Nyí­lt levél Magyar Istvánhoz

Feladó: dr. Borbás Gáspár

NS-19740223

6 hozzászólás a(z) Nyí­lt levél Magyar Istvánhoz bejegyzéshez

 • Ekkor már kb. 90 éves volt Gazsi bácsi … és hallott róla, hogy a Fradiban ismét van egy tehetséges balszélső, és ahogy Nagy Laci Fradista-társam oly szépen megí­rta, onnantól kezdve dr. Borbásnak EGY volt fontos: Segí­teni, tanácsot adni az ifjú utódnak …
  Kedves YSE, köszönöm az infót, nem tudtam, hogy az egyetem miatt KELLETT átmennie a MAC-ba … azt hittem, valami személyes civakodás, mint Slózi esetében, örülök, hogy kényszerből történt … de valahol ez IS fantasztikus! Legfeljebb 1-2 angol klubnál lehetséges, hogy a szurkolók 100-110 évvel ezelőtti történéseken elmélkednek … Az ÉLŐ történelem az az, amikor a 100 évvel ezelőtti történéseket is a MAGUNKÉNAK érezzük! Üdv minden igaz Fradistának!

 • Vannak gyûjtôk, akik a kézjegyeket, kéziratù leveleket vagy kottí kat és több hasonlò tí rgyat szenvedélyesen gyûjtik, mert valamit lí tszik a kéziratbòl, amit a nyomtatott betû nem í rul el.

  Ìgy van ez bizonyí ra a labdarùgí sal is. Nem pòtolhassa azt, hogy „lí ssunk“ jí tszani egy labdarùgòt, bí rmilyen jò megìrt ellemzô sem.

  Dr. Borbí s Gí spí r levele azonban szí momra majdnem kivételt tesz itten.

  Elém rajzolòdik a személyisége. A levélìrò sají tos stilusa.

  De fôleg egy tény, amely foglalkoztat jelenleg sokat:

  Az odaadò és a fukar tipus és magatartí s.

  Az odaadò ember, az toví bb adja a tapasztalatait a jövô nemzedéknek egy bizonyos lefegyverzô alí zatossí ggal: Az adottsí gokkal, melyeket kaptunk, növelnünk kell, mert – ahogy ezt dr. Borbí s is ìrja elsôsorban: „…Utasìtí s, felszòlìtí s, kérés nélkül: önmagadnak, önmagadért“ teszi az ember. Tí vol í ll ettôl az embertôl, hogy megfélemlìtse, vagy öntömjénezéssel dicsértesse magí t a fiatalabb korosztí ly í ltal. Ellenben ugyanazokat az erényeket akarja a fiatal barí tban felkelteni, melyek egykor ôtet is lelkesìtettek és arra késztették, amit elért, mert csakis az erényeivel érhette el azokat a sikereket, melyeket a fiatal barí tjí nak is kiví n.

  „…Ha megfogadod: te lí tod a haszní t…“ Ez bölcsesség. Ez elkötelezô. Erre csak az elkötelezettség a megfelelô ví lasz. Ugyanaz a ví lasz, melyet dr. Borbí s talí n egykoron sají t maga is adott.

  Azonban a segìtôkészsége nem csak emberbarí ti szeretébôl fakad, nem csak ezért a „jò taní csok“ trikòjí ban öltözik, hanem „…amelyet a segitôkészség, az FTC irí nti olthatatlan szerelem
  mondat velem….“ Mind a két dolog – ez ìgy értettem – dr. Borbí snak ugyanaz a dolog. Szétví laszthatatlan.

  Ritkí n hallottam (illetve olvastam) egy hasonlò klubhûség- és szeretetrôl.

  És ez folytatòdik is: „…Élj í llandòan a soron következô mérkôzés lí zí ban, ne gondolj semmi mí sra, csak a gyôzelemre! És szeresd, nagyon szeresd a csapatodat, ezt a patiní s klubut…“

  Hí t kí r lenne ehhez valamit is még hozzí fûzni.

  Talí n ide lehetne vetni még a fukar ember természetét. Ô nem ad toví bb semmit, hanem elí ssa az erényeit és tehetségeit.

  Az elsô tipus az, aki a reményét a következô nemzedékben helyezi.
  A mí sodik tipus meg az, aki ezt tôle elvonja.
  Az elsô ad hitelt és befekteti a hitét a következô nemzedékben.
  A mí sodik meg értéktelennek nyilví nìtsa ki a hitelt és kivonja a köznapi élet forgalmí bòl.

  • Kedves László, ismét el akarom sí­rni magam … gyönyörű sorokat idézel, gyönyörű mondatokat …egy Dr. Borbás még tudta, hogy mi a Fradizmus … akik most a Szentélyen kí­vül óbégatnak, vajjon Ők is tudják? Tudják-e, mi az, esküvői időpontot Fradi-meccshez kötni? Én tudom, ’89. 08. 26 . …

   • Kedves lacimadí r

    Sokszhor azt gondolom, hogy valami kimùlt az emberekbôl, hogy ne vegyék észre példí ul egy ilyen nagylelkû (“pí tiní s”) embert, mint pont dr. Borbí s is volt.

    De vannak még olyanok. Lehet azért nem vesszük észre ôket, mert a “pí tiní s” kifejezést nem maguknak bérelik ki, hanem annak, amit szeretnek.

    Lehet, hogy az igazi szeretethez az is hozzí  tartozik, hogy ne ordìtsuk a vilí got tele vele, hanem bizonyìtsuk is be. Ez csak a hûségel lehet.

    Kiví nom Neked, hogy hû tudjí l maradni; az élettí rsadnak és a Fradinak.

 • A MAC-ba azért kellett átmennie, mert egyetemistaként másutt nem sportolhatott. Amint a diplomáját megszerezte, visszajött.

 • Elsí­rom magam … kb. 40 éve í­rta le Gazsi bácsi a saját, akkor kb. 50-60 éves tapasztalatait, és nincs az a Mourinho vagy Guardiola, aki SOKKAL okosabbakat tudna mondani…. hogy mondta Bob Paisley? “A futball VÉGTELENÜL EGYSZERŠ°” játék!” … Gazsi bácsi ÖRÖKRE az egyik legnagyobb Fradi-hérosz marad, mí­g a Naprendszer ki nem hűl … Bár nekem még “ma is” fáj, hogy 1904-ben átment a MAC-ba! … 😛 ) -- Lehet, hogy ma egy bajnoki cí­mmel több lenne … A FRADI egyebek mellett attól Fradi, hogy nálunk, mint nagymultú klubnál, a 110 évvel ezelőtti dolgok is ugyanolyan fontosak, mintha tegnap történtek volna Mi nem egy kamaszkoromban alapí­tott PSG vagyunk … Mert van mire büszkének lennünk, van mire emlékeznünk …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső