Olvastuk: A Szabóról

olvastuk_jozsiEgy nap ugyanarról az eseményről, egy ugyanazon újságban a Népszavában, kétszer egészen másképp í­rtak. A csúsztatás nagyon közel van, már-már azonos a szándékos hazugsággal.

1.rész   – Az üllői 129-en olvastuk

A csúsztatás magasiskolája

A Népszavát komoly ember nem veszi komolyan, de azért ez már túl van minden határon. A meccsbeszámoló eleve aljasan indí­t, ‘Leállt a legendás Fradi-szí­v’, í­rják – az í­rás ‘csúcspontja’ azonban az utolsó mondat – nincs olyan ember, azok közül, akik nem látták a meccset, aki nem arra gondolna, hogy a Fradi-tábor petárdázott…

Leállt a legendás Fradi-szí­v

Háromszor is nagyot dobbant a legendás Fradi-szí­v Zalaegerszegen, amely aztán az idő múlásával egyre többször zavarosan vert össze-vissza. Az első kis szí­vleállást később újabb kettő követte, és bizony nem sok kellett hozzá, hogy a ferencvárosi szí­vritmuszavar még nagyobb bonyodalmakhoz vezessen. Bár a tragikus végkifejlet elmaradt, a legendás Fradi-szí­v helyett Zalaegerszegen azt láthattuk, ahogy a legendás Fradi “szí­v”. A szurkolók is pórul járhattak volna, ha Szabó Zsolt játékvezető petárdázás miatt lefújja a találkozót, erre azonban nem került sor.

(Népszava)

ferfi-szabo

2.rész   – Ugyanott, a Népszava 16. oldalán jelent meg, az úgynevezett “A nap embere rovatban”

A nap embere

Valószí­nűleg a hétvégén senkiről sem beszéltek annyit, mint Szabó Zsoltról, a szombati Zalaegerszeg–Ferencváros-mérkőzés bí­rájáról. És bizonyosak lehetünk abban: kevesen foglalták imába a nevét.

Néha az lehet az érzésünk, hogy a magyar bí­rók képzése mintha teljesen egyedi módon történne. Mindenki megkapja a saját, személyre szabott szabálykönyvét, hogy aztán úgy vezessék a meccseket, ahogy akarják, egységes szabályok nélkül.

Szabó Zsolt szabálykönyve például egészen egyedi oldalakat tartalmazhat. Feltehetően hiá­nyozhat az a rész, amelyben azt ecsetelgetik, hogy bizony nem szép dolog egy bí­ró részéről, ha elfogultan vezeti a meccset. De ne legyünk rosszindulatúak, tegyük fel, hogy hősünket semmi rossz szándék sem vezérelte. Próbáljunk az ő fejével gondolkodni: szerinte egy védő ha felugrik, egyáltalán nem használhatja a karját. Most az teljesen mindegy, hogy ezzel a felfogással egyetlen angol meccs sem tartana 90 percig a sok kiállí­tás miatt. Mert egy bí­rónak nem kötelessége külföldi meccseket nézni, nem kell utánoznia az angol vagy olasz pályán futkosó bí­rókat. Sőt, ne is utánozza! A magyar bí­ró legyen büszke arra, hogy az ő sajátos magyar felfogásában vezeti a meccset.

Valószí­nűleg az sem szerepelt a derék sporttárs szabálykönyvében, hogy ha egy szektorból füstbombákat szórnak az ellenfél kapujának előterébe, akkor a meccset félbe kell szakí­tani. Sőt, ha ilyen történik, akkor bizony az adott csapat stadionját be kell zárni. Hogy a bí­ró miért nem figyelmeztette a hazai drukkereket, nem tudhatjuk. De tulajdonképpen nincs is jelentősége. Mert biztosak lehetünk abban: Szabó Zsoltot nem függesztik fel, az ellenőr biztosan jeles osztályzattal illette ténykedését. Régóta tudhatjuk: a magyar foci vezetése felett nincs igazi ellenőrzés. A vezetők azt csinálnak, amit akarnak, a saját maguk által definiált rend, fegyelem és törvényesség alapján.

Szabó Zsolttól pedig csak egyvalamit kérünk: ha már úgysem tiltják el, legalább ő kérjen betegszabadságot. Alaposan ráférne néhány hét pihenő.

R. T.

Ui.: Talán nekünk az oldal szerkesztőinek könnyű, mert nem vagyunk újságí­rók, í­gy példányszámtól függetlenül í­rhatunk igazat.

ɱ

3 hozzászólás a(z) Olvastuk: A Szabóról bejegyzéshez

  • Az elsö cikk tipikus példája hogy irok valamiröl de semmi konkrétum.Ez a legveszélyesebb ,mert nem állt ki jelen esetben a vérlázitó bünszövetkezetben elkövetett központi irányitott labdarugó maffiával szemben..

  • Az alapcikknel az a baj, hogy a cikkiro ‘ elmuveszkedte’ az irast, s elfelejtett leirni egy jelzot: ‘hazai’, ugy mar ertheto lenne a mondanivaloja.
    A hatsooldalas anayag korrekt, de meg tobb konkret tevedes’ felsorolasaval erositette volna az amugy jogosan leirtakat.
    S egy megjegyzes, a Magyar Hirlap es a Magyar Nemzet nem irt semmit a meccsrol, Szabo Zsoltrol ?
    Nehogy mar a ‘nep szavara’ mar semmiben sem hasonlito Nepszava legyen a fokmero barmiben is !.

  • í­gy is van. nem szabad szó nélkül elmenni az ilyen bí­ráskodás mellett. szerintem az első idézetetben nem a Fradira céloz a petárdázással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ