2), Nagy Zs., Nyilas

A bajnokcsapat zsúfolásig (4000 néző) telt lelátók előtt, némileg tartalékosán is gond nélkül győzött lelkes vendéglátói ellen.

gomb_foci-150_150_71995. Július 30.

Selyp – FERENCVÁROS 0-6 (0-2) Magyar Kupa csoportmérkőzés.

Hajdu – Telek-Simon, Keller – Nyilas (Páling), Milovanovics (Kuznyecov), Vincze 0., Albert, Kecskés, Kuntics (Nagy Zs,), Kopunovics

G: Kuntics(2), Vincze 0.(2), Albert. Kopunovics

Háromezer néző figyelte a játékot és azt, hogy nem játszott megilletődötten a hazai csapat, akik pedig csak a Heves megyei bajnokságot nyerték meg nem pedig az NB I-et. Ellenszerük azonban nem volt, még a szépí­tő gólra sem. Az eredmény még í­gy is a hazaiakra hí­zelgő, hisz a Fradi csak a helyzeteinek a felét értékesí­tette.

A legjobban játszók: Telek, Keller, Milovanovics, Albert.

Itt jegyezném meg, hogy amióta Hajdú a kapus csak egy gólt kaptunk, igaz a java még csak most kezdődik.

– Nagy László –

Előző rész: 1995 májusKövetkező rész: 1995. augusztus

A napló eredeti példánya:

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Előkészületi mérkőzésen hatezer néző! MIntha megérezték volna, hogy milyen események fognak következni az elkövetkezendő hónapokban. Várom a folytatást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ