Négyszemközt Novák Dezsővel

Boldogságról, tervekről…

Az FTC huszonharmadik bajnokságát nyerte, öt esztendő után újra a lehető legnagyobb hazai sikert ünnepelhették a pályára berobogó zöld-fehér hivők.A negyvenkét éves mester, a hatvanas esztendők népszerű, bombalövéseitől hí­res hátvédje már túlkerült a PMSC elleni 4-0 okozta kirobbanó örömön, majd a nem túl ví­g, de mindenesetre igazi megnyugvást jelentő kaposvári döntetlenen.

Pénteken búcsúra gyűltek össze fiai, aztán irány — a magánélet. Vakáció. A huszonévesek most ugyanúgy örülnek a szabadságnak, mint a diákok.

Számvetés, statisztika, mérleg.

Novák Dezső az öltöző környékének az utóbbi napokban kialakult csúcsforgalmáról …

— Örömteli feladatoknak kellett eleget tennem. Rengeteg jókí­vánság, gratuláló levél és távirat érkezik, és ezeket ismertetem a fiúkkal. Jönnek régi és újsütetű ismerősök, vagy épp ismeretlenek, aláí­rásért, képért vagy épp csak egy kézfogásért. Mindez örömteli kötelezettség.

A bajnoki teljesí­tményről…

— Mostanában sokan tréfásan a fejemre olvassák, hogy a rajtnál előzetesen az Újpesti Dózsának, a Vasasnak és d bajnoki cí­met védő Bp. Honvédnak ugyanannyi esélyt adtaim a végső győzelemre, mint magunknak. De én tényleg őszintén gondoltam, amit akkor mondtam: előzetesen a dobogós helyek egyikét tűztük ki célul. Biztos, hogy ha mondjuk a harmadik helyre kerülünk, akkor sem lenne elégedetlen senki, még a vezetők sem. Hisz az elmúlt idényben hatodik volt a gárda… Persze, evés közben jön meg az étvágy. Jól rajtoltunk, nem is voltunk soha hátrább a harmadik helynél. És egy rövid időszakot kivéve — amikor az MNK-ban a DVTK-val szemben kiestünk, majd ezután a 24. és a 25. fordulóban kétszer egymásután kikaptunk —, nem is volt gyenge periódusunk.

A játékosként elért négy bajnoki cí­mről és a mostani edzői sikerről…

— Más az, és más ez. Akkor végül is egy részfeladatot kellett játékosként megoldanom, és másért nem voltam felelős. Most azonban húsz fiatalembert kell összefogni, irányí­tani, közös nevezőre hozni és osztozni gondjaikban, bánatukban, örömükben. Ez azért nehezebb. És talán épp ezért, valahogy értékesebb ez a győzelem.

A kiemelkedő és a kevésbé kiemelkedő teljesí­tményekről…

— Hangsúlyozom, ez a csapat diadala, a közösség megérdemelt sikere, vagyis egészében elégedett vagyok a teljesí­tménnyel. Egyénileg az első helyre mindenképpen Nyilasit sorolom. Ősztől tavaszig jól játszott — az utóbbi három-négy fordulóban érezhető idegi-fizikai fáradtsága  érthető a nyakában   cipelt nagy teher miatt —, igazi karmesternek és főszereplőnek bizonyult. Ráadásul rendkí­vüli eredménynek tartom, hogy tulajdonképpeni középpályás létére lett Európa leggólképesebb focistája, vagyis aranycipős. A mai helyzetben, amikor labdarúgásunk egésze nem bővelkedik a nagy és hangos sikerekben, mi tán nem is tudjuk igazán értékelni, milyen rangot jelent ez külföldön — nemcsak neki, hanem az egész sportágnak! Sokat fejlődött és szerkezetileg beilleszkedett a csapatba Jancsika, mint ahogy új szerepkörében bevált a középpályásból lett balhátvéd Takács. Egyértelmű Judik és Rab feljavulása is, ezáltal vált biztosabbá hátsó sorunk, hisz amí­g a társulat a tavalyi bajnokságban 51, most csak 33 gólt kapott.

A túloldal… Tehetségéhez, adottságaihoz képest a vártnál kevesebbet nyújtott két szélsőnk, Pogány és Murai. Az utóbbival tudtam érzékeltetni, mikor vagyok vele elégedett és mikor nem, hisz ennek függvényében hol kezdőember volt, hol csak csere. A túloldalom viszont sajnos, egyszerűen nem volt más megoldás, azaz használható ember.

A nyári menetrendről…

— Június 19-től július 12-ig tart a legények szabadsága. Utána itthon látunk munkához, az első időben napi két edzéssel, egyfajta alapozó jelleggel. E munka formája majd kialakul, de mindenesetre vigyáznunk kell az adagolással. Hisz július végén Bécsben szerepelünk, az Austria Wien nemzetközi tornáján. Rangos ellenfeleink lesznek, a milánói Inter, a Bayern München, meg a rendező klub. Úgy kell időzí­teni a felkészülést, hogy egyrészt fizikailag megalapozzuk az őszi teljesí­tményt, de ugyanakkor azért ne ólmos lábakkal lépjenek pályára a játékosok — nem szeretnénk újdonsült magyar bajnokként leszerepelni. A bécsi vendégszereplésre eltávozási engedélyt kapott Nyilasi — aki a válogatott szintúgy júliusban kezdődő közös felkészülésén hivatalos.

A július eleji BEK sorsolásról…

— A nagyokat, azaz az angol, az NSZK-beli, olasz és spanyol bajnokot szerencsés volna az elején elkerülni. Ha sikerülnek erősí­tési terveink, akkor azért egy alapjaiban megerősödött Fradi állhat majd a nagy torna sorompójába…

Novák Dezső zárszava …

— Hadd köszönjem meg segí­tőtársaimnak, a vezetőknek és persze, soksok lelkes szurkolónknak az évközi biztatást, segí­tséget. Sokan tapsoltak nekünk, hajtottak bennünket előre — nagyon köszönöm a fiúk nevében is. Es még annyit: azoknak, akik ősztől mostanáig gúnyos leveleket küldözgettek, telefonokkal molesztáltak, és ki-kioktattak bennünket, vagyis akik ellenünk szurkoltak, csak annyit mondhatok — igazán sajnálom, hogy nem tudtunk nekik örömet szerezni. Vagyis hogy a Fradi öt év után újra bajnok lett!

 

Horváth István

(1981.06.23.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ