Óvtunk és kiástuk a csatabárdot

fradi_indianMegtörtént az, amire senki sem gondolt. A Ferencváros megóvta a szombati dózsa elleni mérkőzést. Elsőre még mosolyogtam rajta, egy pótcselekvésnek véltem, de ahogy előbújt belőlem a Fradista és a foci szerelmese, hamar rájöttem, itt sokkal többről van szó. Indián nyelven, kiástuk a csatabárdot, magyarul belekavartunk a „salakba”. Nem apróztuk el, nem hivatkoztunk a jogtalan kiállí­tásra, a dózsa jogellenes jegyátadására, a biztonsági szolgálat szándékos balhé keresésére, egyből a legvégső eszközhöz nyúltunk: óvtunk.

Annak ellenére, hogy az óvás ténye egyértelműen arra utal, hogy bí­ró műhiba történt, itt sokkal mélyebb és komolyabb dologról van szó. Magáról a magyar labdarúgásról. Arról a posványról, mely már évtizedek óta jellemzi ezt a gyönyörű játékot hazánkban. Huszti elkezdte, a Fradi folytatta. Talán lavinát fog elindí­tani, talán lesznek olyanok, akik nem kabarénak tartják az óvást, és meglátják benne az igazi szándékot. A féltést, a tisztánlátás igényét.

A dózsa szurkolók most biztos mindennek elmondanak minket (ezt eddig is megtették, í­gy túl sok újdonságot nem tudnak mondani), és talán lesznek köztük olyanok, akik félteni kezdik az ereklyét, amit a klub vezetése í­gért nekik. Pedig tudniuk kell, az óvás értük is van. Persze csak akkor, ha nem képzelik magukról, hogy ők külön kasztot képviselnek a Lokival és a Videotonnal együtt. Vagy talán ez nem is csak képzelgés? Majd meglátjuk, de az első reakciók már sok mindent elmondanak.

Bástya elvtárs, már vizsgálat nélkül képes volt arra, hogy í­téletet hozzon. Sajnálom, hogy a Ferencváros vezetői megzavarták a nyugodt úszkálását a medencében, de jobban tenné, ha kijönne, körbenézne, és nem csodálkozna azon, hogy mások is fürödni szeretnének.

Arra is kí­váncsi lennék, hogy vajon a mérkőzés ellenőre beleí­rta a jegyzőkönyvbe, hogy a bí­ró kétszer szakí­totta félbe a meccset? Az amerikai filmekből ismert (jogászok ezt ne olvassák), a precedens eset fogalma. Nálunk is lehetne az, hiszen a DVTK ellen a második „petárda-támadás” után, a bí­ró azonnal lefújta mérkőzést. Akkor szabályszerű volt, és ha most nem tette meg Solymosi, akkor az is szabályszerű? Itt valami nem stimmel. Mert elég buta hivatkozás az, hogy a biztonsági parancsnok rendben látta folytatást. Ennyit változott a világ néhány hónap alatt?

Arról is lehetne beszélni, ha már szóba jött a DVTK elleni balhé, hogy vajon kinek az érdekében állt egy újabb focibotrány? Vajon a dózsa vezetése miért gondolta azt, hogy ellenőrizhetetlenül, a Fradit kihagyva, ad át 500 jegyet a szurkolóknak? Vajon kinek állt érdekében olyan biztonsági szolgálatot megbí­zni, akik képtelenek kiszúrni azt, hogy a két szurkolótábor egy petárdagyárat „csempészik” be a stadionba? Tán nem ismerték fel a pirotechnikai eszközöket? Vagy csak becsukták a szemüket és közben szóltak a családtagoknak, hogy gyertek gyerekek, mert hamarosan tűzijáték lesz!

Tűzijáték a meccsen is volt, és holnap is lesz. A különbség az, hogy holnaptól mi leszünk a célpontok. Nekünk fog rontani a dózsa, a bí­ró kar, a média, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága, és talán még Kalifornia kormányzója is ismét Terminátor ruhába bújik és neki ront a Szentélynek. Vajon a frissen kinevezett MLSZ Elnökség indí­t majd vizsgálatot? Vajon megpróbál tiszta vizet pumpálni a felkavart „salak” tisztí­tása érdekében?

Egy biztos, ezzel az óvással talán elindí­tottunk egy folyamatot. Csatlakoztunk Huszti Szabolcs „magányához” és olyant léptünk, ami mellett nem lehet majd olyan könnyen ellépni. Egy esetben talán mégis lehet. Ha csak magát az óvást akarják meglátni. Azt könnyű lesz lesöpörni, és utána elégedetten hátradőlni és azt hinni, hogy ismét tettünk valamit a magyar labdarúgás megmentése érdekében.

Az indiánok hagyománya szerint, az új béke megünneplésekor egy fehér fenyő alá ásták el a fegyvereket. Mi meg kiástuk őket. Óvtunk, mert reményeim szerint, óvni akarjuk a Ferencváros több mint száz éves történetét és a több mint száz éves magyar labdarúgás becsületét.

– lalolib –

22 hozzászólás a(z) Óvtunk és kiástuk a csatabárdot bejegyzéshez

 • Üdv Ricsi!
  Tudod mi magyarok néha imádjuk félreérteni egymást, de ha azt kulturáltan megtudjuk beszélni, akkor abból nem sülhet ki rossz. 1990-ben ott voltam az “Öt Nyí­lvesszős” meccsen, sőt TV-ben láttam a 8:3-at, de a 7:1-et is. A múlt és a jelen között azért vannak különbségek, de ebbe most inkább nem megyek bele. 
  A megjegyzésedet elfogadom, és bár nehezemre fog esni ( 🙂 ), de azért be fogom tartani a helyesí­rás szabályait. 
  Ettől függetlenül örülök annak, hogy megszólí­tottál, és védelmedbe vetted kedvenc csapatodat.

 • Üdvözöllek!

  Szerintem Te értettél félre.
  A cikk tartalmáról továbbra sem kí­vánok állást foglalni. Az egyetlen amit valóban sértőnek éreztem az csakis a kisbetű volt. Nem a Dózsa, az úttest, uppe, makik, a barbi stadion és még sok minden, aminek az ellenkezője nálunk is ott van. A saját oldalunkat meg tudod nézni, ha tehetem le sem í­rom a Ferencváros nevét és a játékosokét sem, ha még is, akkor nagybetűvel. Ha más í­rja kisbetűvel, arra is rászólok. Hidd el.
  Ettől függetlenül tényleg nem vagyok megsértődve és ha nem éreztem volna annyira normális hangvételűnek a honlapotokat, akkor hozzá sem szóltam volna.
  Na visszamennek az újpestiek a saját oldalaikra “osztani az észt” 🙂

  üdv
  Ricsi (BRIGÁD), Újpest

  türelemvége: nyugodj meg 🙂 én ott voltam akkor is amikor Ti nyertetek 5-0-ra nálunk. Lipcsei Péter első meccse, Szenes Sándor nagy góljai… nem most volt. Te voltál? Ha nem sajnálhatod. Kár, hogy akkoriban még nem volt internet. 🙂 Üdvözöllek.

 • Bár csak ritkán szoktam a saját í­rásomhoz kommentelni, de most megteszem, mert látom, hogy sértve érzed magad. Pedig ha ismernél, akkor tudnád, hogy ez nem sértés volt, inkább egy fricska, amit az elmúlt harmincöt évben (amióta meccsre járok), számtalan Fradi-Újpest (látod most szépen í­rom) derbin megtettünk egymással.Ha sérelmezted a cikkben szereplő iróniát, akkor ne feledd el, hogy a győzelem “emlékére” maga a KLUB (!!) akar emléktárgyakat készí­teni. Plusz a  mai nap olvastam, hogy  a külön bulit is szerveztek a játékosok az örömködésre (pedig még mindig utánunk vannak a tabellán).Sértődjünk meg mi is? Vagy fogjuk meg egy olyan fricskának, amivel fordí­tott esetben mi is éltünk volna? Ráadásul az í­rás nem is elsősorban az óvásról szól, hanem sokkal többről (legalábbis a reményeim szerint). Ezt meg éppen a tegnap megalázó Loki verés is igazolt, hogy a magyar labdarúgás olyan mélyre süllyedt, melyből teljes nagytakarí­tás és rendrakás nélkül nem fogunk kikeveredni.Nekem is vannak lila-fehér barátaim. Vasárnap az ajtóm előtt egy fekete zászlót találtam. Jót derültem rajta (bár nagyon fájt), és nem sértődtem meg, pedig a fekete zászlót könnyű félreérteni. Persze ha akarjuk. Én nem akartam, és sajnálom, hogy Te félreértettél. Bí­zom abban is, hogy hasonlóan ki kéred magadnak bármelyik Dózsa oldalon az ellenkező megnyilvánulásokat is. 

 • Gyalázatos vereséget szenvedtünk.
  Erre még gyalázatosabban reagálunk.Van még ennél lejjebb?

  A Dózsa vezetői,korrektek voltak velünk.Mi segget csináltunk a szánkból.A pályán csak lézengtünk.A bí­ró valóban tévedett.,de a hat kapott gól,a lélektelen szar miatt ne másokat hibáztassunk már!Legalább egyszer az életben.Ezt a mi csapatunkat ezek egy újrajátszás alkalmával is picsán vernék!Azt a szégyent!Kussoljunk,és az idő,majd begyógyí­tja a sebeket.Ha meg beakarjuk támadni az mlsz-t,akkor ne egy ilyen méretes zakó után.
  Újpestiek meg vissza a saját oldalaikra,ne itt osszátok az észt.
  Taknyoknak hí­vjátok a mi csapatunkat,a dózsa kisbetűvel igencsak baráti. (admin: törölve)

 • ui: Tavasszal remélem jön a következő hatos 😀

 • Szerintem az ebben a cikkben megfogalmazott gondolatok egyáltalán nem indiánokra utalnak.
  A súlyos vereség okai közül egyik sem a fradi hibája? A bí­ró, a szembeszél, a rendőrök, a rendezők, meg a hatalom az oka? Arra senki nem gondol, hogy az Újpest jobb csapat? Egyikőtök se látta a meccset, csak rongálni jöttetek ki?
  Az ilyen ujjal mutogatás, és felelősség elhárí­tás nem az indiánokra jellemző…

 • Sziasztok!

  Nevetségesnek és egyben szánalmasnak tartom az óvást.Miért?
  A kiállí­tás miatt?-Sok csapat játszott már 10 emberrel a történelemben ,mégsem kaptak 6-ot.
  Nem fújta le a bí­ró?-A DVTK ellen megtette í­gy nem szaladt bele a fradi egy nagy zakóba.Ha rosszul áll a szénájuk rögtön balhé ,hogy fújja le a bí­ró?Nevetséges.
  Görögtüzek.-A nagyon “sok”néző és a nagyon “hangulatos” meccseket szeretjük.Komolyan szeretnétek sí­ri csöndben látványelemek nélküli szurkolást?Miért fáj az sok embernek ha van hangulat egy mérkőzésen?
  És a végén elmondanám pártatlanként néztem végig a mérközést mert egyiket jobban ….mint a másikat.
  HAJRÁ DIÓSGYŐR!!!

 • Kedves Ricsi,

  Ne vedd sértésnek, nem több ez, mint fricska (de majd jön a cikk szerzője és megvédi magát). Jómagam jópár újpesti kötődésű emberrel dolgozom a két csapat közös múltján és ott segí­tünk egymásnak, ahol tudunk. A két klubnak (Újpest, Fradi) nem ártana onnan közelí­teni egymáshoz, hogy vannak közös érdekeik …, különben nézhetik a vidéki csapatok hátát még jó pár évig. Még egy kiegészí­tés: ez nem a Baráti Kör oldala, hanem egy szurkolói oldal.

 • Alapvetően az a kérdés, hogy mit í­r elő a szabályzat. ha abban az van, hogy ilyen esetben le kell fújni a meccset, akkor le kellett volna fújni és kész. Ne mérlegeljen a bí­ró. Legyen következetes és az MLSZ is az legyen!
  Ami pedig a Husztira való hivatkozást illeti, azzal nagyon nem értek egyet.
  Ha egy játékos megsértődik, hogy miért nem ő a kezdő, vagy miért nem játszik többet, miért cserélik le, az beleavatkozik a mindenkori edzője, szövetségi kapitánya hatáskörébe. És teljesen mindegy a játékos egyébként milyen klub kötődésű! Ez ügyben is következetesnek kell lenni. Azért nehogy már a csí­k húzza a repülőt! mert ha ezt megengedjük, már csak pár lépés és a diák fogja megmondani a tanárnak, mit és hogyan taní­tson. Ez ügyben rendnek kell lennie.
  Ezért teljesen helytelen a Husztira hivatkozni, aki egyébként a nemzeti csapatban még nem nagyon villogott.
  Hajrá, Fradi!

 • Tisztelt Baráti Kör!

  A cikk tartalmával nem kí­vánok vitatkozni, teljesen értelmetlen lenne és nem is az a szándékom.
  Viszont szeretném kifejezni a sajnálatomat, hogy ez, az általam eddig etalonként számon tartott honlap kezdi felvenni, többek között az ulloi129 stí­lusát.

  Nem tudom mi a szándékuk azzal, hogy a klubunkat Dózsának hí­vják -- sejtem a piszkálódás -- de azt végképp nem tudom lenyelni, hogy az Újpesti Dózsa nevét kisbetűvel í­rják.
  Csapatunkat 1949-től hí­vták Budapesti Dózsának, majd Újpesti Dózsának. Mint azt Önök is bizonyára nagyon jól tudják, nem csak a focicsapatunkat, hanem Magyarország legnagyobb sportklubját is. Gondolom nem kell Önöknek sem összeszámolnom, hány világbajnokot, Európa bajnokot és olimpiai bajnokt adott ez a klub a magyar nemzetnek. Az Újpest Dózsa néven szereplő labdarúgó csapat 11-szer szerzett magyar bajnoki cí­met, az egész világon ismerték a nevét és szép sikereket hozott az országnak (csak úgy mint a Ferencváros). Amí­g a Ferencváros csapata az 56-os forradalom után visszakaphatta a nevét, addig az újpestieknek erre a rendszerváltásig kellett várni. Amí­g az “elnyomott” Ferencváros egy mai szinten is szép stadiont kapott, addig a “hatalom kedvence” a belügyes Dózsa egy romhalmazban játszott.
  A magam részéről egyáltalán nem szégyellem azt az időszakot amikor Dózsának hí­vták a csapatunkat, sőt méltán lehetek büszke is rá. Koromból adódóan nekem két idény és egy bajnoki cí­m jutott az Újpesti Dózsa néven szereplő csapattól. Viszont éppen a fentiek miatt, ha már ragaszkodik a Tisztelt Szerkesztőség ahhoz, hogy az Újpest FC-t Dózsának hí­vja, úgy gondolom, hogy joggal kérhetem, hogy azt í­rja nagy betűvel. Ha én meg tudom tenni egy szurkolói honlapon, akkor Önöknek sem okozhat nehézséget.

  Az oldal szerkesztőinek és a Baráti Körnek is jó munkát kí­vánok.
  Üdvözlettel:

  Ricsi (BRIGÁD), Újpest

  ui:
  6-0 🙂

 • Ha nem pótcselekvés miatt óvnak, hanem az FTC valós érdekei miatt, akkor tegyék!

 • Sok szurkolótársamat nem tudom megérteni, napokig arról szóltak a kommentek a különböző fórumokon, hogy ebbe a gyalázatba nem szabad beletörődni, most meg arról í­rnak, hogy újabb szégyenbe hajszol bele minket a vezetőség az óvás miatt.. Két dolog: az egyik, hogy az tényleg furcsa, hogy pont erre való hivatkozással óvjuk meg a meccset, és nem a számtalan vitatott helyzet miatt. A második, hogy a játékosokat is meg kellene büntetni, szerintem í­gy lenne korrekt. Nyilvánvaló, hogy lesöprik ezt az óvás dolgot az asztalról, de valóban meg kellett tenni. Olyan ez, mint a boxban. Ha nem állsz fel az ellenféllel szemben, nem ütsz vissza, az rosszabb, mintha K.O.-val csapnak ki a ringből (lehet, hogy kicsit sántí­t, de szerintem fogható hasonlat). Eddig is utáltak bennünket, most is gyűlölni fognak minket, de érzelmeknek itt most nincs helye.

 • nem vagyok fradista meg semmi más csapat igazi drukkere.. de! talán hihetőbb lenne minden ha nem egy ilyen vereség után akarjátok szájbaverni az mlsz-t meg a bí­rókat stb. mert í­gy bárki hivatkozhat hogy ticsak bevagytok sértődve..egy bí­rói hibavolt és?! más meccseken is van más bajnokságokba is…ennyi kell és máris leszarják az óvást…de legyen igaz legyen a magyar foci a régi ebben egyet értünk

 • Tökéletes!

  Igenis el kell és kellet volna már 1 jó ideje indí­tani ezt a lavinát az MLSZ és az egyéb Bunda gyanus csapatok lenne!Az egész Ferencvárossal a játékosokkal,szúrkolókkal mindenkivel mindent megcsinálhatnak nemszámit,de a többi csapat meg vigadozik,ez a nem fer dolog!

 • jó í­rás. tetszik. ennyi.
  b..i emelesz!

 • Bárcsak í­gy teljesülne minden kérésem….a játékvezetőről szóló cikkben í­rtam h kár hogy nem lehet óvni bí­rói mulasztásra hivatkozva. Ezek szerint csak van rá mód…
  Örömmel olvastam ezt a cikket, bár nem tartom valószí­nűnek az újrajátszást, de nem is az a fontos…

 • Ezt a ‘szélmalomharcot’ igen is fel kell vállalni!
  Teljesen egyértelmű, hogy egy Vágner fémjelezte testület í­télete mi lesz, de ennek ellenére nem szabad szó nélkül hagyni az ügyet!

  Az az ócska érv, hogy “ezzel a Fradit járatják le és teszik nevetségessé” csak azt akarja leplezni, hogy az egész magyar labdarúgás szégyene, hogy ilyen solymosi féle ‘játékvezetők’ és vágner féle testületi vezetők egyáltalán létezhetnek a magyar focipályák környékén!!!!
  Az meg csak a hab a tortán, hogy a ‘független’ magyar média és a magát ‘sport-szaksajtó’-nak nevező napilap nem hogy elí­télné, hanem pajzsára emeli solymosit, példásan jó bí­ráskodásáért… (Szimbólikus értékű, hogy kí­sértetiesen hasonlí­t a dolog a 2006. október 23-i események utóéletére, amikor is Gergényit demszkygrád dí­jjal tüntették ki…!)

 • hát nem tudom. biztos nem vagyok fradista, és akkor én a kormány embere vagyok, de méltatlannak érzem az óvást. kikaptunk 6-0-ra a legnagyobb riválisunktól, és most amiatt óvunk, mert egy Fradi-Újpesten petárdáztak, hogy miért nem szakí­tották félbe a derbit? kislányok, vagy sportemberek, szurkolók, fradisták vagyunk? én a harcban hiszek, szerintem a pályán kellene visszavágni, nem a zöld asztalon. azt meg kéne hagyni a politikusoknak, meg egyébiránt, úgy ahogy van a hatalom embereinek, akik ellen küzdünk.

 • A nemzeti sportban le kellene adni a teljes cikket, hadd olvassák!!!

 • Minden szava tökéletes. Nagyon jó í­rás. Le a kalappal. Meg kellene jelení­teni minden í­rott médiában. Gratulálok és köszönöm. Hajrá Fradi.

 • Minden szavával egyetértek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ